back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Rodičom policajtov, hasičov a záchranárov bude vyplatený rodičovský dôchodok

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MV SR |MM|  Prvým júlom 2023 nadobúda účinnosť novelizovaný zákon o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, ktorý umožňuje rodičom policajtov, hasičov a horských záchranárov vyplácať rodičovský dôchodok.

Nárok na rodičovský dôchodok majú poberatelia starobných dôchodkov, invalidných dôchodkov, výsluhových a invalidných výsluhových dôchodkov po dovŕšení dôchodkového veku.

K priznaniu rodičovského dôchodku policajti, hasiči i horskí záchranári (aktívni aj bývalí príslušníci) musia podať vyhlásenie a súhlas so spracovaním osobných údajov.

Všetky podrobnosti nájdete TU

Ministerstvo vnútra v tejto súvislosti budúcich poberateľov rodičovského dôchodku upozorňuje, že o priznaní tohto druhu sociálnej dávky sa nevyhotovuje písomné rozhodnutie.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Ahojte, pekne poprosím o ozrejmenie nasledujúcich faktov k tomu rodičovskému dôchodku.
    1. Odkiaľ sa tie peniaze berú, keď údajne nie z tých peňazí, čo majú slúžiť do budúcnosti na starobných a iných dôchodcov?
    2. Som už starobný pracujúci dôchodca a prečo zas ja mám platiť svojej mamke starobnej dôchodkyni akýsi rodičovský dôchodok?
    To ako štát potichu preniesol povinnosť , aby deti platili rodičom časť dôchodku?

  2. Takze to, ze tvoj dochodok platim aj ja z mojich odvodov ti nevadi? Ale par centov z tvojich pre tvoju mamu ano?

  3. A čo ostatné zamestnania nie sú podstatné pre túto spoločnosť? Len hasiči policajti a záchranári? Čo budete žrať keď nebude pekárov, na čom sa budete voziť keď nebude operátorov vo výrobe, čím budete svietiť keď nebude elektrikárov , chcete spať v odpadkoch keď nebude smetiarov atď… áno sú rizikové zamestnania ale aj menej rizikové ale každá práca je dôležitá pre spoločnosť (okrem politikov)

  4. HM, asi sme sa nepochopili. Najskôr pre A- 18.01 – hádam tu nebudeme teraz rozoberať celkový starobný dôchodok – teda systém? Veď aj ja som predsa odvádzal do Sociálnej poisťovne , opakujem do Sociálnej poisťovne predpísané odvody. Takže nerozumiem tejto otázke. No a práve o to ide, o akých mojich to hovoríš? Veď podľa teba ,, tie moje,, asi odvody majú slúžiť pre nových, teda ďalších starobných dôchodcov. No a či mi vadí ,,pár centov,, z mojich pre moju mamku? Nuž určite áno. Veď to má robiť predsa štát- starobné dôchodky a nie ja. Ja dám mamke čo potrebuje aj bez toho aby ktokoľvek čosi prikazoval.
    K Informátorovi – asi si zle pochopil význam článku. Veď ,, ostatné povolania,, práveže sú uzákonené dávno, len títo ,,noví,, / policajti, vojaci, colníci atd / vypadli z tejto myšlienky, nakoľko majú svoje dôchodkové systémy. Práve novelizáciou zákona im toto umožnili. Ale stále je tu otázka, či nebudú trpieť tí ďalší v poradí – starobní dôchodcovia – , ktorým sa asi zníži celkový kôš už vybratých peňazí na ich starobné dôchodky.

  5. Takze este raz. Ty ako starobny dostavas prachy z priebezneho piliera. A do toho platim aj ja. Tieto prachy dnes stat vyberie a hned rozda aj tebe. A ze z prachov odvedenych v 2021 vypocitali par drobnych, aby pomohli dochodcom…??? To tivadi? Ved aj ty, pokial mas deti, ktore pracuju dostanes ako starobny.
    A inform… ten nechape.

  6. No , ale predsa podstata je iná:
    1. O mojom starobnom dôchodku sa baviť nemusíme.
    2. Píšeš – A ze z prachov odvedenych v 2021 vypocitali par drobnych, aby pomohli dochodcom…???
    Tu je otázka, prečo Sociálna poisťovňa / štát/ ťahá mňa do týchto akýchsi prilepšení pre dôchodcov? A opäť, ak teda podľa teba ja sa mám zúčastňovať ako pracujúci starobný dôchodca / nepracujúci starobný dôchodca nie / na zabezpečovaní starobných dôchodcov v tejto republike / samozrejme, že hovorím o mojej matke/ tak to je absolútna zvrátenosť. A z odvodov do Sociálnej poisťovne mojich detí / ak mám / dostávam ja starobný dôchodok.

  7. Tak navrhni iny, spravodlivejsi system kde vziat prachy na vyplacanie davok. Ci uz starobnych, invalidnych, alebo detskych pridavkov. Resp. zdravotne poistenie, z ktoreho ti zplatia liecbu. Odkial by si mal ten zly stat zobrat prachy na rozdavanie. Ja stymi par susnami z mojich odvodov pre moju mamku suhlasim. Viac ako keby mali ist opiciam, ktore v zivote neodviedli statu ani cent.

  8. Nechápem čo píšeš. Nič ťa to nestojí navyše, nijako ti to neuberie z tvojho starobného dôchodku, neplatíš žiadne zvýšené odvody a mama má z toho aspoň pár eur navyše. S čím máš problém?

  9. Ja si myslim, ze mu vadi ten sposob, ze on a nie nejaky stat ma platit tym, co maju malo.

  10. Princíp vyplácania rodičovského dôchodku, resp.príspevku mi nevadí. Ale policajti, hasiči, záchranári a vojaci majú vlastný soc.systém mimo soc.poisťovňu. Preto by bolo fajn, keď by svojim rodičom prispievali z ich fondov, lebo do soc.poisťovne toho moc nedajú, ak vôbec dačo. Bolo by to spravodlivé voči bežným zamestnancom a platcom odvodom ako aj ne-výsluhovým dôchodcom.

  11. Ale uvedom si, ze tie susne, ktore im prilepia k ich dochodku su z odvodov ich deti a tie nemusia byt v statnej sluzbe.

  12. No k tejto téme naposledy:

    1. Autor článku poukázal , že opravou v zákone sa umožní , aby aj tí , teda policajti, vojaci, hasiči a ďalší mohli zo svojich systémov odvádzať svojim rodičom peniažky tak , ako tí, čo prispievajú do Sociálnej poisťovne. / nie teda, že títo policajti, vojaci atd. budú prostredníctvo Sociálnej poisťovne prispievať svojim rodičom ako tvrdí anonym vyše /.

    Pri tejto časti našej spoločnosti sa ešte pozastavím. Už druhý krát v tomto roku prostredníctvo neschopnosti svojich rezortov a to predovšetkým MOSR a MINV prišli títo / vojaci, policajti atd / o dve valorizácie ako dostali / dostanú/ ostatní dôchodcovia. Prvý krát tým, že miesto valorizácie od januára 2023 ju dostanú až od 1.7.2023 a druhú teraz, od 1.7.2023, ktorú dostanú občania po uzákonení / nejedná sa o žiadnu mimoriadnu valorizáciu, taký pojem v práve neexistuje/. Teda, pokračujem , sa pýtam, prečo príslušníci bývalých bezpečnostných zložiek – vojaci, policajti, colníci, hasiči atd. už dávno nežalujú túto republiku za okrádanie! Nuž, lebo skutek utek. Plno rečí majú a svoje práva si obhájiť nevedia, alebo nechcú.

    2. Kto sa dostane na moju vlnu myslenia, určite pochopí význam vety:
    Na Slovensku pracujúci starobný dôchodca z jeho odvodov do Sociálnej poisťovne zvyšuje rodičovským bonusom starobný dôchodok svojim rodičom. Tu odporúčam sa zamyslieť nad významom slova starobný dôchodca / dôchodkový vek 2023 je 63 rokov, rodičia mohli mať dieťa okolo 23 roku ich veku, teda rodičom môže byt 86 rokov /.
    V debatách okolo tejto zhovadilosti sa občania jasne vyjadrili, že sa jedná o politický podvod. Napríklad Krajniak ako dôvod tohto ,,opatrenia,, uviedol, že sa jedná o odškodenie žien, čo mali viac detí a nemohli teda pracovať?!
    Jeden z názorov na toto opatrenie napríklad je – Rodičovský bonus je svinstvo slúžiace len pre marketingové účely strany Sme rodina!
    tu https://index.sme.sk/diskusie/5211311/kto-ma-narok-na-rodicovsky-bonus-odpovede.html
    A dieťa, ak teda vyhovuje tejto právnej norme nič neplatí, to je pravda. Platí to Sociálna poisťovňa / po zmene zákona aj ostatní platcovia bezpeč. zložiek/ z celkového balíka slúžiaceho na výplatu aj starobných dôchodkov / či výsluhových/. Samozrejme ja tu nič vymýšľať nejdem, iba sa vyjadrujem k podpore dôchodcu ďalším dôchodcom. Starobní dôchodcovia ak ešte vôbec dokážu pracovať nemajú čo ďalej odvádzať ani odvody do SP, či zdravotnej alebo vôbec platiť dane. Štát sa o väčšinu obyvateľstva nedokáže postarať, aby títo mohli zaslúženú jeseň života dožiť ako sa naň celý život pripravovali.

  13. Ono je jedno ci sa jedna o stareho policajta, alebo jeho rodica. To, ze dostanu par susnov od svojich pracujucich deti je pohode. Preco by mali byt diskriminovani, ked uz to raz schvalili.
    A
    Napríklad Krajniak ako dôvod tohto ,,opatrenia,, uviedol, že sa jedná o odškodenie žien, čo mali viac detí a nemohli teda pracovať?!
    Nie takto to nepovedal. To si pomiesal dve krivdy…zeny pred a do 63. a rodicov.
    A este, radsej ked cast prachov, ktore mi stat zhabe vrati ludom, ako by ich zozrali zmrdi od valova.

  14. Vždy čítam len nadpis. Keby mám tie výkaly čítať celé musel by som si ísť naštelovať zrak doktorovi

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované