back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Aj voliči koalície sú proti znižovaniu trestov za korupciu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

TIS |MM|  Až 69% voličov koaličných strán nesúhlasí s tým, aby boli páchatelia korupcie trestaní menej prísne ako dnes. Ukázal to aktuálny reprezentatívny prieskum agentúry Focus pre Transparency International Slovensko, ktorý uskutočnili medzi 16. a 23. januárom 2024 na vzorke 1015 respondentov.

Transparency International Slovensko iniciovala prieskum, kde obyvateľom Slovenska kládla aj otázku „Súhlasíte s tým, aby boli páchatelia korupcie trestaní menej prísne ako dnes?“? Až 77 % oslovených na ňu odpovedalo záporne (43,4 % určite nie, 34 % skôr nie). Určite áno odpovedalo len 4,6 percent obyvateľov. Vysoký nesúhlas so znižovaním trestov za korupciu sme zaznamenali naprieč spoločnosťou, proti je väčšina respondentov z najmenších obcí, ale aj veľkých miest, mladí ľudia nad 18 rokov, ale aj seniori.

Prieskum tiež ukázal, že snahy vládnej koalície o urýchlené prijatie nižších trestných sadzieb, o čom aktuálne na návrh obžalovaného poslanca Tibora Gašpara rokuje Národná rada SR, narážajú nielen na protesty tisícok ľudí na námestiach, ale aj nesúhlas vlastných voličov samotnej koalície. Pri voličoch Hlasu a SNS prekročil podiel tých, ktorí nesúhlasia s nižšími trestami za korupciu až 70 %. V prípade Smeru to bolo cez 65 %.

„Podiel koaličných voličov s kritickým názorom na oslabovanie trestov za korupciu sa pritom od celej vzorky líši len mierne,“ konštatuje Michal Piško, riaditeľ Transparency International
Slovensko.
Podobné ohlasy nám ukazuje aj rozloženie podľa podpory pre prezidentských kandidátov. Spomedzi sympatizantov Petra Pellegriniho je proti miernejším trestom za korupciu 68 %, pri voličoch Ivana Korčoka je to takmer 88 %.

V prieskume Focusu sme sa pýtali ľudí aj na ich odhad rozsahu prísneho trestania korupcie. Odpovede ukázali, že viac ako polovica populácie počet korupčníkov zavieraných ročne do väzenia pocitovo nadhodnocuje a prikláňa sa k desiatkam. Cez stovku je ich podľa 6,4 percenta opýtaných.

Iba 27,3 percenta ľudí odhadlo správne, že ich je za rok menej ako 10. Zvyšných 22 % odpovedať nevedelo. V skutočnosti ukladajú slovenské súdy dlhodobo ročne cez 5500 nepodmienečných trestov, pričom korupcie sa týka priemerne menej ako päť z nich. Podrobné dáta k obom otázkam, vrátane druhostupňového triedenia, si môžete pozrieť v tabuľke. Korupcia_TIS_januar2024

- Článok pokračuje pod reklamou -

Treba dodať, že iniciatíva znižovania trestov za korupciu a závažnú ekonomickú kriminalitu
prichádza v čase, kedy sa Slovensko sa v najcitovanejšom rebríčku vnímania korupcie
(CPI), zostavovanom každoročne centrálou Transparency International v Berlíne, dokázalo tretí rok po sebe zlepšiť a zo 180 krajín skončilo na 47. mieste. Výsledná pozícia za rok 2023 je tak o dve priečky vyššia ako rok predtým. Globálny rebríček vnímania korupcie je zostavovaný na základe ďalších 13 indexov nezávislých inštitúcií za dva roky dozadu.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. kto môže byť za znižovanie trestov – či politik alebo volič – jedine ten, kto sám robí to isté a nižší trest sa mu hodí

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované