back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Panská ľadovňa – Kde niečo končí, niečo iné začína

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

OZ Seredské nábrežie /  Panská ľadovňa XlV. – KDE NIEČO KONČÍ, NIEČO INÉ ZAČÍNA.

Keď sme žiadali a následne dostali povolenie na výkopové práce za účelom odkrytia panskej ľadovne, hovorili sme o zasypanej jame 20. storočia. V našich príspevkoch ste videli množstvo nálezov práve z tohoto obdobia, ale aj z období starších, nakoľko sa na zásyp použili aj súčasti interiéru kaštieľa. Postupným vyberaním zásypu sme sa dostali na dno ľadovne. Vieme aj určiť presnú dispozíciu ľadovne. A práve to bolo našim cieľom. Nečakali sme taký rozsah prác, ani rozsah nálezov. Odkrytiu ľadovne sme venovali mesiac nášho času, ale stálo to za to. Práce takéhoto rozsahu mesto Sereď nevidelo desaťročia. Musíme ešte pretriediť celý zásyp. Bude treba ešte katalogizovať všetky odovzdané nálezy múzeu.

Na dne ľadovne sa nachádzalo štrkové lôžko. My sme však pokračovali s prácami aj pod ním. Dnes môžeme s istotou povedať, že ľadovňa je postavená na niečom, čo siaha do stredoveku. Všetky dnešné nálezy tomu nasvedčujú. Črepy, tehly, kamenné prvky, kosti a iné predmety nám jasne hovoria, že sme sa prekopali pár storočí späť. Tu končí naše povolenie. A práve preto naše práce pozastavujeme a nález ohlasujeme príslušným úradom. Toto významné nálezisko ďalej potrebuje odborný archeologický výskum. Je pravdepodobné, že stojíme na nároží hradu Šintava vo vodnej priekope, ktorá podľa dnešných nálezov zrejme tiež neskôr slúžila ako odpadová jama. Jama plná ďalších nálezov. Je potrebné určiť metodiku prác, je potrebný detektor kovov, je potrebné presné zameranie objektu, je potrebné otvoriť výstupy staršieho výskumu…

Je za nami kus práce a stále stojíme na začiatku niečoho, čo by mohlo mesto Sereď posunúť vpred. Táto obyčajne neobyčajná jama potrebuje viac takých nadšencov ako sme my dvaja.

Richard Hričovský a Patrik Eckert

- Článok pokračuje pod reklamou -

Sereď 21.7.2023 – nález pod ľadovňou začína v hĺbke 400 cm pod povrchom. Pri poslednom výskume bola nameraná podzemná voda v hĺbke 530 cm (1983-1993). Prešlo 30 rokov.

zdroj: OZ Seredské nábrežie
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované