back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Prešli dva roky

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ľubomír Veselický  /14 JÚN 2022/

Návštevu haldy lúženca ministrom životného prostredia Jánom Budajom  3. 7. 2020 spájali nepolepšiteľní optimisti s predstavou, že po tridsiatich rokoch (1963-1993)  navážania polymetalického  prachu (lúženca) po vyťažení niklu na polia  pri fabrike, a  ďalších dvadsiatich siedmich rokoch (1993-2020) miernej a nebadanej likvidácie lúženca, dôjde k náprave. Nestalo sa.

Čo trochu opadlo, bolo intenzívne obviňovanie primátora z nečinnosti vlastníkom SOL. Možno tomu napomohlo oficiálne odovzdanie desiatok strán dokumentov primátorom mesta do rúk ministra Jána Budaja. Dokumenty preukazovali snahu a kroky mesta voči vlastníkovi skládky za ostatných desať rokov. Boli zverejnené a asi priniesli trochu svetla do tmy šírenej miestnym médiom, ktoré sa označuje ako nezávislé. Ľudská pamäť nie je  spoľahlivá. Preto je potrebné podstatné fakty  stále pripomínať. Veď už starí Rimania vraveli: „Repetitio est mater studiorum – Opakovanie je matkou múdrosti.“

Pripomeniem teda niekoľko viet z článku „Prešiel rok“, ktorý bol uverejnený na stránke mesta 2. augusta 2021. Citujem: „Vznik Niklovej huty v Seredi v r.  1963 a jej činnosť do r. 1993 bolo politickým rozhodnutím štátu. Po zmene pomerov v roku 1989 a v nasledujúcich tridsiatich rokoch žiadna z doterajších vlád nedokázala prijať rozhodnutia a vykonať také zmeny, aby hriechy minulosti,  spočívajúce v zakopaných i odkrytých ložiskách odpadov, začala efektívne riešiť. Lúženec sa v roku 1994 dostal do súkromných rúk za smiešnych 67 200 Slovenských korún. Zmluvu o výhradnom predaji lúženca uzatváral za Niklovú hutu, štátny podnik v likvidácii likvidátor Ing. Bohuslav Šmíd. Prvý majiteľ skládky sa zaviazal v zmluve s Fondom národného majetku zlikvidovať haldu do 15 rokov, teda do roku 2009. Výsledok tak ako aj v prípadoch iných privatizačných rozhodnutí (vždy to boli iba rozhodnutia vlád  SR) sa podpísal na pretrvaní skládky do dnešných dní. Dnes ju vlastní v poradí siedma spoločnosť s tým istým konateľom ako v minulosti. Podnik vstupoval do likvidácie s aktívami v účtovnej hodnote 675,5 milióna SK. Skutočné tržby za ich predaj k 31. decembru 1996 dosiahli 225,6  milióna SK. Na likvidáciu lúženca nešla ani koruna.“

Na margo aktivity občanov povedal minister Ján Budaj aj toto: „Aktívni občania môžu pomôcť vyriešiť problémy, pred ktorými všetci pchali 30 rokov hlavu do piesku. Často, keď ideme proti odpadom a environmentálnym skládkam, ideme proti silným záujmom a pripraveným kšeftom. A môžeme to dosiahnuť, len keď nám občania prejavia podporu.“ 

Aká je ale realita? Existujú  dve petičné akcie. Jedna z novembra 2020 „Priatelia zeme“,  druhá z februára 2021 „ Z čiernej na zelenú“. Obidve žiadajú o dôsledný monitoring skládky a environmentálne schodné riešenie. Výsledok? Ako keby neexistovali. Podpora prejavená bola a na reakciu ministerstva čakáme druhý rok.

- Článok pokračuje pod reklamou -

 

Minister Ján Budaj  3. 7. 2020 (vid.  https://www.youtube.com/watch?v=mlrboJMC_q4 ) povedal:

„Budem sa pýtať Inšpekcie životného prostredia nášho právneho oddelenia ako  ďalej postupovať  voči správcom alebo majiteľom skládky. Nie je možné, aby bola otvorená na ľubovoľnom počte. V poriadku ak je tu povolenie ťažby, tak nech sa odohráva ťažba,  a vôbec nie je potrebné, aby z toho bolo také množstvo prachu. Je trestuhodné, že doteraz Inšpekcia životného prostredia nemala aktívny plán sanácie tejto skládky, však trebárs máme nástroje aj pokuty a máme aj nástroje  rozhodnutia. Rozhodnutia ministerstva, alebo rozhodnutia  Slovenskej inšpekcie životného  prostredia  no a potom nad tým všetkým samozrejme zákon, ktorý je na úrovni ústavného  zákona o ochrane zdravia a o ochrane životného prostredia. V žiadnom prípade sa nemožno k tejto skládke chovať ako doteraz. Budem sa snažiť, aby táto prax skončila.“ 

 

Na tomto mieste musím konštatovať, že výsledky avizovanej snahy zatiaľ vidno nie je.

 

Dlhoročný úhlavný priateľ mesta medzičasom zmenil rétoriku a v článku z 13.2.2022 pod názvom V Múzeu totality pribudli zdigitalizované archívne zábery na prášiacu haldu lúženca po bývalej Niklovej huti (NHS) v Seredi  napísal: “Keď u nás v štúdiu sedeli dvaja ľudia z petičného výboru „Z čiernej na zelenú“ a preberali sme petíciu navrhoval som, aby túto aktivitu postavili hlavne na desiatky rokov sa šíriacom prachu zo skládky lúženca po bývalej Niklovej huti (NHS). Aby ľuďom sústavne pripomínali, čo desaťročia dýchajú, pijú a čo môže spôsobovať a nepochybne aj spôsobuje choroby, alergie a v mnohých prípadoch podľa predpokladov aj rakovinu tak rozšírenú práve v regióne Serede. Už vtedy som mal k dispozícii originál farebného diapozitívu nafoteného niekedy v 1986 až ´90 roku, na ktorom sa nachádza pohľad na haldu lúženca intenzívne prášiacu na Mesto Sereď.“

 

Je zvláštne, že v ostatných rokoch nevyužil Miloš Majko pre dobro Seredčanov osobné  vzťahy s ministrom Jánom Budajom, na ministerstve ktorého dokonca ako externista pracoval.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Otázky položené pred rokom ostali stále nezodpovedané. Preto som listom oslovil ministra Jána Budaja a požiadal som ho o odpovede. Tu je jeho znenie:

 

Ministerstvo životného prostredia SR

do rúk ministra Jána Budaja
Námestie Ľudovíta Štúra 1
812 35   Bratislava 
                                                                                               Sereď 17. 5. 2022

 

Vec: Skládka polymetalického prachu na území Serede a Dolnej Stredy

 

Vážený pán minister,

v súvislosti s pretrvávajúcim problémom skládky polymetalického prachu (lúženca) na území Serede a Dolnej Stredy ste skládku  3. 7. 2020 osobne navštívili. Z rúk primátora  Martina Tomčányiho ste prevzali dokumenty, ktoré preukazujú postup mesta Sereď pri kontaktoch so zástupcami spoločností, ktoré sú vlastníkmi skládky. V deň návštevy ste vyslovili niekoľko myšlienok a názorov, ktoré predznamenávali postup Ministerstva životného prostredia  SR v otázke riešenia tejto našej enviromentálnej záťaže. V záujme  obyvateľov Serede Vás žiadam o odpovede  na nasledovné otázky:

 

- Článok pokračuje pod reklamou -

1/ Aký bol postup Ministerstva životného  prostredia  voči správcovi  a majiteľovi skládky?

2/ Aký aktívny plán sanácie tejto skládky lúženca navrhli pracovníci Inšpekcie životného prostredia?

3/ Kedy začne Ministerstvo životného prostredia SR a pracovníci jeho rezortu riešiť likvidáciu skládky lúženca?

 

S pozdravom

Ľubomír  Veselický

zástupca primátora mesta Sereď

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Do poštového priečinka MŽP SR  bol tento list uložený 19.5.2022. Do dňa 13.6.2022  po výmene niekoľkých mailov máme z MŽP SR preukázateľne iba takúto informáciu:

 

„Dobrý deň.

Na odpovedi sa pracuje. Problematika je prierezová celým ministerstvom ako aj jeho kontrolnými orgánmi. Ďakujem a prajme pekný deň

Ing. Peter Cirják, Generálny riaditeľ sekcie, Sekcia geológie a prírodných zdrojov.“

 

Záver si každý čitateľ spraví určite sám.

Príloha: mailová korešpondencia

 

https___www.seredskenovinky.sk_clanok_2022-06-14-presli-dva-roky Mailová_korešpondencia_s_MŽP_SR_(2)

zdroj: Mesto Sereď

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. ivan 14. júna 2022, 12:34 – Vasa hlupost pri vyjadrovani sa k veciam, ktore nemate nastudovane, je obdivuhodna. Mate vobec predstavu, o com pisete?

  2. Nielen .štb, ale aj prezliekač kabátov. Ivan ako si dovolíš okomentovať Majkovho človeka, veď to sa v demokratickom /súčasnom/ svete už nerobí.

  3. a co pre to, aby sme tu nedychali luzencovy prach urobil kecalek a poskok richtara LV?
    kolkoze to rokov lapi na MNV a berie prachy od obcanov Serede? A ozaj, tie odmeny uz vratil?

  4. ked to bude tak ako z medvedmi,tak je to vyhrate.bude sa pytat smatanu,dalsieho experta.chce sa mi vracat.

  5. pre Miloš Majko 14. júna 2022, 12:50, je to stbak! a za 32 rokov co sa v parlamente prizivuje este nespravil ani prd!

  6. Ján Budaj nar. 1952,člen týchto politických strán:VPN(1990-91),DEÚS(1994-95),DÚ(1995-2000),SDK(1998-2002),ZMENA ZDOLA(2000-súč.),OLANO(2016-súč.).
    Prezliekač kabátov jak vyšitý😁😁😁😁

  7. So záujmom som si prečítal článok Ľubomíra Veselického o riešení problematiky skládky luženca na životné prostredie v Seredi, pričom ma z celého článku zaujalo okrem iného vyjadrenie p. Veselického, že akýsi bližšie nestotožnení Miloš Majko v ostatných rokoch nevyužil pre dobro Seredčanov osobné vzťahy s ministrom Jánom Budajom, na ministerstve ktorého dokonca ako externista pracoval.

    Nikdy som si nemyslel, že budem súhlasiť s vyjadreniami p. Veselického, ale v tomto prípade to vyzerá tak, že má asi pravdu a už v roku 2020 krátko po voľbách a nástupe Budaja do ministerskej funkcie toto ministerstvo využilo neoceniteľné schopnosti, odborné vedomosti, odborné vzdelanie a odbornú prax akéhosi bližšie nestotožného Miloša Majka a s týmto Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky podľa obsahu zverejnenej zmluvy uzatvorilo zamestnanecký pomer a Dohodu o pridelení služobného motorového vozidla do trvalej starostlivosti a zverení služobného motorového vozidla do používania.

    https://www.crz.gov.sk/4991192/
    https://www.crz.gov.sk/data/att/4991195_dokument1.pdf

  8. anonym 14,37 majko si ho chcel zastat a strelil si nie do nohy,ale do huby.
    p.majko snad by stacilo to zastavanie si uboheho budaja,nie sme vsetci ozaj tak slepi a blby ako si vy myslite.

  9. Náš človek 14. júna 2022, 18:43 – uz samotny nick hovori za vsetko. Sposob rozmyslania, konania a zabezpecovania si svetlej buducnosti.

    Lubos Veselicky napisal – citujem: „Je zvláštne, že v ostatných rokoch nevyužil Miloš Majko pre dobro Seredčanov osobné vzťahy s ministrom Jánom Budajom, na ministerstve ktorého dokonca ako externista pracoval.“

    Lubos, vyuzivanie kontaktov na vybavovanie veci, je styl Vasej roboty a filozofie, nie mojej. Ja zastavam nazor, ze policia, prokuratura, justicia a organy statnej moci a samospravy su POVINNE KONAT tam, kde im to zakon uklada a kde konat maju vo verejnom zaujme.

    ODMIETAM pouzivanie kontaktov na vybavovanie si rozsudkov, zazmurenie oci pri pachani trestnej cinnosti, obielovani nezakonneho konania, odmietam ucelove a zmanipulovane rokovania organov samospravy zasadajuce len preto, aby niekomu ublizili z pozicie moci, odmietam zneuzivanie zakonov na potlacanie nazorov oponentov a obcanov, odmietam nezakonne vyplacanie odmien, nekonanie tam, kde mal Tvoj sef konat zo zakona a vo verejnom zaujme, hnusi sa mi bezprecedentne a svojvolne zbavenie nepohodlneho poslanca mandatu, zastrasovanie a vydierani poslancov a apriori odmietam Vas sposob riadenia samospravy.

    Keby som vyuzival kontakty, tak Ty by si mal uz sefa aj s jeho kamosom nie fo funkciach, ale v base.

    A Lubos, neuplynuli este dva roky, ako pises v clanku. Sleduj SOL a zistis, kedy si minister odmietol sadnut za stol s Tvojim sefom a ten si musel dat tmave slnecne okuliare a rusko cez celu papulu, aby nasilu ziskal aspon fotografiu pre svojho panaka na web. Fuj, trapne…

    Lubos, Ty tvrdis, ze minister skladku nevyriesil za dva roky.

    Co si Ty z pozicie voleneho zastupcu robil minimalne 4 volebne obdobia pre ludi vo veci tejto environmentalnej zataze?

    Co urobil Tomcanyi za viac ako tridsat rokov z pozicie voleneho zastupcu, z toho tri volebne obdobia z pozicie primatora mesta?

    Presnejsie Ti to popisem v samostatnom clanku, kedze si vo vypocte aktivit opomenul tu najdolezitejsiu, ktora nastartovala aj Vas aspon k formalnemu „konaniu“, nakolko ste pochopili, ze ste uplne v prdeli, lebo uz obycajne OZ za vlastne peniaze a za dva dni urobilo viac, ako Vy za mestske za desatrocia…

    Teraz Lubos mate na krku ine prusery – odpad v Malom Haji a jeho neriesenie, navrat nezakonne vyhodeneho Hanusa do MsZ, rozmrdany stadion a vazne podozrenia z korupcie.

    A o dva dni smutne vyrocie – sef vie, ake…

  10. Takže služobné vozidlo za peniaze danových poplatníkov,ciže za peniaze nás všetkých. No pekne,to je tá transparentnost

  11. Verím, že po nasledujúcej zmene vlády a politických pomerov v spoločnosti zodpovedné osoby sa po súčasnej skúsenosti absolútne nekompromisne, bez rešpektu a rozdielu vysporiadajú s našimi ľudmi, politickými farizejmi lezúcimi z jednej politickej strany do druhe, nezávislými médiami a novinárskymi nulami.
    Bude zaujímavé sledovať kto bude mať svetlejšiu budúcnosť.

  12. Je mi to jedno.
    Nevzdávaj sa, aj tak mám dojem z Tvojich článkov a diskusných reakcií, že bojuješ čím ďalej tým viac so sebou. Každý si je strojcom vlastnej cesty a šťastia.
    Raz pochopíš, len aby si vedel.

  13. Čo to je za provokatéra????Voľakomu Zelená linka stúpila na krk??????Prekazila plány????Na týchto podvodníkov z odpadom aspom desať takých liniek a Majkov.

  14. Do psej matere, nielen oni ale už aj naši sa predvádzajú počnúc ošípanými, Maňkom a pod. Nič nové na Slovensku, či

  15. S haldou nespravi nikto nic. Nikdy. Smutne, ale taka je realita. Jedina moznost je, zavozit ju hlinou a zatravnit aby sa luzenec nerozfukoval dalej.

  16. Vlado 15. júna 2022, 18:51
    Zial asi mas plnu pravdu. Nie je na take cosi obrovske vola, sila ani financie. Ani nikdy nebudu. V nasej republike to plati 2x. Jedine kopu zakryt, zavozit, zatravnit a zalesnit. O 50 rokov uz nikto nebude vediet co ten pahorok znamena. Co bude v zemi, vo vode to je druha vec.

  17. Pred par rokmi bola snaha povozit skladku po zeleznici, ale neviem kam. Ak si dobre pamatam, robila to jedna lokomotiva a par vagonov. Vtedy to vyzeralo, ze cca v roku 2342 by to mohlo byt po troche odvezene, dnes ta snaha nie je ani taka….nasi predkovia sa nam postarali o peknu kopu sracky, my ju posunieme svojim detom a vnucatam v plnej krase. Peticiu podpisala cela nasa rodina.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované