back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Záchranný Systém Slovensko: Zvýšený počet nezvestností, smutných koncov a pokusov o samovraždu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

ZÁLEŽÍ NA TEBE ❗️

Zvýšený počet nezvestností, smutných koncov a pokusov o samovraždu.
Aj to nám priniesol záver starého a začiatok nového roka.
Táto téma sa týka NÁS všetkých…

Doba, ktorú žijeme, priniesla to, že na mladých ľudí je vyvíjaný obrovský spoločenský tlak na výkon, na formovanie identity, tlak na prevzatie zodpovednosti. Dnes má jednotlivec úplnú slobodu v tom, čo bude robiť so svojím životom a to je existenčné bremeno. Zvýšené riziko však existuje aj u starších ľudí prechádzajúcich do dôchodku alebo u tých, ktorí dlhodobo žijú v sociálnej izolácii. To, čo bez väčších ťažkostí zvláda jeden človek, môže byť pre iného neznesiteľný stres.

Nezabúdajme preto prejaviť svojmu okoliu podporu, prítomnosť a našu pozornosť. Ak chceme pomôcť a netušíme ako, urobme aspoň toto. Podnecujme bezpečné prostredie na rozhovor, na vyjadrovanie a pomenovanie toho, čo prežívame. Dovoľme ostatným a aj sami sebe uvoľniť to čo nás ťaží. Buďme otvorení a otvárajme tak iných. Pýtajme sa, snažme sa byť si navzájom nápomocní. Nedusme to v sebe. Rozprávajme sa.

Týmto príspevkom chceme povzbudiť ľudí, aby dbali o duševné zdravie seba a svojich blízkych a nemali strach vyhľadať aj odbornú pomoc. Ak sme ochotní navštíviť lekára pri chorobe, prečo nemať aj lekára duše?
Záleží na Tebe ! Záleží na každom z nás !

Bezplatnú psychologickú pomoc nájdete:
Linka detskej istoty 116 111

Liga za duševné zdravie SR 0800 800 566
IPčko 0800 500 333

Zdroj: Pexels, Vodáčková a kolektív 2020, FB/Záchranný systém Slovensko
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Hlavne treba deti učiť a viesť k tomu, že život nie je taký, ako ho ukazujú na internete…zakážme deťom instagram, tik tok a podobné hovadiny a ukážme im ako to v živote naozaj funguje…naučme ich, že v reálnom živote netreba byť perfektný ani umelý, zato sa zíde pokora a skromnosť…a potom bude ten život jednoduchší

    26
  2. Zlyhavaju ludia, lebo zlyhali elity – na celej ciare.

    Vidime to vo vedeni statu, Únie a v lastne vo svete.

    Na upadanie systemu a presadzovanie vyslovene antisystemovych veci s vaznymi nasledkami pre spolocnost systematicy upozornujeme roky.
    V diskusiach sa ludia vyjadrovali kriticky – nechceli pocut, co nas caka. Dokonca sme mali sirit poplasne spravy!!
    Kto si dnes prizna, ze situaciu podcenil a kompetentni NEkonali vtedy, kedy konat mali,lebo ucinne konanie by malo zmysel?

    O ekonomike a problemoch sucasnosti odporucame clanky z minulosti:

    napr. https://www.archiv2.seredonline.sk/2022/05/17/pomahat-najslabsim-je-dnes-uz-malo-pomoc-uz-potrebuje-aj-stredna-trieda/

    a clanky na ktore sa odvolavame v texte. Zasahuju snad 5 rokov dozadu.

    Dalsie clanky su dostupne v archivoch SOL.

    4
  3. Sereďanka 23. januára 2024, 9:11
    Len im to zakážme, len potom uvidíme tie štatistiky…s pánobohom

  4. Vdaka lockdownom 🫠 a kto sekundoval medialne vtedajšej vláde? 🫠 áno trafená hus zagágala….

    4
  5. Dnes sa ľudia bohužiaľ už nevedia porozprávať. Nevedia načúvať, byť trpezliví, nevedia prejaviť záujem ani radosť. Všetko sa dá rýchlo napísať a doplniť smajlom.

    8
  6. Anonym 23. januára 2024, 11:43 – vo vseobecnosti hovorime o lockdownoch, no pravdou je, ze urcitych ludi rozbil ich zivotny styl. Ak teda mozeme hovorit o nejakom style.

    Keby sme my nepocitili pokles trzieb o cca 90%, lockdowny by nam pomohli urobit veci, na ktore sme nemali cas inokedy.

    Uprimne, mne bezne nestaci 24 hodinovy den a vazne musim selektovat, comu sa venovat budem a comu nie, alebo co odlozim na inokedy. Prave pocas prisnych opatreni som sa dostalk triedeniu stoviek tisic fotografii, starych DIA pozitivov, negativov, syn scanoval desiatky tisic foto a dia a tak sme aspon z casti dotiahli archivy.

    Nasledne rekonstrukcia interierov jednej z budov a vybudovanie Muzea totality. Ano, nebyt lockdownov, Muzeum by nebolo. Aspon nie teraz.

    Na druhej strane nam opatrenia vyrazne obmedzili cestovanie – zvyknut si z doby, kedy kazdy mesiac sme par dni v zahranici na cestovatelsku abstinenciu, bolo tazke.

    A presne preto viem, ze nahradenie jednej vytazujucej aktivity inou, bolo mimoriadne dolezite.

    Ked ale niekto nema ziaden zaujem standardne, chapem jeho frustraciu z absencie poldeci a pivka v druznej debate v krcme 4.cenovej…

    … a nasledky, ktore to zanechalo na nom, aj rodine.

    Problem vidim v ludoch zijucich mimoriadne rychle, povrchne a nezazivne zivoty obohatene ak tak snivanim vo virtualnom svete internetu a nasledne problematicke vracanie sa do reality vsednych dni.

    Vidiet sa rano v zrkadle po pohlade na selficko z FB fotene s desinou filtrom,musi byt deprimujuce pre vela zien a pankov zijucich s pocitom, ze nikdy napr. nestlstnu a nezostarnu…

    Je potrebne vratit sa do reality a neprezivat tak socialne siete to, co je nam kazdu minutu podsuvane sofistikovanymi algoritmami sledujucimi kazdy nas pohyb na nete, ba dokonca aj to, co hovorime,alebo piseme v e-mailoch a SMS-kach.

    Ako zvyknem pisat uz roky, zial, bude horsie…

    1
  7. P. Majko..presne to hovorim aj ja. Bude este horsie..🥺 a pravda je aj v inych komentaroch.. som rodic no mam co robit, aby som to vsetko s mojim pubertalnym dietatom ustala.

    3
  8. Seredanka a tým chcete dosiahnuť čo?
    Že zakážeme deťom soc.siete veď zakázané najviac chutí som za obmedzenie príspevkov ale taká je doba. Zakažte tik tok nájdu si tok tik. Tie časy keď sa hrali v pieskovisku sú už dávno preč. Viem že Sereď je mesto hriechov no zákazmi nič nedosiahneme. Všetko to je o politike napríklad aj kultúry. Bývam v Rakúsku všimol som si že deti už v predškolskom veku zoberú napríklad na vlakovú stanicu, políciu do múzea a tam im im ochotne vysvetľuje zamestnanec čo je načo ako to funguje prečo to tak funguje a deti to zaujíma pýtajú sa áno presne škola hrou. A funguje to. Prečo to nefunguje na Slovensku? Nie sú na to prostriedky? Veď to nestojí skoro nič. Chybu nehľadajte na soc.sietach je to na dlho a nikto z oprávnených to nemá potrebu zmeniť lebo takto to je pohodlné. Deti sú naša budúcnosť. Smial som sa tomu ale je to naozaj pravda. Pekný deň.

    1
  9. Zas sa tu zbehlo odborníkov, neuvedomujúc si, že deti a mladých vychovavate poväčšinou práve vy čo to tu píšete.
    Možno keby ste práve vy nesedeli na internete a neustále nekritizovali/bezbreho neprijímali propagandu všelijakých Danny Kollarov a jemu podobných, ktorých teraz ochotne preberú cynický politici ako Fico,ktorým ide.len o ich vlastný krk a nezaujima ich kde bude Slovensko tak by ste možno chápali veci v kontexte.
    Dnes sa mladým ľuďom, aj v našom meste, venujú prakticky len neziskové organizácie, ľudia čo to robia za almužnu a najmä preto, že chcú pomôcť. Takisto linky na pomoc v ťažkých chvíľach žijú prakticky z mesiaca na mesiac aj vďaka dobrovoľníkom. Nehovoriac potom o ľuďoch ako ZSS, ktorí to robia tiež len zadarmo.
    No a proti takýmto ľuďom sa bohužiaľ polovica našej spoločnosti (a paradoxne je to presná tá polovica čo túto pomoc potrebuje a bude potrebovať) stavia práve tým, že voli tých čo nám teraz vládnu.
    Úprimne, z tých politikov a všelijakých dezolatov na internete mi nie je zle, zle mi je práve z toho že polovica spoločnosti sa nechá tak ľahko oklamať….

    1
  10. Z dnešného života – postrehy.
    1. Dvaja chlapci súrodenci , mladíci,20 a 23 roční, ktorí stále žijú spolu s matkou , ktorá bola dlho rozvedená . ,, Už by si mohla zmiznúť z toho bytu,, !
    2. Vnučka 3,5 ročná po zápornom postoji svojho dedka – nepripustil čo chcela – ho začala kopať !
    3. Dcéra pri sviatočnej návšteve rodiča – ,, ideme dostavať dom,, . Navaľ 40 000€ .

    Príjemné spomínanie.

    2
  11. od kedy bola tá corona seci sú neaky cudný veľa sa zmenilo všetko zdraželo ľudia nemajú ako splácať hypo je to na hlavu všetko je drahé bývanie auto pohone hmoty hrôza potom sa čudujeme čo sa robí

    1
  12. Mám dve deti, jedno dospelé a jedno v puberte. A viem o čom píšem. Som samoživitelka a verte, moje deti sú slušné, dobrosrdečné, skromné a empatické. Používajú internet, ale nesledujú tých debilov, čo manipulujú s detskou psychikou. Nepotrebujú sa po niekom opičiť a netrápia sa, že nemajú niečo čo majú druhí. Čiže nie sú ani frustrované, nemajú dôvod na depresie a už vôbec nie myšlienky na ukončenie života.
    A o tom som písala. Keby rodičia svoje deti nasmerovali správnym smerom, bol by ten svet krajší. Ale to by nemohli byť už tí rodičia skazení a vychovávať deti na svoj obraz.
    Pána Majka moc nemusím, ale v dnešnom komentári ma milo prekvapil.
    Tu ide vážne o to, začať od seba. Ale to veľa ľudí nechce, lebo sú povrchní. Ako sa tu už písalo „bude ešte horšie“

    3
  13. No jasne ze idú preč keď vidia toto dúhové Slovensko alebo skôr sú aj oni dúhový dnes nezvládajú stres.,učenie, prácu, nemajú priority, ambície, všetci ich opúšťajú niekedy to bolo iné dnes to je jeble a teplé

    1

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované