back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Budeme si pod domami robiť protiatómové kryty?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Keď v 1962 roku Chruščov nechal doviezť jadrové rakety na Kubu, na iba 90 míl vzdialenom územia USA, ľudia začali stavať protiatómové kryty. Oprávnene.

Kubánska kríza nám prakticky ukázala, ako málo je  treba k eskalácii napätia z hrozby použitia jadrových zbraní na inú krajinu. Studená dosiahla svoj vrchol a svet bol najbližšie od svetovej jadrovej vojny.

Politici sa nepoučili…

V súčasnosti Vladimír Putin doviedol svet do obdobnej situácie, akurát nehovoríme o svete tisíce kilometrov od našich hraníc, ale vlastne o našich susedoch. V prípade Pobaltských krajín Litva, Lotyšsko a Estónsko – doslovne.

Práve vlády týchto krajín majú oprávnené obavy z použitia vojenskej sily proti nim zo strany Ruskej federácie. Putin totiž hovorí, že chce obnoviť impérium bývalého totalitného Sovietskeho zväzu, do ktorého patrilo aj Pobaltie.

V enkláve Ruskej federácie Kaliningrade, jadrové rakety umiestnené už majú byť. Už to je vážnym nebezpečenstvom nielen pre Pobaltie, ale aj Poľsko, Slovensko, Českú republiku, a vlastne aj Nemecko a celý západný demokratický svet.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Dosiahnutím Putinovho dlhodobého cieľa v ovládnutí Ukrajinského územia pozdĺž Čierneho mora až po Moldavsko a Rumunsko, teda vytvorením „Novorusie“ (na toto riziko verejne upozorňujeme od roku 2015), bezpečnostné riziko by vzniklo priamo aj pre Rumunsko, ktoré je rovnakov NATO. Moldavsko vzhľadom na proruskými separatistami ovládané Podnestersko, s takýmto rizikom určite ráta už dnes.

Vlády v Pobaltských krajinách svojim občanom otvorene hovoria o riziku vojenskej agresie Ruskej federácie a dokonca odporúčajú obyvateľom budovať si protiatómové kryty.

Dopadneme rovnako aj my?

Ilustračné foto: Bývalá vojenská základňa Pervomajsk so silami na rakety s jadrovými hlavicami

(C) Miloš Majko

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Slováci nemusia lebo vláda nemusí vyvolávať strach za účelom zvyšovania výdavkov na zbrojenie. Ale to obyčajný laický rozum nepoberie.
    Ale bolo by dobré aby sa Korčokovci zahrabali aspoň niekoľko metrov do zeme keď už tu vojnu tak prežívajú 🤣

    4
  2. Niekoľko dní pred vojenskou intervenciou Ruskej armády na Ukrajinu, som pisal o bezprostrednej hrozbe vojenskeho konfliktu zo strany Ruska a Vam podobni „odbornici“ v diskusii pisali rovnake nezmysly.
    Nasledne po utoku mali tyzden pauzu s cakanim na instrukcie, ako komunikovat tento podly, spinavy a nicim neospravedlnitelny cin agresora.

    Budem rad, ked sa vojny u nas nedozijeme…

    7
  3. Typický dezolé truhlík, jeden týždeň sa bojí, že ho korčok pošle do vojny a ďalší týždeň už je hrdina, lebo žiadna vojna nehrozí :)) A že to nedáva logiku? Hold vo svete dezolé tupoty žiadna logika neexistuje.

    5
  4. Každý vedel po dobu 6 rokov že ktomu dôjde ,keď rusaci cvičili pri hraniciach. Vedeli o tom amici, majko, nostradamus ale aj stará blaskova,

  5. Už sme v zime pálili pneumatiky a skrine, na diaľničnom moste pri TT je masaker, už len tie atómové kryty nám chýbajú. Články z kategórie bu bu bu. Nabudúce sa čoho zas budeme báť?

  6. Amíci vedeli, slávna únia mlčala počúvala šéfa sveta ,bude vojna nevadí ,Ukrajina je ďaleko od Nemecka, no šak nech sa pozabíjaju Slovania.Bismarck by sa potešil keby žil.

    1
  7. Bismarck povedal niečo v tom zmysle,že ak sa Slovania spoja,nie je ich možné poraziť. Bolo by lepšie keby sa vymlátili medzi sebou

  8. Nie nepovedal.
    Dnes je v mode poprekrucat slova kohokolvek.
    Jedine podobne jeho slova su tieto:

    Ani najpriaznivejší výsledok vojny nikdy nepovedie k rozpadu Ruska, ktoré stojí na miliónoch veriacich Rusov gréckeho vyznania (teraz sa volá pravoslávne vyznanie). Posledne menovaní, aj keby v dôsledku medzinárodných zmlúv boli rozdelení sa beztak rýchle znova zjednotia, tak ako nájdu k sebe cestu oddelené kvapky ortute. Je to nezničiteľný štát ruského národa, silný svojou klímou, svojimi priestormi a svojou nenáročnosťou a povedomím o potrebe chrániť svoje hranice. Tento štát sa dokonca aj po úplnej porážke bude stavať na odpor našim potomkom a bude usilovať o revanš proti protivníkom…” Otto von Bismarck, Berlín, 3.5. 1888

    takze to, co lubia iste skupiny citovat o vybijani slovanov, alebo o odtrhnuti Ukrajiny a naslednej moznej porazke ruska su len bludy.

  9. Ale šak som v podstate napísal to isté len vlastnými slovami. Nehľadal som to na gúgli tak ako ty

  10. Na co zastrasujete verejnost s atomovymi krytmi? Nesirte tu paniku.
    Vojnu na Ukrajine si zacali Ukrajinci, ze si za prezidenta zvolili sasa. Dovtedy akoze herec, ktory dokazal hrat s holym vtakom na klaviri, sa zrazu stal politikom. To co je uz akoze?
    Keby nebol Zelensky prezident, nebola by vojna.

  11. Demokracia 30. apríla 2024, 6:35….už som ti to raz písal, tá schopnosť nepochopiť to je ohromujúca….tak ešte raz: pozri sa kedy rus vstúpil na Ukrajinu a začal robiť bordel na Kryme a Donbase – pomožem ti bolo to v roku 2014 a potom sa pozri kedy Zelenského zvolili za prezidenta a aj tu ti pomožem – bolo to v roku 2019. Už chýba len vedieť ako idú roky za sebou…to už verím zvládneš…

  12. Demkracia tak ako si si ty zvolil teplého Peťka, tak si Ukrajinci zvolili Zelenského. Im sa páčil Zelenský ako herec, tebe Peťko ako robí…. Obaja boli zvolený demokraticky.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované