back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Opatrovateľky asistujú seniorom pri bežnej starostlivosti, nemýľte si ich však s upratovacou službou, či záhradníkom

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Adamčíková Silvia, PhDr., Oddelenie sociálne, bytové a rodiny / Mesto Sereď poskytuje obyvateľom odkázaným na pomoc inej osoby opatrovateľskú službu. V súčasnosti zamestnávame 38 kvalifikovaných opatrovateliek a opatrovateľov, ktorí majú buď zdravotnícke vzdelanie alebo absolvovali kurz opatrovania.

Činnosť opatrovateliek zahŕňa v prvom rade úkony, ktoré sa týkajú priamej pomoci klientom, teda pomoc pri hygiene, pri stravovaní, pri dodržiavaní pitného režimu, pri návšteve toalety, pri obliekaní a vyzliekaní, pri mobilite a motorike a pri dodržiavaní liečebného režimu.

Aby bola starostlivosť o klienta komplexná, opatrovateľka môže vykonávať aj úkony starostlivosti o domácnosť klienta: nákupy potravín a iného drobného spotrebného tovaru, prípravu jedla, varenie, zohrievanie jedla, prípadne donášku jedla do domu, umytie riadu, bežné upratovanie domácnosti, obsluha bežných spotrebičov, pranie a žehlenie bielizne, starostlivosť o lôžko, vynášanie drobného odpadu, administratívne úkony spojené s vedením domácnosti, napríklad zabezpečenie úhrady platieb, ale aj sprievod na lekárske vyšetrenie, na prechádzku, nákupy. V pracovnej náplni opatrovateliek teda sú vymenované práce, avšak je zároveň dôležité aj to, na koľko hodín opatrovateľka ku klientovi chodí. Klient musí zohľadniť, že nie je možné vymenované práce vykonať napríklad každý deň, ale je ich možné požadovať v rozumnom rozsahu.

Mesto poskytuje opatrovateľskú službu v domácnosti klienta v rozsahu minimálne 2 hodiny a maximálne 7,5 hodiny denne, cez pracovné dni. Úkony, ktoré v domácnosti opatrovateľka vykonáva teda závisia od rozsahu opatrovateľskej služby a dohody medzi opatrovateľkou a jej klientom. Samozrejme, klient nemôže požadovať úkony, ktoré sú zamerané na upratovanie domácnosti, ako je kompletné čistenie domácnosti, umývanie okien, pranie záclon, alebo dokonca práce v záhrade a okolo rodinného domu. Na poskytovanie týchto služieb sú zamerané firmy a spoločnosti s náplňou práce, ktorá zahŕňa upratovacie služby, prípadne služby záhradníka.

Poplatok za poskytovanie opatrovateľskej služby je vo výške 2 € za hodinu opatrovateľskej služby. Bližšie informácie o poskytovaní opatrovateľskej služby v meste Sereď získate na Mestskom úrade v Seredi, na oddelení sociálnom, bytovom a rodiny alebo na webovom sídle mesta https://www.sered.sk/s191_opatrovatelska-sluzba

 

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Sociálny postoj tejto republiky je na úrovni rozvojových krajín. Ak ide niekto namietať opak, napríklad aj taká oná, čo si zadok v tom Bruseli vysedáva / chcel som s ňou komunikovať na sociálne otázky , iba ciho je / či ktokoľvek nech si nazrie do štatistík našich žienok / ale aj chlapov/ koľkí sa starajú / u nich za almužnu/ o najstaršiu generáciu, či bezvládne osoby v Rakúsku, Nemecku, Švajčiarsku. Desiatky tisíc !!! občanov . Antisociálne, živly vrátane všetkých politických zoskupení si stále myslia, že starostlivosť o slabých je iba mrhaním štátnych peňazí. A už aj mladá a mladšia generácia považuje starčekov a starenky, chorých, či invalidných za bariéru ich blaha / nie Blaha/.
    Spoločnosť je v zadku.

  2. deduško, to že tvoje deti ťa považujú za bariéru ich blaha, to je tvoja chyba, mal si si vychovať svoje deti tak, aby sa o teba postarali oni. Prečo to očakávaš od cudzích mladých ľudí?

  3. Pre: Anonym 26. marca 2024, 11:40
    Snáď ste si nemysleli , že vám bolševici ako Močiar a Filcka spravia silný štát s bohatou strednou vrstvou ako majú v Rakúsku/Švajčiarsku/Nemecku…
    Nato potrebujete dobré podnikateľské prostredie a dane nastavené férovo.
    Nie sračky a zdanenie čo tu Filcka zavádza už 13 rok.

    Môžete byť ešte rád že máte dôchodok, na slovensku už bude len horšie aj vďaka vám…

    1

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované