back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Minister spravodlivosti Boris Susko chce nariadiť povinnosť sudcu vždy vypočuť maloleté dieťa pred umiestnením do reedukačného centra

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MS SR |MM|  Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky v tejto súvislosti predkladá do medzirezortného pripomienkového konania návrh vyhlášky, ktorou sa dopĺňa vyhláška Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky č. 543/2005 Z. z. o Spravovacom a kancelárskom poriadku pre okresné súdy, krajské súdy, Špeciálny súd a vojenské súdy v znení neskorších predpisov.

Ministerstvo spravodlivosti SR týmto reaguje aj na zistenia Generálnej prokuratúry SR, podľa ktorých takmer všetky deti umiestnené v reedukačných centrách počas rozhovorov uvádzali, že neboli informované o súdnom konaní, v ktorom súd rozhodol, že pôjdu do reedukačného centra a nikto im ani nevysvetlil, dokedy bude ich umiestnenie trvať. Po zverejnení správy generálnej prokuratúry iniciovalo ministerstvo spravodlivosti  konzultácie s Asociáciou rodinných sudcov a súbežne s tým minister Boris Susko požiadal krajské a okresné súdy o poskytnutie relevantných informácií.

„Z informácií poskytnutých súdmi vyplýva, že dieťa je pred umiestnením do reedukačného centra vypočuté sudcom len výnimočne. S cieľom riešiť identifikovaný problém, Ministerstvo spravodlivosti SR pripravilo legislatívnu zmenu, ktorej cieľom je zabezpečiť riadnu aplikáciu participačných práv maloletého v rámci rozhodovania o jeho umiestnení do reedukačného centra v prípade nariadenia výchovného opatrenia alebo v prípade nariadenia ústavnej starostlivosti stanovením povinnosti sudcu vždy vypočuť maloleté dieťa,“ upozorňuje minister spravodlivosti Boris Susko.

Po uvedenej legislatívnej zmene bude Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky zisťovať ako sa uvedené ustanovenie dodržiava v praxi, a to zberom štatistických dát z jednotlivých súdov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované