back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Zmeny vo frekvencii odvozu odpadov a navýšenie poplatku za odpady

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď |  Z dôvodu optimalizácie systému nakladania s komunálnymi odpadmi sa v Seredi upravuje frekvencia zvozu odpadov od 1. januára 2024 a to nasledovne:

  • Zmena frekvencie zberu 120-litrových hnedých nádob na biologicky rozložiteľný odpad od rodinných domov z 1 krát za 14 dní na 1 krát za 7 dní. V letných mesiacoch zostáva zachovaná frekvencia zberu 1 krát za 14 dní.
  • Obmedzenie počtu čiernych vriec s biologicky rozložiteľným odpadom na 25 ks na kalendárny rok od jedného rodinného domu, resp. záhrady. Vrecia si bude potrebné vyzdvihnúť v príslušnom kalendárnom roku na mestskom úrade v Seredi. Zároveň sa znížila frekvenciu ich zberu z 1 krát za 7 dní na 1 krát za 14 dní.
  • Zavedenie zberu konárov ako sezónneho zberu s frekvenciou 2 krát ročne, spravidla na jar a na jeseň, mobilným zberom priamo od rodinných domov a záhradkárskych osád, v termíne určenom mestom.
  • Zavedenie zberu jedlých olejov pre pôvodcov odpadu v bytových domoch prostredníctvom uzatvárateľných plastových nádob s objemom 120 litrov, s frekvenciou vývozu 1 krát za 14 dní, umiestnených v stojiskách zberných nádob.
  • Zavedenie častejšieho zberu kuchynského odpadu zo 120 litrových hnedých nádob pri bytových domoch v mesiacoch jún až august na 2 krát za 7 dní.

Za takúto zmenu dnes hlasovalo 12 z 18-tich prítomných poslancov.

Mestské zastupiteľstvo dnes schválilo aj 20-percentný nárast poplatkov za odpady pre fyzické osoby a podnikateľov. Ľuďom v hmotnej núdzi, ZŤP a občanom nad 62 rokov sa poplatky nezmenia. Za takéto zmeny hlasovalo 14 z 18-tisch poslancov.

Prečo sa poplatky navyšujú?
Náklady na komunálny odpad a drobný stavebný odpad hradí obec z miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Oddelenie životného prostredia a údržby mesta Sereď rátalo v budúcom roku s navýšením nákladov na zber komunálnych odpadov, drobný stavebný odpad o minimálne 29 500 eur.

Uvedené navýšenie je spôsobené zvýšením frekvencie zberu 120 litrových hnedých nádob na BRO od rodinných domov z 1x za 14 dní na 1x týždenne okrem letných mesiacov a navrhovaným zvýšením frekvencie zberu BRKO od bytových domov v letných mesiacoch z 1x týždenne na 2x týždenne. Celkové náklady na odpadové hospodárstvo sú vyššie ako príjmy za komunálne odpady a drobné stavebné odpady a to minimálne o 150 000 eur. Z tohto dôvodu musí mesto Sereď pristúpiť k navýšeniu poplatkov za odpady pre obyvateľov.

Najvyšším kontrolným úradom SR bolo mestu odporúčané prehodnotiť výšku miestneho poplatku každoročne tak, aby mesto nemuselo na nakladanie s odpadmi doplácať z iných zdrojov. Napriek postupnému zvyšovaniu poplatku k 1.1.2019 a k 1.1.2021 pre fyzické osoby a k 1.1.2023 pre podnikateľov a právnické osoby muselo mesto v období rokov 2018 až 2022 na nakladanie s odpadmi každoročne doplácať viac ako 100-tisíc eur.

- Článok pokračuje pod reklamou -

V roku 2024 sa však mesto vzhľadom na prognózovaný výpadok príjmu z podielových daní pre samosprávy nemôže spoliehať na dofinancovanie odpadového hospodárstva z iných zdrojov, čo sa v minulosti v Seredi dialo.

Z tohto dôvodu na pokrytie rozdielu príjmov a výdavkov Oddelenie životného prostredia a údržby mesta navrhlo 20-percentné navýšenie základnej sadzby miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady pre fyzické osoby a pre poplatníkov využívajúcich množstvový zber.

Za navýšenie poplatkov hlasovalo 14 z 18-tich poslancov.

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. aká optimilizácia. Dnes ste naposledy v tomto roku brali hnedé nadoby a vrecia. Tie zelene hovna mi budú este dobry mesiac padat do dvora, ale to vy nevidíte…

  2. Nech vas slak trafi banda spinava,zvysit poplatky vie aj debil,co ste spravili prospesne konkretne pre mesto a obcanov?

  3. Vážení musíte si zobrať Komposter a tam ekologicky likvidovať biologicky odpad.
    Veď toľko čiernych vriec čo je pred Vašimi obrovskými domčekmi.
    Už sa zobuďte s správajte sa úctivo k prírode.
    Kde skončí čierne vrece.
    Čakám kedy sa vmedte zobudia a takúto službu zrušia.

  4. a čo ten smrad potom ? Budeš mi chodiť obracať komposter dilino?

    Minuly rok ste znížili frekvenciu a zdražili, tento rok ju zvyšujete a zase zdražujete, takže sme tam kde sme boli len platíme stale viac a viac.

    Nás na RD by ste najradšej z kože zodrali,zdvíhate poplatky, žmíkate nás , len aby ste vy bytovkári mohli v lete 2x v tyzdni vynasat kýbličky a nemali smrad pod oknami.

  5. mali ste nehat sposob zvazania tak ako tomu bolo do teraz, navysujete poplatky, tak hadam si vdaka nim zabezpecite dalsie vozidlo aby ste stihali odvazat. inak tu budete buduci rok vyblakovat ako zase nestihate tym jedny dojebanym co vas stoji raz 5 inokedy 3 tisic eur na opravach.

  6. Nikdy som tu nepísal, ale teraz musím… Dúfam, že páni poslanci si odhlasujú VZN, že v prípade zvyšovania daní, poplatkov pre občanov nebudú mať právo si počas takýchto „zlých rokov“ odhlasovať odmeny navzájom… poslanci primátorovi a primátor poslancom.

  7. Sis si nejaký zabrzdený, v mestskom parlamente nemajú kurbelovci väčšinu ani zďaleka, s dôverou sa so svojimi mindrákmi obráť na tú jankulárovskú väčšinu, to je ten lokaj a poslušný psík bývalého primátora, keby si náhodou nevedel

  8. Hlasovali za to všetci. Dane zvyšujú všade co si myslite ze v Seredi platí vákuum? Inde platia už davno ešte viacej.

  9. Kazdemu kto hlasoval za tak naplut do tvare… V letnych mesiacoch hnede smetiaky raz za 2 tyzdne tak to je uplne „logicke“

  10. A vie tu niekto vyčísliť, koľko z tých tisícov eur stál celoročný vývoz smetia zo známych dvorov na Cukrovatskej a Trnavskej ulici ?
    Aby sme vedeli, koľko doplácame…

  11. Zlaty Tomcaniy,ak by kandidoval hned hovolim,aj Veselickeho,tato prispata cvarga co je teraz na msu si moze s matovicom ruky podat.

  12. Podľa mňa je nelogické v lete vyvážať odpad záhradný každé 2 týždne… Tráva sa v lete kosí každý týždeň, väčšina ľudí to robí cez víkend, odpad hnije v nádobách…nepochopila som prečo hnedé nádoby prehodili na štvrtok a pondelky berú vrecia, čo je zbytočné derivovanie ďaľšieho odpadu z vriec. Najlogickejšie je podľa mňa brať hnedú nádobu každý pondelok ráno…Ak niekto potrebuje nech si platí za 2 nádoby…prípadne teda nech berú nejaké vrecia v určenej frekvencíí…Tiež mohli zohľadniť dlhú jeseň a predĺžiť vývoz odpadu do decembra kedže listy len začali padať pár dní dozadu..

  13. Mesto potrebovalo zvysit prijem do pokladni. Zmena periodici s tym nema nic spolocne, sluzi len na zakrytie, ze by sa to zvysilo aj bez toho. Ale o 20%? Mam dve male deti, pre nas to je zvysenie o 24 euro!!!

  14. Viete čítať? Ak mesto každoročné dopláca na likvidáciu odpadov 100k tak asi ten poplatok za smeti nie je v poriadku. Ľudia sa tu chovajú jak svine, keby ste radšej začali poriadne separovať odpad, ktorý by sa následne nemusel ešte triediť, potom by sa aj poplatky nemuseli takto výrazne zvyšovať.

  15. Pokial viem, vybrate peniaze NEJDU na to na co sa vyberaju. Idu do spolocneho rozpoctu a tam sa prerozdelia kam ich treba. Na niecom sa vyberie menej na niecom viac (vid dan za psa). Takze vraviet, ze mesto doplaca 100k na likvidaciu odpadu je v poriadku ale nijako sa tym argumentovat neda, ze to je dovod na zvysenie.

  16. Samozrejme že idú do spoločného rozpočtu a nie na účet ktorý je vedený len pre odpad. Ale nejaká rovnováha v nákladoch a vybraných daniach musí byť. Z takého futbalu mesto nikdy nič nezíska a tam chápem že sa bude vždy doplácať. Ale pri smetiach sa to dá spočítať.

  17. Rovnovahu mas, platis to zo svojich poplatkoch za prapodivne dane, za poplatky pokazde ked daco potrebujes potvrdit, za rezervovane miesto na statie atd.

  18. zrušit hnede nadoby a aj odvažanie vriec. Nech si tu travu každy kompostuje doma. Prečo ja mam doplacat na tych čo nekompostuju. Ja mam hnedy smetiak prazdny už celé roky

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované