back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Prečo samostatný web Petrovi Cibulkovi? – Rozhovor so zakladateľom Múzea totality Milošom Majkom

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Prečo pod Múzeom totality web zrovna Petrovi Cibulkovi, ktorý je považovaný za kontroverznú osobu?

Históriu nezmeníme, môžeme ju iba kriviť. Cieľom Múzea totality, ktoré som založil je zabrániť zabudnutiu na významných disidentov, ktorí sa dokázali postaviť totalitnej moci a urobiť v danej dobe tak veľa k jej pádu. Petr Cibulka patrí medzi skutočne významných disidentov, bol päťkrát väznený totalitným režimom a napriek tomu sa nevzdal. Neriešime jeho súčasné aktivity, sú jeho vecou. Napriek tomu, pripomíname potvrdenie predpovede Petra Cibulku o nebezpečnosti vývoja v Ruskej federácii a ohrozenie Putinovým totalitným režimom súčasných demokratických krajín, najviac bývalých satelitov Sovietskeho zväzu, medzi ktoré patrí aj Česká a Slovenská republika.

Petra Cibulku viac-menej ignorujú médiá, u vás dostáva široký priestor. Prečo?

Považujeme za mimoriadne nešťastné ignorovanie Petra Cibulku médiami v Českej republike. Máme za to, že len diskusiou sa spoločnosť pohne dopredu. A bývalý disident Petr Cibulka má dostatočný morálny kredit na to, aby sa k aktuálnym veciam vyjadroval verejne, čo by mu malo byť umožnené.

Ani samotní voliči sa s Petrom Cibulkom nevedia kontaktovať, jeho vystupovanie a komunikácia sú prinajmenšom zvláštne.

Petr Cibulka má uverejnený kontakt a je s ním možné aj osobné stretnutie dvakrát do roka. Či to je veľa alebo málo my neriešime, je to vec komunikácie jeho a strany s potenciálnymi voličmi. My sme boli trpezliví niekoľkokrát a s Petrom Cibulkom sme sa spojili a stretli osobne. Niekoľko rozhovorov s ním to potvrdzuje. Čo sa týka jeho vystupovania, resp. komunikácie – pýtame sa ako by komunikoval ktokoľvek z nás po toľkých perzekúciách za totalitného režimu, väzení a nepochopení akého sa dostalo Petrovi Cibulkovi?

- Článok pokračuje pod reklamou -

Kontaktujete ľudí a vyhotovujete rozhovory k Petrovi Cibulkovi, ktorí o ňom niečo vedia z minulosti alebo si ho pamätajú osobne. Prečo?

Odpovedali sme sčasti už vyššie, no doplniť môžeme. Niet lepšieho ako osobné svedectvo a skúsenosť ľudí, ktorí s Petrom Cibulkom v minulosti došli do kontaktu, prípadne vedeli o jeho disidentskej činnosti. Ľudia postupne odchádzajú a ich pamäť s nimi. Preto je dôležité zachytiť všetko čo je zachytiť možné a spôsobom, ktorý bez najmenších pochybností zachová pravdu o konkrétnych významných ľuďoch vzdorujúcich totalitnému režimu.

Petr Cibulka podľa nášho názoru je človekom, ktorého morálny kredit a zásady by mali byť vzorom v súčasnosti pre množstvo ľudí, a to aj vo vrcholovej politike.

Vyhotovenie webu cibulka.socializmus.sk venovaného Petrovi Cibulkovi považujeme za to minimum, čo pre tohto významného československého disidenta Múzeum totality môže urobiť.

 

Ďakujem za rozhovor
Iveta Tóthová

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Cibulka je v podstate vizionár. Je až neuveriteľné, ako pred Putinom a vojnou na Ukrajine varoval pred 10 rokmi napr. v Českém rozhlasu. Jeho názor na „ruské fízly pomalu všude“ je všeobecne známy, ale politická krátkozrakosť, či dokonca slepota bola a naďalej je bezmedzná. Nezabúdajme, že Západ si Putina hýčkal, predchádzal, liezol mu pomaly až do… A to všetko len preto, aby mal lacné nespracované suroviny. Politici aj médiá sa roky šklebili nad varovaním, že na obchodovanie s Ruskom doplatíme, takéto varovania väčšinou nebral nikto z nich vážne. A teraz je Západ prekvapený. Cibulka bol jeden z mála, ktorý stále varoval. Ešte doteraz sa mnohí zdráhajú uveriť pravde „cibulkově“. Ľudia často posmešne poukazujú na to, že Cibulka mnohé veci vysvetľuje siderickým kyvadlom. No on ako skúsený politický väzeň vie, že jeho nepohodlné názory k ľuďom doputujú len ako slová blázna než nepríjemná pravda, ktorú životom zhýčkaní ľudia v blahobytnej Európe vopred odmietnu, lebo by ich nútila zmeniť štýl života i svoje postoje. Netreba zabúdať, že v minulosti si králi radi vydržiavali prostorekých šaškov, aby sa dozvedeli aj to, čo im pochlebujúce okolie nepovedalo. Cibulka sa v Putinovi nemýlil. Mali by sme mu viac načúvať a nevšímať si vonkajších prejavov ako je kyvadlo, nie sú podstatné.

    2
  2. Pre: tomáš 2. mája 2024, 22:21
    Nepríde mi že západ liezol niekam, skôr prevládla naivita a doplatil nato (aj my). Treba sa nato pozerať trocha s nadhľadom, západ len skúsil to čo im fungovalo vo veľa prípadoch a to je že zatiahneš problémové štáty do spolupráce a vytvoríš tak závislosť, z ktorej obaja budú profitovať… Nevyšlo čo už, Cibulka sa nemýlil ale na druhú stranu, čo mal akože západ robiť, začať hneď budovať novú severnú kóreu, keď bol rus na kolenách (to sa vyskúšalo po I. svetovej s nemeckom…)?

    Indície, že kam to povedie tu boli už od rozpadu sovieta, gruzínsko, čečensko, všetky tie plynové krízy v UA, radar v cesku, zeleny turisti na kryme, skripal, muničák vrbeticiach, muničáky v bulharsku, invázia v UA, hybridne info vojny, …

    2

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované