back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Protest v Bratislave pred divadlom P. O. Hviezdoslava

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Matica slovenská: „Škandalózna dehonestácia P. O. Hviezdoslava nemôže byť ospravedlnená tzv. umeleckými metaforami“

Matica slovenská (MS) protestuje proti aktuálnej reklamnej kampani bratislavského Divadla P. O. Hviezdoslava (DPOH) na novú divadelnú sezónu, ktorá hrubo dehonestuje jedného z najvýraznejších predsedov MS Pavla Országha Hviezdoslava. Reklamná agentúra Slovak and Friends použila ako motív novej kampane umeleckú techniku vitráž, známu z minulých budovateľských období našej histórie.  Bohužiaľ, stalo sa tak v roku 160. výročia založenia MS, 30. výročia vzniku SR a 180. výročia kodifikácie slovenčiny. Na nej zobrazila mladých ľudí, ktorí majú v rukách ukrajinskú, antifašistickú a dúhovú vlajku. Jeden z nich však v rukách drží odseknutú hlavu práve P. O. Hviezdoslava, jedného z najvýznamnejších slovenských básnikov uplynulých dvesto rokov, ktorého navrhovali na nomináciu Nobelovej ceny za protivojnovú poéziu. Bol jednou z vedúcich osobností slovenskej literatúry a slovenskej kultúry na sklonku 19. storočia a začiatku 20. storočia a radí sa k najvýznamnejším zjavom celej slovenskej literatúry.

Patril tiež medzi aktívnych podporovateľov vzniku novej republiky v roku 1918. V máji 1918 viedol slovenskú delegáciu na oslavách päťdesiateho výročia vzniku Národného divadla v Prahe (v tomto roku je stopiate výročie tejto návštevy). Do svojho prejavu vložil náznak možného blízkeho spolužitia Slovákov a Čechov. Preto koncom toho istého roka privítal vznik Česko-Slovenska a s ním aj utvorenie reálnych perspektív pre slobodný rozvoj slovenského národného života v nových spoločenských a politických podmienkach.

Už počas nedávneho Dúhového pochodu v Bratislave v DPOH zavesili na bustu P. O. Hviezdoslava okolo jeho krku dúhový šál. Najnovšie nedôstojné stvárnenie odseknutej hlavy nemôže byť ospravedlniteľné ani kreativitou reklamnej kampane. Umelecké stvárnenie nemôže prekračovať hranice vkusu a ľudskosti. Matica možným vysvetleniam o tzv. nadsádzke tohto vyobrazenia neverí a nerozumie, prečo musí byť práve osoba P. O. Hviezdoslava terčom takýchto nechutných útokov a metafor.  Rovnako nechápeme, prečo na vitráži nie je okrem vlajky cudzieho štátu aj slovenská štátna zástava. Veď žijeme na Slovensku a DPOH pripravuje svoje programy najmä pre slovenského diváka.

Matica slovenská sa rozhodla, že po tejto škandalóznej kampani nebude ticho. Na stredu 6. septembra 2023 o 17.00 hod. pred divadlom DPOH zvolala občiansky matičný protest proti takýmto nekultúrnym aktivitám, ktoré sa dejú práve na kultúrnej pôde Divadla P. O. Hviezdoslava.

zdroj: matica.sk

 

- Článok pokračuje pod reklamou -

– – –

Fotoreportáž z včerajšieho protestu pred divadlom P. O. Hviezdoslava vyhotovil reportér Miroslav Košírer:

foto: Miroslav Košírer

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Choďte už do prdele s tou ukrajinskou vlajkou,tu sme na Slovensku 🇸🇰!A dúfam,že sa zachováme,ako poliaci a pošleme bojaschopných ukrajincov tam,kam patria, bojovať za svoju vlasť.A pi.oviny,že bojujú aj za nás,na mňa neplatia.

  2. Ešte sem treba dať video toho v úvodzovkách mierumilovného skurvenca Mihálya čo tam napádal starých dôchodcov ale keď sa tam objavil nejaký chlap tak zaliezol ako špinavy potkan .

  3. Buzerantská vlajka a ukrajinská vlajka ,je čistá provokácia, keď sa k tomu hlásia aj herci,nech sa páči,odobrať štátne dotácie, takisto toho sprosteho aktivistu, čo napadol dôchodcu,mali policajti ihneď zadržať a obviniť z ublíženia na zdraví chránenej osoby..ešte ani nie sú vo vláde a už bijú ľudí ..žeby progresívny fašizmus na vzostupe.

  4. Anonym 7. septembra 2023, 14:01, Anonym 7. septembra 2023, 14:03 – nepovedal by som, ze to bol dochodca a z videa je jasne, ze stary prvy strkal/udrel do cloveka drziaceho bicykel, nasledne Mihaly s notebookom v lavej ruke mu pustil dve facky a policajti co boli pri nich ho s kludom odviedli na bok a stareho nasledne tiez. Pri starom boli 3 policajti a legitimovali ho, pri Mihalym 1. Obraz si spravi kazdy sam.
    A ozaj Mihaly kandiduje za nejaku stranu do parlamentu, ze tu tvrdis, ze este ani nie su vo vlade a uz biju ludi? Polka Republiky pravoplatne odsudena za nasilne trestne ciny a hanobenie rasy, narodu nevadi?

  5. Mihaly je aktivista,pozri si videá, napr.od r.2015..
    Tomu starému vyrazili mobil z ruky,keď chcel fotiť, tak asi preto,strčil do toho z bicyklom,nájdi si na webe video,kde tento aktivista pred divadlom vykrikuje,že kto ma iný názor, ako on,tak je fašistické hovno..a neviem,čo tu do toho miešaš Republiku..tá má nezaujíma,ale pokiaľ viem,tak zatiaľ na verejnosti žiadneho starého pána neprefackali..

  6. Bratislavská liberálna žumpa v plnej svojej kráse. Totálna dehonestácia Slovenského národa.

  7. Keďže tu chýba vyjadrenie zo strany divadla tak ho pridavam:

    ,,Grafika nezobrazuje, komu divadlo patrí. Metaforicky prináša to, aké témy sa v divadle spracovávajú a že stojíme na strane minorít, ktoré sú majoritou skutočne považované za ľudí druhej kategórie,“ skonštatovala riaditeľka DPOH Valéria Schulczová. Ostatné tvrdenia dôrazne odmieta.

    Vzhľadom na to ako to bolo myslené a ze sa jedná o divadlo a nie múzeum ktoré by malo vychádzať z historických faktov, je to za mňa ok. Určite mame na SK viacej iných a dôležitejších problémov ako toto…

  8. Tom, ale je pred volbami a ako vidis kurvy sa zacinaju tvarit svato a napadaju vsetko a vsetkych okolo seba. Bohuzial slovak je uz raz taky. S malym ,,s,,.

  9. Anonym 7. septembra 2023, 16:53 – ja som videl zautocit stareho, nasledne mu bol vyrazeny mobil a potom kupil dve po papuli.
    Tak toho vela nevies.
    Kiraly Jozef – byvaly okresny predseda LSNS odsudeny na 23 rokov za ukradnu vrazdu

    O ostatnych sa docitas tu:
    https://kotleba-lsns.github.io/lsns/

  10. Študentský spolok LGBT pôsobiaci na Filozofickej fakulty UK zverejnil pozvánku na kurz,,umenie zvádzania a odhaľovania sa,,je určený pre,,queer začiatočníkov,,
    finančné zdroje naň poskytla EU.
    Rektorát UK vydal oznámenie, že na tejto akcii sa nepodieľa.
    Tento spolok ma na fakulte aj toalety pre 3.pohlavie a väčšia časť provokatérov pred divadlom DPOH pochádzala z tohto spolku.

  11. Anonym 8. septembra 2023, 10:38 – Vsetko urcite neviem. Takych jak ty, bez aurgumentov, zas nebola by skoda keby neboli v diskusii

  12. Anonym 12:00
    Samozrejme, bez argumentov vieš hneď každého odhadnúť, mal by si svoje vlohy využiť inde,napr.v FBI

  13. Anonym 8. septembra 2023, 13:19 – bez argumentov? Nebud smiesny.

    Na komentar:
    “Mihaly je aktivista,pozri si videá, napr.od r.2015..
    Tomu starému vyrazili mobil z ruky,keď chcel fotiť, tak asi preto,strčil do toho z bicyklom,nájdi si na webe video,kde tento aktivista pred divadlom vykrikuje,že kto ma iný názor, ako on,tak je fašistické hovno..a neviem,čo tu do toho miešaš Republiku..tá má nezaujíma,ale pokiaľ viem,tak zatiaľ na verejnosti žiadneho starého pána neprefackali..“

    som odpovedal:
    “Anonym 7. septembra 2023, 16:53 – ja som videl zautocit stareho, nasledne mu bol vyrazeny mobil a potom kupil dve po papuli.
    Tak toho vela nevies.
    Kiraly Jozef – byvaly okresny predseda LSNS odsudeny na 23 rokov za ukradnu vrazdu

    O ostatnych sa docitas tu:
    https://kotleba-lsns.github.io/lsns/“

    Naco som dostal odpoved:
    “Anonym 20:48
    Hlavne, že ty vieš všetko, škoda ta na tejto stránke..“

    Naco som odpovedal:
    Anonym 8. septembra 2023, 10:38 – Vsetko urcite neviem. Takych jak ty, bez aurgumentov, zas nebola by skoda keby neboli v diskusii

    Ty si dobra FBI.

  14. Tá farizejská „riaditeľka “ DPOH nemá chybu! V plnej nahote sa tu prejavuje, čo a kto tvorí legendárnu Blavácku kaviarensku povaľačskú lúzersku sebranku !A práve ona je jej etalónom – bohužiaľ…

  15. Anonym 13:44
    No,vidíš,aspoň ti ubehol čas…ja som si medzitým prečítal pár strán z knihy..nespěchejte do rakve..

  16. Anonym 19:30
    Ten aktivista udelil starého pána, jasný dôkaz,tak o čo ti ide..
    Potom si tu začal písať o Republike,Kotlebovi,to vôbec nesúvisí s s tým útokom,na starého pána..

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované