back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Daňoví exekútori vymohli pre štát už 157 miliónov eur

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Finančná správa SR |MM|  Vďaka daňovým exekútorom do štátneho rozpočtu v prvom polroku tohto roka pritieklo spolu už 157 miliónov eur, čo medziročne predstavuje nárast o 20 miliónov eur. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila finančná správa na svojom OpenData portáli. Pod tieto výsledky sa podpisuje správne nastavená stratégia vymáhania.

Daňová exekúcia je vedená voči tým subjektom, ktoré si riadne a včas nesplnili svoju povinnosť zaplatiť daň. Najrazantnejšie kroky podnikajú exekútori voči tým daňovým dlžníkom, ktorí sa plateniu dane vyhýbajú zámerne alebo dlhodobo.

V rámci vymáhania nedoplatkov sú daňoví exekútori oprávnení siahnuť dlžníkovi napr. na peňažné prostriedky na účte, zadržať mu v spolupráci s Policajným zborom SR vodičský preukaz, či predať motorové vozidlo alebo jeho iný hnuteľný alebo nehnuteľný majetok. Veľmi účinným nástrojom je dlhodobo aj pôsobenie daňových exekútorov v teréne, a to v rámci akcií zameraných na odoberanie peňazí v hotovosti v prevádzkach daňových dlžníkov.  Takýmto spôsobom bolo pri  poslednej koordinovanej celoslovenskej akcii od 206 daňových dlžníkov odobratých 192 tisíc eur v hotovosti a dodatočne bolo navštívenými dlžníkmi  dobrovoľne uhradených ďalších 208 tisíc eur. Toto opatrenie sa ukazuje ako veľmi efektívne. Dodatočné  úhrady svedčia o tom, že mnohí daňoví dlžníci sú po neohlásenej návšteve daňového exekútora priamo na ich prevádzke ochotnejší svoj dlh voči štátu uhradiť čo najskôr a vyhnúť sa tak opakovanej návšteve.

Efektívnym a využívaných nástrojom daňových exekútorov je aj inštitút medzinárodného vymáhania. Veľa dlžníkov si neuvedomuje, že hranicami Slovenska sa možnosti daňového exekútora nekončia. Opak je však pravdou.  Vďaka výborne nastavenej spolupráci s finančnými správami v zahraničí, nedoplatok na dani často dlžníka dobehne a môže mu byť siahnuté aj na majetok, ktorý má v zahraničí.  Za prvých 6 mesiacov tohto roka bola na základe iniciatívneho prístupu daňových exekútorov zahraničnými daňovými správami do rozpočtu Slovenskej republiky vymožená suma 1,2 milióna eur. Daňoví exekútori finančnej správy vymohli v rámci tejto spolupráce pre žiadajúce krajiny za uvedené obdobie sumu 700 tisíc eur.

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované