back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Uvedenie pamätnej mince k 80. výročiu podania Správy o nacistických vyhladzovacích táboroch Auschwitz

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Múzeum holokaustu v Seredi v spolupráci s Národnou bankou Slovenska a Mincovňou Kremnica š.p. usporiadali 17. apríla 2024 podujatie pod názvom „80. výročie podania Správy o nacistických vyhladzovacích táboroch Auschwitz a Birkenau Alfrédom Wetzlerom a Rudolfom Vrbom“. Pri tejto príležitosti bola v múzeu uvedená strieborná zberateľská eurominca, ktorú vydala Národná banka Slovenska a vyrazila Mincovňa Kremnica.

Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba boli prvými, komu sa podarilo z koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwwitz nielen ujsť ale aj podať svedectvo o hrôzach vyvražďovania. V roku 1944 sa po úteku vydali na 140 km dlhú cestu na Slovensko. V Žiline napokon pred ilegálnymi predstaviteľmi židovskej komunity podali správu o tom, čo zažili. Informácie vstúpili do dejín ako Vrbova a Wetzlerova správa. K tejto udalosti NBS vyhlásila v decembri 2022 verejnú anonymnú súťaž na výtvarný návrh pamätnej mince. Odborným poradcom hodnotiacej komisie bol aj riaditeľ Múzea holokaustu v Seredi  Martin Korčok, ktorý tak stál pri samotnom zrode mince. Uviedol, že motívom mince je práve hrdinský čin dvoch Židov zo Slovenska, ktorí ušli z koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau. Ako prví podali svetu svedectvo o masovom vraždení ľudí na mieste, ktoré sa stalo jedným zo symbolov holokaustu.

Mincu predstavili Dušan Jurčák, člen Bankovej rady NBS a výkonný riaditeľ úseku platobných systémov a peňažnej hotovosti a Ľuboš Kupec, obchodný námestník Mincovne Kremnica. Prítomný bol aj autor výtvarného návrhu akademický sochár Ivan Řehák.

Mincovňa Kremnica po uvedení  následne spustila predaj mince, ktorej nominálna hodnota je 10 eur a bola vydaná v náklade 19 300 kusov. Minca na jednej strane vyobrazuje mimo iného siluetu dvoch mužov, ktorí znázorňujú utekajúcich väzňov. Symboly trojuholníkov a čísla na druhej strane zobrazujú systém označovania väzňov v táboroch.

foto: Boris Németh

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované