back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Odpad zo zahraničia ktorý mal končiť v Seredi, sa pokúsili nelegálne vyložiť na cudzom pozemku pri Bratislave

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Na ostatnom rokovaní MsZ, primátor mesta  Ing. Martin Tomčányi poslancov a verejnosť v mimoriadne dlhom referáte informoval aj o stave kauzy týkajúcej sa mestského pozemku v Malom Háji, na ktorom aj v rozpore s nájomnou zmluvou podnikala najskôr firma TEKADEX s r.o. a následne firma GreecCon Recycling. Obe pod vedením konateľa Ing. Krošláka. A obe so smutnou bilanciou pre mesto – vysokými dlhmi za nájom, ale aj ďalšími problémami v podobe nelegálnej stavby a znečisteného mestského pozemku po nelegálne navozenom plastovom odpade. A na dôvažok  problémoch a vyšetrovaním políciou.

Nie však len „stará“ firma mala problémy s ignorovaním nájomnej zmluvy a pravdepodobne aj vážnym porušovaním zákonov.

Od januára roku  2021 na základe úspechu vo výberovom konaní (aj podla poslankyne MsZ  Fačkovcovej, bol zo strany vedenia mesta na výberovú komisiu vyvíjaný tlak), začala na mestskom pozemku podnikať iná firma, no s rovnakým konateľom.

„Zmena“ IČO teda nepomohla.

– – –

V máji 2021 do objektu bývalého MILEXu bol nezákonne vyvezený plastový odpad podľa zloženia obdobný, ako sme mali možnosť vidieť uskladnený na mestskom pozemku v Malom Háji. Ten podľa zistení SIŽP pochádzal z nezákonného cezhraničného dovozu odpadu kontrolovanou firmou podnikajúcou v objekte pod vedením jej konateľa Ing. Krošláka. Netvrdíme, že odpad navozený do areálu MILEXu pochádza z rovnakého zdroja, resp. má priamu spojitosť s firmami podnikajúcimi na mestskom pozemku – to je na vyšetrovaní polície.

- Článok pokračuje pod reklamou -

O odpade v MILEXe sme písali v týchto článkoch:

Ďalší odpad navezený do mesta. Ide o biznis – občania pomôžte polícii odhaliť páchateľov

Ďalší nelegálny odpad môže byť problémom pre mesto Sereď

Faktom ale je, že v poslednej dobe sa z obchodovania s odpadom evidentne stal výhodný biznis a faktom je aj to, že tento rok bolo vozenie a skladovanie tohto druhu odpadu na pozemku v Malom Háji podstatne problematickejšie, keďže na problém verejne upozorňujú niektorí poslanci MsZ, ako aj naše noviny.

Skládky pravdepodobne pribúdali / pribúdajú v okolí. A aj v iných objektoch, kam mali / majú byť autá s odpadom pôvodne určeným do Serede „presmerovávané“.

Ešte v júli 2021, teda začiatkom leta, nás kontaktovali vlastníci pozemku pri Bratislave s prípadom, ktorý sa len tak často nevidí. Na ich súkromný pozemok vošiel  kamión so zahraničnou poznávacou značkou s návesom a s tým, že vodič vezúci plastový odpad  „bol presmerovaný dispečerom zo Serede k nim. A tam má vyložiť tento zo zahraničia na Slovensko dovezený  odpad. Majitelia pozemku si vypýtali doklady, ktoré skutočne dokazujú, kam odpad pôvodne smeroval. Ide o spoločnosť GreenCon Recycling a adresu – mestský pozemok v Seredi.

V kamióne sa podľa dokladov nachádzalo 18 330 kg plastového doapdu zo zahraničia. Jedná sa o jeden kamión, ktorého odpad s hmotnosťou  18 ton, len náhodou nelegálne neskončil vyložený na ďalšom súkromnom pozemku, ktorého vlastníci by asi skolabovali, keby sa jeho vykládka v danom momente vodičovi podarila.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Kamión vlastníci pozemku zablokovali a privolali políciu. A kontaktovali nás, nakoľko mali vedomosť o tom, že predmetnej problematike sa venujeme.

Dokumentáciu sme  následne na osobnom stretnutí ukázali aj konateľovi firmy GreenCon Recycling Ing. Krošlákovi. Konateľ firmy povedal, že „niekto asi sfalšoval doklady“. Toľká to smola po problémoch ktoré sme popísali už v niekoľkých samostatných článkoch…

Následne podnikateľ dal výpoveď z nájmu a začal so sťahovaním firmy a to vrátane vypratania niekoľko miliónovej linky na spracovanie plastov, ktorú v prenajatých priestoroch osadil bez povolení. Podľa viceprimátora Mesta Sereď  Bc. Veselického, „len predbehol vybavovanie povolení“. Zvláštny prístup vedenia mesta nielen k mestskému majetku, ale aj vybraným podnikateľom a samotným občanom, od ktorých je podriadenie sa byrokracii a dodržiavanie legislatívy vyžadované.

Mali sme záujem znovu dat priestor na vyjadrenie aj konateľovi firiem dlhujúcich Mestu Sereď desiatky tisíc Eur, pánovi Ing. Krošlákovi. Mobilný telefón nedvíhal.

K uvedenému prípadu máme archivované nahrávky, ďalšiu dokumentáciu a tu a teraz sa pýtame – dokedy bude vedenie mesta zavádzať občanov tvrdeniami nezodpovedajúcimi realite?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Byť na hraniciach kontroly, tak to sem nedovezie. Ale v rámci Schengenu je miesto kontroly bordel, tak to aj tak vyzerá. Prepravu si niekto objednal, náklad niekde naložili, tak nech OČK hnú zadkom aj mozgom a konečne dotyčné osoby dotiahnu na zodpovednosť. A ruku na srdce, myslí si dakto, že by v takýchto množstvách viezol odpad do Rakúska, Nemecka, či Francie? Zabudnite. Ale vážený člen EU znesie 😀

  2. Vlado 17. novembra 2021, 8:16 – Vlado, to nie je o otvorenych hraniciach, ale o zmrdoch, ktori porusuju zakon, vykonavyju NEZAKONNY CEZHRANICNY DOVOZ ODPADU NA SLOVENSKO a o tych, ktori im ho dovolia uskladnit.

    Takyto a aj PODSTATNE NEBEZPECNEJSI odpad uskladnuju v prenajatych mastaliach, skladoch – dokonca v mestskej zastavbe, ale aj v opustenych objektoch, na roznych pozemkoch, kde to v danom momente je mozne vylozit a – a to je dolezite pre nas obyvatelov mesta, aj NA MESTSKOM POZEMKU, ktory bol prenajaty sukromnej firme.

    V tejto suvislosti je podstatne, PRECO PRIMATOR A STATUTAR UCINNE NEKONAL v momente, ked sa o skladovani odpadu dozvedel od poslancov – zakon mu uklada povinnosti vo vztahu k majetku mesta !!

    Prednosta aj viceprimator VEREJNE OBHAJOVALI podnikatela. Vedenie mesta ho dotovalo, vyuzitie penazi poukazanych na konkretnu cinnost NEKONTROLOVALO !! Dokonca prednostu ani NEZAUJIMALO, ci cinnost na ktoru peniaze dostal aj vykonava !!

    Dnes vidime vysledok takeho konania vedenia mesta a NEkonania tam, kde konat malo. Stav k septembru 2020 zadokumentovala a presetrila SIZP s vysledkami, ktore by boli alarmujuce, keby rovnako firma konala na sukromnom pozemku, nie na mestskom !! A s „pozehnanim“ vedenia mesta.

  3. V našom meste je všetko náhoda. Predbehnutie doby, dotovanie firmy, ktorá pre nás veľa spravila,… Koľko ešte? Ja sa čudujem p. Fačkovcovej, ako môže prevziať ocenenie z rúk niekoho z vedenia mesta. A ešte tam štát vedľa pána mega odmeneného a ešte aj oceneného. Už sa navzájom navrhujú na ocenenia. Nečudoval by som sa, keby na rok niekto dostane ocenenie napr. za rozvoj mestskej polície.

  4. Pre toto zmenilo mesto frekvenciu odvážania odpadu z rodnných domov zo 7 na 14 dní /ale za tú istú cenu/ a odobrali čierny kontajner pri činžiakoch aby za ušetrené peniaze mohli odstraňovať tento odpad súkromnej spriaznenej firmy /pardon majiteľa/. Ale zisk poputuje niekomu spriaznenému /veď to sereďania zaplatia/

  5. LoLo.u nás v dedine za posledné 2 roky zdvihli,každý rok o 100%(z 50€ na 210€). A to nemáme ani zberný dvor! odpad bude čím ďalej lepší biznis .Potom sa nečudujme ked to budú ludia vyhadzovať do prírody

  6. Aj u vás končil plastový odpad na obecnom pozemku dovezený zo zahraničia? Aj u vás súkromnú firmu, ktorá mala spracovávať bio odpad a robiť to 20 rokov zadarmo, dotovala obec? Aj vaša obec aj napriek upozorneniam na toto všetko, predĺžila síce s novou firmou, ale s rovnakým konateľom, nájomnú zmluvu na obecný pozemok, kde sa nelegálne hromadil plast zo zahraničia,…?

  7. Pre Bohuš .skoro áno. Mal to byť nebezpečný chemický odpad. Ale našťastie sa to starostovi nepodarilo! viem že to ľudí na SOL nemusí trápiť .Len som chcel poukazať že to nieje len problém Seredi .Miloš to napísal presne odpad zo zahraničia sa tu hromadí v halách a na pozemkoch opustených areálov

  8. Anonym 17. novembra 2021, 13:41 – sloboda nie je anarchia a bezpravie !!

    Tu bol evidentne a bez najmensich pochyb poruseny zakon a to nielen v jedno pripade.

    V demokracii ma stat dostatok struktur na to, aby taketo konanie bolo zastavene v zaciatkoch. Otazkou je, ci sa tak dialo a deje.

    Ak nie, je otazka zavaznejsia – preco sa tak nedeje, kto a preco NEkona a aky ma na to dovod.

  9. Mali donútiť p.Krošláka najprv odpratať odpad a až potom firmu! Takto zbalí firmu a odpad nám tu nechá. Kto a ako ho potom donútiť i odpad odpratať? P. Krošlák je všetkými masťami mazaný a vie ako na to. Asi má v tom skúsenosti.

  10. Pýtate sa prečo mesto nekonalo? Lebo im vo vreckách pribudla mastná sumička. Sú to ku..y predajné!

  11. Pan Majko, fotografia dodacieho listu je doverihodna? Ak áno treba urobiť čo treba. Alebo sudca povie ze to nie je dôkaz.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované