back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Aký máte názor na výstavbu veterných turbín v blízkosti Galanty a Serede? Na podpis petície zostávajú posledné dni! – VIDEO – ANKETA

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Galanta | V uplynulých dňoch sme informovali o petícii a občianskej aktivite spojenej s plánovanou investíciou – výstavba 255 metrov vysokých turbín na výrobu elektriny z vetra, v lokalitách v blízkosti Galanty.

Článok nájdete tu:

255 metrov vysoké veterné elektrárne medzi Sereďou a Galantou – LIVE prenos zo stretnutia občanov

V priebehu posledných týždňov bolo zvolaných niekoľko stretnutí občanov bývajúcich v lokalitách, v ktorých sa uvažuje s výstavbou turbín.

Na stretnutí v Galante, časti Javorinka, sme sa zúčastnili s kamerou.

Zo stretnutia sme v spolupráci GalantaONLINE priniesli priamy prenos, ktorý nájdete tu:

- Článok pokračuje pod reklamou -

Na stretnutí sme vyhotovili rozhovor s primátorom Galanty Petrom Kolekom a iniciátormi petície:

Stretnutie sa konalo aj v Dennom centre v Hodoch v Galante:

K predmetnej problematike sme pripravili anketu, v ktorej môžete vyjadriť svoj názor a odpovedať na otázku:


 

Petíciu, proti výstavbe veterných parkov v regióne mesta Galanta, môžete podpísať tu:

- Článok pokračuje pod reklamou -

Petičný výbor informuje, že zber podpisov sa končí k 31.1.2024.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Neviem. všade všetci buďme zelený,eko a neviem čo. Všetko zakážme lebo eko. Teraz sa len šušká o tomto a hneď petícia že nie.ok.skor by ma zaujímalo kam pôjde tá elektrika,komu a za akú cenu. Keď nám to tu majú postaviť tak nech máme stoho osoh,nie zas niekto zarobiť príde a bude nám to predávať za drahe€.

    19
  2. Zastavajme naše najúrodnejšie polia s halami a veternými mlynmi a zrat budeme patoky z reťazcov …

    14
  3. Nemyslím si,že v tejto oblasti sú podmienky na to,aby boli takéto objekty rentabilne.A postaviť ich len tak,lebo to je teraz v móde?

    7
  4. Pre TELA
    Vidim ze ne vylet chodis najdalej na vincak, a ked je na roli stlp VNky to ti nevadi?ty rozhodujes aky patok konzumujes tak sa nevyhovaraj na nieco co inde funguje roky uz len v hlasovani cotuje zavadza autor ked jeto na roli neni to v bliskosti domu ato jeto daju vedla DHL tak nech je to tam kludne aj luzenec stim mozu ohradit

    4
  5. ja to nechápem. Na jednej strane sú tieto turbíny blízko domov a je to v pohode. 700 metrov od domu je pomerne dosť. V Kittsee sú ešte bližšie k domom. Ale zasa tam nie sú 250 metrov vysoké. Takže niekto spravil preklep a sú 25m vysoké alebo sú 3x také ako v Rakúsku, Maďarsku.
    Mám pochodené veľa okolo týchto elektrární a kto vraví, že to je hlučné a robí to vietor, tak ten pri nich asi nikdy nebol a nepozná fyziku.
    Ja som za. Určite je to lepšie ako solárne elektrárne, ktoré tu máme. V okolí turbín môžeme mať polia a pestovať tam plodiny. Solárne sme bezhlavo postavili na miestach, ktoré sa dali využiť na úplne iné veci.

    16
  6. Niekto na tom pekne zarobí,inak by to nestavali,my dotknutý z toho budeme mat zase len drahsiu elektriku. Nieco za nieco. Nestavaju to na 5 rokov,takze rozhodujeme aj za dalsie generacie. Vo Vahovciach znasame ucinky priehrady do dnes. Nikoho nezaujima ze mame pivnice plne spodnej vody.

  7. A koho zaujíma Kittsee,pravdu má ten pán či pani,,,čo bude mať z toho pbčan? A za druhé,,,, Znárodniť treba Elektrárne,čo Dzurinda predal,,,a nepotrebujeme veterné kolesá!!!

    17
  8. Ja si myslim ze by to mali postavit hlavne preto ze je to ekologicke a nikto predsa nepovedal ze pod tymi turbinami sa nemoze nieco pestovat, takze ano ja som za.

    5
  9. Doteraz fotovoltaický biznis a teraz už aj veternoturbínový ??? Však sme s elektinou sebestační !!! V oboch prípadoch to zaplatí len občan za ‚zelenú elektrinu “ !!!

    3
  10. Otázka vyššie znie – Súhlasili by ste s umiestnením 255 m vysokých veterných turbín 700 – 800 m od svojho rodinného domu?
    Neviem či niekto potvrdil že tá výška bude naozaj 225 m / sú to cca najvyššie aké sa stavajú/ v petícii je ale uvádzané že majú mať výšku – do 225m – tzn môžu byť aj 150 metrové. Otázka uvedená vyššie sa teda pýta na niečo čo nemusí byť pravda.
    Nie som odborník, môj laický názor je nestavať to v blízkosti obydlí. Pre objektivitu, keď to budú chcieť stavať v horách tak budú proti milovníci prírody a ochranári …

    2
  11. Stále naši politici tvrdia, že elektrickej energie máme dostatok, že ju Nemecku vyvážame za smiešnu sumu a naspäť ju niekoľkonásobne kupujeme. Tak potom pre koho máme túto elektrinu vyrábať? Alebo pre nabíjačky pre autá, ktoré by mali lemovať cesty? My si tu pôdu ničíme pre cudzincov, ktorí sa sem prídu nabaliť a my si potraviny dovážame kamiónmi, ktoré nám ničia nielen cesty, ale aj domy ľuďom cez mestá a obce kade prechádzajú. Nielen máme zničené poľnohospodárstvo, ale aj vtáctvo a iné živočíchy, ktoré tu žili a už sú nenávratne preč. Toto chceme aby to aj naďalej pokračovalo? Pre koho to robíme? Kto na tom profituje? My určite nie.

    14
  12. Slováci sú ako neandertálci. Boja sa všetkého.😂😂 To je tá nevzdelanost. Vy hlupáci, vy si myslíte že Rakúsko by si stávalo niečo čo škodí?😂😂😂

    6
  13. Neviem ci to je nevzdelanost. Proste to su same minusy. Co budem mat z toho, ze sa to tam postavi, akurat horsie vyzerajucu krajinu. Ak mi tento business nejak nezlepsi cenu elekriky tak to tam nechcem. Uz tu mame atomky, ktore stacia pokryvat dopyt, a aj z toho mam prd, lebo ked je zle tak sa smeju do ksichtu, ze lebo burza.

    5
  14. Ma to svoje environmentalne aj ekonomicke pozitiva. Alema to aj hrozny dopad na vzhlad krajiny, na prostredie, v ktorom zijeme. Veterniky tak za horizontom v plytkom mori 10 km od pobrezia, ale casom sa od takychto projektov vo vnutrozemi upusti. Toto nie je cesta vpred, stavat vrtule kazdemu na ociach. Ten veterny park v Rakusku je aj preto vystrceny az ku hranici, pretoze to vyzera hrozne ta krajina tam. Vsade to ludia pri svojich obydliach odmietaju. Na Slovensku rovnako ako na zapade. Jedna dve obcas niekede, to sa da. Ale cely veterny park, to je velky dopad na vzhlad krajiny.

    4
  15. Jednoznacne proti. Nici to vtactvo, nici to vcelsto a pod. Uplne zbytocna opacha, ked nefuka, tak energiu nevyraba, ked fuka moc, radsej to ani nepustia, lebo by sa im to rozpadlo pod naporom vetra. Ked je na tom namraza, zase problem. O problemoch infazvuku a stroboskopickeho efektu netreba ani hovorit. A ked sa to zdrbe na zem, do zeme uniknu stovky litrov nebezpecnych latok. A tomuto hovori odpad typu Iza, Aurora a Roman bohovska technologia. Vyrabat energiu vrtulou a vetrom je cisty pravek, vy zeleni idioti.

    10
  16. Musia tam dat veterne turbiny lebo kolonia a sirsie okolie maju pretazene trafa a pripravuje sa este vela novych stavebnych pozemkov v okoli takze pan investor potrebuje mat osetrenu tuto infrastrukturu.

    4
  17. Demokratická trhová ekonomika, najskôr dať do šrotu funkčnú V1 jadrovú elektr. Aa potom stavať veterné a fotovoltarické čudá. Taky je biznis, tu nejde o ekológiu ale o peniaze

    5
  18. Pre anonyma, v Kittsse majú výšku 139 m a sú od najbližších obydlí vzdialené 1,2 km. Pri Brucku sú vysoké 180 m a od obydlí vzdialené 1,8 km. Ak si to prepočítate obyčajnou trojčlenkou tak zistíte, že pri výške VT 250 m je min. vzdialenosť od obydlí 2,5 km. A presne v podobnom duchu hovorí aj usmernenie ÚVZ, pri výške VT 250 m je akceptovateľná vzdialenosť od najbližšieho obývaného objektu 3 km.
    Projekt si môžete nájst na enviroportály. A pre neveriacich Tomášov, áno projekt pojednáva o VT vysokých 250 m. A len pre predstavu, najvyššia budova na Slovensku je vysoká 168 m (Eurovea tower).

    4
  19. Občan podpisuj, alebo súhlas. Lenže ako bolo vyššie spomenuté, čo z toho budú občania mať? Aké sú výsledky inžinierskych prieskumov, pretože takú opachu nepostavíte len tak na zemi, bez základov. Každý politik, každý štát svoje rozhodnutia zobchoduje, tak teda obchodujme. Čo za to, že to tu bude stáť a obyvateľia budú znášať prípadné následky? Čo ak to zasiahne realitný trh? Lacnejšie energie, prípadne úľavy na daniach? Lebo ak nič, tak som proti. Kým toto všetko nepoznám, nepodpíšem nič, ale stavať tu proti vôli občanov budú len s problémami.

    1
  20. Chodia sem osoby vypisovať ktoré sú priamo zapojené do realizácie veterných turbín ?. A snažia sa tu manipulovať diskusiu ? Mňa by to neprekvapilo keď ide o veľké peniaze

    3
  21. kedy by to mohlo byť v Seredi ? Na galantu kašlať, tí nemusia stym súhlasiť, majú dotácií plnú prdel. Sereď vymiera, firmy odtialto odchadzajú, takýto projekt by hadam nieco priniesol, peniaze na ine projekty, hadam aj na ten mestsky utulok ci ?

  22. Jaaaj, keď tu čítam tie komentáre, vidím, že je to tu skoro všetko samý odborník. Akurát, že asi taký bez rozumu. Hneď všetko len ohovoriť a zničiť. A papuke plné, že pozrite aké je to v Rakúsku, ale keď sa jedná o dobrú vec tak hneď je všetko zlé. Sme my sprostý národ, ale stavím sa, že keby sem niekto napíše, že donesú ruské vrtule, to by hneď inak písali. Moderné a európske riešenia pre prospech občanov hneď musia byť zlé, lebo západ, ale keby je to zo zaostaleho Ruska tak hneď by ste asi vytiekli boha Vášho.

    1
  23. Mal som tú možnosť v zahraničí bývať pri takej turbíne, a veru nechcel by som to mať doma za záhradou. Ale koniec koncov, je to asi o zvyku, veď koľko ľudí býva v blízkosti dialnice alebo koľají. Osobne som proti takýmto blbostiam ako je turbína, hlavne keď máme dosť energie z jadrových elektrární, a neverím že nám to zlacní elektrinu.

    3
  24. Jaaj už sa to tu castuje. Národ sprostý,neandertálci atď. Nejde sa stavať snehuliak za prvé.ked sa to postaví nejaký týždeň to bude stáť. Nie som proti prečo nie veď greendeal je v kurze. Len je málo plôch na SR bez obidli kde sa to dá postaviť? Je.nikto by nič neriešil. A záver… Kto to postaví a zaco, koho to bude ,kam pôjde elektrika,komu a zaco. Nech zase nedostaneme len elektriku z nemeckej burzy

    1
  25. No píšete,a píšete,chcete byť moderní,ale všetci na niečo zabúdate.Existuju vôbec nejaké štúdie,lebo ako uznáte,bez vetra to nebude fungovať.Je ho tam dosť,aby tie turbíny boli rentabilne?

  26. Viac ludi tu pisalo,ze ak by sa to postavilo,co by z toho malo mesto,obcania. Nieco ako sa vravelo ze sa odpoja kotolne od plynu a napoja sa na geotermalny vrt. Ak sa to naozaj prepojilo,kde su vyhody pre obcanov ? Alebo mal skor niekto iny vyhody ?

  27. Z tych vrtul citit smrad plesniveho tunelu. Stavat vrtule na zaveternej strane Karpat, kde bud nefuka vobec, slabo, alebo v hurikanovej sezone miekolko dni v roku extremne silno. vid. posledny vikend, je blbost.

    1
  28. Princ Veternik, tí čo budú investovať do tých vrtúľ milióny určite vedia kde sa to oplatí a kde nie. Preto také tvrdenia naslovo vzatých odborníkov ako vy sú úplne bezpredmetné. Ak cítite smrad plesnivého tunela, zajdite si na ústnu hygienu a nevypisujte sprostosti ako všetci znalci v tejto diskusii.

    1
  29. Milí novokolónčani. Postavíte si „haciendy“ za mestom na poli, všetci máte odber elektriny jak „kolotočári“ za Husáka, každý by ste chceli pre manželky elektro auto, ale elektráreň za domom nechce mať nik….
    Jedným vadí výška, hlavne tým, čo si betónové ploty postavili vyše okien, druhému vadí, že sa to čudo točí, a hlavne vtedy, keď vietor fúka, tretí je veľký ochranca vtákov, ale to že za mladi postrieľal vo Váhovciach stovky vrabcov a sýkoriek, na to už zabudol. Ďalšiemu vadí hukot, a pritom každý deň po robote s pivom ruke na plné gule peckuje Šláger TV, inému vadí to, že musí splácať ešte 28rokov hypotéku za dom, ktorý ani nechcel, ale keďže žena tam chcela bývať, tak kúpil ten predražený dom a teraz vie, že jeho trojizbová vila na štvorárovom pozemku klesne na hodnote minimálne o 30 percent, keď mu tam to čudo postavia. Ďalší je proti, lebo aj sused oproti je proti, ďalší je proti, lebo on vie, že teraz sa ten chemtrails z lietadiel bude omnoho viac rozptyľovať od Galanty až po Dolnú Stredu. Ďalší by bol aj za, keby bola elektrika lacnejšia, ale keďže nebude, je kategoricky proti. A keby mnohí vedeli, že to vlastne Soroš, cez koňa brata svojej sesternici z tretieho kolena financuje tú stavbu, tak by bolo podľa mňa bolo proti ďalších 10 percent ľudí.
    Pevne verím, že sa stavba zrealizuje a ja sa budem môcť prísť pokochať na rotujúce lopatky veternej elektrárne…. Aspoň nejaká atrakcia bude na okolí….

    10
  30. Šenky,krčmy,a herne treba postaviť.
    Kde sa budú dať konzumovať drogy.
    Z toho je viac energie.
    ..Jestli se nemýlim

    1
  31. Znehodnotenie životného prostredia a veľká kolísavosť výkonu veterných turbín nie je v krajine sebestačnej a EE vyvážajúcej potrebná. Vzhľadom na to, že ekologicky je veterná a jadrová výroby porovnateľná, ani toto nie je dôvod na ich inštaláciu. Zarobia na tom len prevádzkovatelia, ostatní zaplatia tie negatíva.

    2
  32. Anonym 29. januára 2024, 16:34:
    Neboj, ten kto to navrhol, tomu sa to oplati. A ty mudry vies, kto do toho bude investovat? Aby si to nebol prostrednictvom dani aj ty 😀 😀 A na ustnu hygienu nepojdem a budem ti svojim gargantuovskym dychom kazit vzduch, aby si mal radost 😛 😛

  33. Robo 29. januára 2024, 18:55
    Ak si myslíte, že postavením pár vrtulí u nás bude lacnejšia energia tak vás v podstate ľutujem. Všetky alternatívne zdroje sú dnes dotované a tým zvyšujú cenu elektriny. Ak vás zaujíma kochanie sa na vretená radšej ako na krajinu tak nie ste úplne v poriadku. Doporučujem si namontovať vrtulu doma a kochajte sa ňou každý deň. Nám ostatným nechajte kochanie sa krajinou a nie vrtulami zarábajúcimi iným ….nie nám.

    2
  34. videli ste? pred pár dňami letel obrovský kŕdeľ divých husí zo severu na juh a oproti nim z juhu na sever tri obrovské kŕdle, leteli v rovnakej výške a stretli sa nad SČ- tam kde je naplánovaná vodná elektráreň – podklady na MsÚ, plány sa menili niekoľkokrát, žeby tiež „dobre vedeli kompetentní čo robia?- tie čo leteli vpredu pokračovali no ale tie hlbšie v kŕdľoch sa začali otáčať a zmenili smer nastala panika, krik – gagot a husi našli ten svoj “ domovský“ kŕdeľ, asi podľa „gagotu“ vodcov a aj zo mňa opadla panika lebo husi znovu leteli vo „svojich“ kŕdľoch, no začalo ma znepokojovať prečo letia každé iným smerom veď voľakedy na jeseň leteli na juh a po zime na sever, žeby sa dali na politiku už aj divé husi? …. a keby tam boli tie vrtule , no neviem…

  35. Mylis sa. Ono je to trochu inak.
    ,,nase,, husi su teraz odletene na juh, do teplejsich krajin.
    Tie ktore tu vidis poletovat hore/dolu su husi zo severu eu. prip.az z ruskej tundry.
    A to za raz na sever s inikedy na juh znamena, ze idu raz sa krmit a druhy raz nocovat na vodnu plochu.
    Pre tieto husi zo severu sme my tepla krajina.

  36. Ja som za nech ich tu len postavia.Aspon budeme mat vela elektriky.a budeme to.mat lacnejšie ako skoro zadara nonnie ľudkovia

    1
  37. Jakto, ved socdemaci slubili. Ci este nemali cas sa venovat narodu. Teraz musia chranit svoje kurvy pred zakonom.

    1
  38. Este ,ze mame svoje elektrarne a o elektrinu a jej cenu bojujeme v EU 🤣Tak si postavme este veterne, aby sme mohli o elektrinu a ceny bojovat aj niekde v Ugande🤣..a ked ju vitazoslavne niekde aj dostaneme a zastropujeme, dvihnu nam dane, lebo sme si zastavali uzemie elektrarnami 🤣🤣🤣

  39. Ľudia nebláznite. Z okolia tých turbín uteká všetko živé kvôli nizkofrekvenčnému hluku. A že to hyzdí krajinu to ani nehovorím. Máme dosť energie z atómiek, túto hlúposť ozaj nepotrebujeme..

    1
  40. na zaciatok by si mohli diskutujuci aspon nieco vygooglit o vyhodach lebo nevyhodach instalacie turbin a ich prospesnosti…netka sa to samozrejme, absolventov VS zivota..ti maju, ako zvycajne svoj recept a riesenie na vsetko..okrem vzdelania, samozrejeme..https://ekonomika.pravda.sk/energetika/clanok/668657-video-na-vrchole-veternej-turbiny-ako-vyzera-miesto-ktore-zasobuje-elektrinou-stovky-domacnosti/
    https://www.nextech.sk/a/Plavajuce-turbiny-by-mohli-priniest-revoluciu-vo-vyuzivani-veternej-energie

  41. Odhodlaný som vypraviť sa do boja ukrutného! Proti monštrám pekelným, čo k nebesám hnáty ohyzdné svoje vzpínajú, aby Slnko z nich strhli! Zvolám Vivat, keď réva mi silu dá a v ústrety nebezpečenstvu smrteľnému vyrazím! Na ochranu dám cudných a mravov cnostných! So svojim druhom s sluhom verným, Sanchom Panzom!

  42. S turbínami súhlasia väčšinou ľudia, ktorých sa to nijako priamo nedotkne, pretože oni pod nimi bývať nebudú. Aj tak mnohými ospevovaní Rakušania idú teraz preskúmavať vplyv turbín na zdravie ľudí z blízkeho okolia. Ono sa totiž ukazuje, hlavne u ľudí, ktorí dlhé roky bývajú v blízkosti týchto turbín, že to až také neškodlivé nie je.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované