back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Znovuobjavovanie Panskej ľadovne dokumentujeme od prvého dňa. Nálezy bol zdokumentovať aj archeológ

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Iba niečo viac ako týždeň uplynul od prvého zasunutia lopaty v rámci výkopových prác smerujúcim k odhaleniu tajomstva Panskej ľadovne, ktorá sa nachádzala v areáli seredského kaštieľa. Na túto náročnú manuálnu prácu sa podujali dvaja mladí fanúšikovia našej histórie Patrik Eckert a Richard Hričovský.

Ako to začalo?

Najskôr bol nápad a následne niekoľkoročné čakanie a až v posledných dňoch povolenie tieto práce vykonať.

Prvé dni boli o stovkách až tisícoch lopát plných popola pomiešaného s odpadkami a hliny, ktorou boli po dlhé desaťročia zahádzané vstupné schody do podzemných priestorov. Už v prvej odhádzanej vrstve sa objavovali zaujímavé nálezy a čím hlbšie chlapi kopali, tým boli nálezy pestrejšie. V súčasnosti boli mestskému múzeu odovzdané pozostatky historických kachlíc pochádzajúcich z priestorov kaštieľa, ale aj ampule dokazujúce pravdivosť svedectva lekára Kratochvílu publikované v dobovej tlači o tom, že ľadovňa bola počas II. svetovej vojny využívaná aj ako miesto, kde mali  končiť amputované časti o zranených a v blízkom lazarete ošetrovaných vojakov.

Neveríte?

Včera v popoludňajších hodinách miesto prebiehajúcich výkopových prác navštívil aj archeológ Matúš Sládok z Krajského pamiatkového úradu v Trnave, ktorý si so záujmom spolu s ďalšími odborníkmi nálezy prezrel a rovnako zdokumentoval.

Sme radi, že mesto Sereď aktivitou vykonávanou Patrikom Eckertom a Richardom Hričovským na vlastné náklady a bez akejkoľvek dotácie získa ďalšiu atrakciu. Ľadovňa ako taká ho môže prezentovať pozitívne a ak samospráva k znovuobjavenej Panskej ľadovni pristúpi vhodne a zachová ju v stave pre turistov zaujímavom, môže sa tento priestor stať jedným z najvyhľadávanejších v meste.

Výkopové práce, nálezy, ako aj všetky aktivity súvisiace so znovuobjavovaním Panskej ľadovne máme možnosť dokumentovať pravidelne a to niekoľkokrát denne, čo sľubuje výborný záverečný materiál a dokument v podobe krátkeho filmu, ktorý na záver pre verejnosť pripravíme. K dnešnému dňu disponujeme materiálmi z týchto prác v objeme málo cez 50 GB dát, ktoré sa zároveň stávajú digitálnou kronikou mesta Sereď.

- Článok pokračuje pod reklamou -

dav

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované