back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Hudobník Braňo Jobus a moderátor Richard Vrablec sprevádzali seredských tretiakov na DEŇ ZEME 2024!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď /  Hovoriaci smetiak, výroba papiera z tetrapakov, skúmanie smetiarskeho auta, či spoznávanie vôní a chutí liečivých byliniek. Aj takto vyzeral špeciálny Deň Zeme 2024, ktorý zorganizovalo pre svojich školákov mesto Sereď. Originálnu atmosféru mu pridali zvučné mená ako Braňo Jobus a Richard Vrablec. Svojimi vtipnými a najmä obsažnými príspevkami deti nabádali uvažovať o ochrane našej planéty nielen 22. apríla, ale každý deň v roku a to svojimi každodennými uvedomelými činnosťami.

Vstupenkou na koncert i oslavu Dňa Zeme v Kultúrnom dome v Seredi bol jeden prázdny tetrapakový obal, ktorý bol následne využitý v procese výroby papiera na jednom z pripravených stanovíšť. Na úvod sa žiakom prihovoril primátor mesta, Ondrej Kurbel a spýtal sa ich, či sa cítia dobre v izbe, ktorú majú čistú a upratanú, alebo v nejakej rozhádzanej  izbe. Kým doma máme možnosť odísť do upratanej a voňavej izby, kde sa cítime podstatne lepšie, než v neporiadku, tak z našej planéty nemáme kam odísť. Preto si ju musíme udržiavať čistú, vysvetlil deťom.

Riaditeľ spoločnosti Komplex – odpadová spoločnosť, pán Jaroslav Serenčéš deťom vysvetlil, že je dôležité triediť odpady aj kvôli tomu, že je to omnoho lacnejšie, než vyvážať nevytriedených odpadov na skládku odpadov.

O neočakávaných zážitkoch spojených s recyklovaním čohokoľvek porozprával a zaspieval populárny hudobník a spisovateľ Braňo Jobus. Braňo je pritom známy svojim írečitým prízvukom, pozitívnym vzťahom k šanovaniu starých vecí, k recyklovaniu a pomenováva veci pravým menom a svojsky.

Moderovanie ekologického predpoludnia si vzal na starosť i radosť známy zabávač Richard Vrablec. Deti sa pod jeho taktovkou lepšie zorientovali v pripravených zelených disciplínach, zasúťažili si o ceny od vydavateľstva Martinus, zistili, koľko sekúnd vydržia na jeden dych, alebo ktorá bylinková chuť limonády je najlepšia pre dospelých a ktorá je pre deti.

Dopoludnie bolo plné spoznávania dôležitých vecí. Deti vyrábali papier z tetrapakových obalov a zistili, čo ďalšie sa z nich dá vyrobiť, ak ich správne recyklujeme. Zistili, že najekologickejšie je chodiť do školy pešo či na bicykli a vyrobili si vlastný odznak vo farbách planéty, ochutnávali med od domácich seredských včelárov a naučili sa o včelách všeličo závažne dôležité!

- Článok pokračuje pod reklamou -

Vyskúšali si sedieť v skutočnom smetiarskom aute, hovoriaci smetiak ich upozornil, ak doňho vhodili nesprávne vytriedený odpad, naučili sa o vôňach a liečivých účinkoch asi tridsiatich byliniek, ochutnávali domáce limonády zo žihľavy, bazy, mäty, púpavy a ďalších byliniek, pod taktovkou žiačok a učiteliek Zelenej školy J. Fándlyho sa zahrali na odpadových detektívov a postavili odpadovú pyramídu, zasadili si semienka kvetov a bylín, ktoré, ak sa o ne postarajú, budú zdobiť ich triedu v škole, odniesli si domov knihy zo SWAPu, zahrali si klimatické pexeso a spoznali najväčšie zdroje znečisťovania ovzdušia. Nakoniec mohli deti napísať svoje odkazy pre našu Matičku Zem, ktoré budú naplnené vtedy, ak na tom všetci spoločne začneme pracovať. Nielen na Deň Zeme, ale každý deň, pretože Deň Zeme je vždy…

Na Dni Zeme 2024 v Seredi spolupracovali:

Ministerstvo životného prostredia SR, Komunálny materiálový kruh, Martinus, Elekos, Rajo, Marius Pedersen, ZŠ J. Fándlyho, OZ Mám rád cyklistiku, Karin Kapustová – preventistka MsP Sereď, Mestská knižnica v Seredi a Seredský spolok včelárov Juraja Fándlyho. O pohodový priebeh Dňa Zeme 2024 sa starali zamestnanci mestského úradu.

 

foto: zs

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované