back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Celoročný zákaz pyrotechniky v Seredi. Všeobecne záväzné nariadenie šité na mieru Silvestra 2023 v našom meste

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď /   Niekto hromží, niekto si z duše vydýchol. Od decembra v Seredi platí všeobecný zákaz používania hlučnej pyrotechniky! Sereď tak vyslala do sveta signál o uvedomení si škodlivosti pyrotechniky na zdravie, životné prostredie, aj majetok. Poslanci mestského zastupiteľstva schválením tohto všeobecne záväzného nariadenia predbehli účinok novely zákona, čo v praxi znamená možnosť pokutovania pristihnutých výtržníkov.

Spoločný návrh všeobecne záväzného nariadenia predstavili mestskí poslanci Erik Štefanek a Ľubomír Švorc. V novembri zaňho zahlasovali takmer všetci poslanci. „Chcem sa úprimne poďakovať kolegom, že ho v takej veľkej miere podporili. VZN je šité práve na tohtoročný Silvester, nebudeme to tajiť. Snáď sa nájde dostatok ľudí v Seredi, ktorí toto VZN budú rešpektovať. Máme nádej, že aspoň čiastočne sa tak podarí znížiť množstvo odpadu, ktorý vzniká po použití pyrotechniky v našom meste,“ objasnil spoločný cieľ predkladateľov poslanec Švorc.

Uvedomelá Sereď

Schválené VZN vníma najmä ako pozitívny signál pre verejnosť, aby sa v čase tohtoročného Silvestra hlučná a nebezpečná zábavná pyrotechnika nepoužívala. „Jedná sa o pyrotechniku kategórie F2 a F3 spôsobujúcej nadmerný hluk, čo sú petardy, zábleskové petardy, výmetnice a rímske sviece. Sereď sa týmto krokom zaradila medzi ďalšie mestá na Slovensku, ktoré si uvedomujú škodlivý vplyv pyrotechniky,“ doplnil poslanec Ľubomír Švorc. Ako chemik vníma vplyvy pyrotechniky aj v súvislosti s jej nežiaducimi účinkami na fyzické a duševné zdravie ľudí, aj zvierat.

„Známe sú poškodenia majetku a výrazne sa znečisťuje životné prostredie. Pri použití pyrotechnických výrobkov sa uvoľňujú toxické chemické zlúčeniny (napr. zlúčeniny bária, stroncia, antimónu a iné), ktoré sa vďaka dobrej rozpustnosti vo vode dostávajú do ekosystému (pôda, podzemné vody, rieky). Tieto karcinogénne zlúčeniny môžu zároveň ovplyvniť imunitný a gastrointestinálny systém, ako aj neurotransmitery v mozgu,“ uzavrel Švorc.

Slabá vykonateľnosť

- Článok pokračuje pod reklamou -

Poslanec Ján Himpán svoj neutrálny postoj k návrhu nariadenia odôvodnil kapacitnými možnosťami polície, ktorá bude mať na starosti pristihnutie a pokutovanie výtržníkov. „S myšlienkou ako takou súhlasím. Pyrotechnika má jasné negatívne vplyvy na všetko živé. Nesúhlasím však so znením VZN. Keď sme už niečo nariadili, chýba mi, kto bude v meste zabezpečovať kontrolu naplnenia? Mám za to, že je nevykonateľná. Mestská polícia na toto kapacity nebude mať ani pri všetkej dobrej vôli. Nebudú vedieť zistiť, kto a kedy nelegálne ohňostroj odpálil. Skôr si myslím, že sme mali počkať na celoplošný zákon, ktorý vstupuje do platnosti druhého januára roku 2024 na celom Slovensku. Myslím si, že tú hodinku – dve hodinky s pyrotechnikou sa dajú zvládnuť. Uvidíme, ako bude v realite vyzerať Silvester 2023 v Seredi,“ vysvetlil svoj postoj poslanec Himpán. Pripomenul, že pyrotechniku si občania zadovážia v podstate kdekoľvek. „Bol som odpaľovač mestského ohňostroja v Seredi. Mám s týmto živé skúsenosti a som presvedčený, že mnohí občania budú chcieť konkurovať a vystatovať sa svojimi ohňostrojmi. Kto bude chcieť, ten si vlastný ohňostroj zadováži a odpáli,“ uzavrel Himpán.

Hasiči vyzývajú na bezpečnosť

Na Silvestra si v Seredi legálne môžete odpáliť jedine detskú pyrotechniku. Patria k nej takzvané motýle, bzučiaky, píšťalky, vystreľovacie konfety, fontánky, či prskavky. Za odpálenie petárd, výmetníc, mín, či rakiet v Seredi riskujete pokutu 30 eur.

Ak sa na Silvestra budete nachádzať mimo nášho mesta a chytáte sa oslavy príchodu Nového roka rozbaliť vo veľkom štýle, je na mieste zvážiť nebezpečenstvá, ktoré so sebou pyrotechnika nesie.

O zážitkoch spojených s hasením požiarov po nesprávne odpálenej pyrotechnike by vedeli rozprávať tí najpovolanejší, najmä hasiči. „K silvestrovským oslavám a oslavám príchodu Nového roku tradične patrí ohňostroj a rôzne pyrotechnické efekty. Avšak pri používaní zábavnej pyrotechniky dochádza každoročne aj k zraneniam spôsobených nedodržiavaním niektorých základných bezpečnostných pravidiel. Stáva sa často, že ľudia sa porania podomácky vyrobenou pyrotechnikou, pričom pri podomácky vyrobenej pyrotechnike sú následky zranení vážnejšie, ako pri zakúpení si zábavnej pyrotechniky u certifikovaného predajcu. Zábavná pyrotechnika neraz končí aj na balkónoch na sídliskách,“ upozornil Zoltán Tánczos, riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Galante. Dodal, že dôležitá je pritom ohľaduplnosť. „Zábavnú pyrotechniku nehodno odpaľovať v blízkosti škôl, nemocníc, domovov dôchodcov a podobne. Iniciované výrobky zábavnej pyrotechniky v žiadnom prípade nehádžte medzi ľudí, malé deti a zvieratá,“ uzavrel Tánczos.

Čo hovorí zákon?

Dňom 2. 1. 2024 vstúpi do platnosti novela zákona č. 58/2014 Z. z. o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii v znení neskorších predpisov a zákon č.372/1990 Zb o priestupkoch v znení neskorších predpisov, ktorá zavádza zákaz používania pyrotechnických výrobkov kategórie F2 a F3, ktorých hlavným efektom je hluk. Zákon definuje aj čas, kedy používanie ohňostrojov nie je zakázané a to od 31. decembra od 18:00 hod. do 1. januára 2:00 hod., zároveň v mestách a obciach umožňuje existenciu VZN o zákaze používania pyrotechnických výrobkov nad rámec zákona. Sereď práve takéto VZN schválila.

 

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. a kto sa pytal ludi ci to chcu? Schvaluju sa nezmysli namiesto dolezitych veci. Aj tak ludia budu pustat. Ohnostroje patria k silvestru. Svetove metropoly budu mat honosne ohnostroje a Sered bude mat trapnu diskoteku o ktoru nikto nestoji. Kto sa ma pytal ci mi nebude vadit diskoteka pod oknom? Som zvedavy ako sa to vyriesi ked budem volat ze ma to rusi.

    3
  2. Mudro mudro Seredan,cirkev tu ide zase porucat co mozeme a co nie,ako v stredoveku,vsetky metropoly budu mat mega ohnostroje, nuz mi ako na lazoch za marie terezie,ale psici a par buzerantov bude ukojenych tichom na silvestra.Uz aj na Ukrajine je veselsie:) ako v tejto diere primitivnej.

    2
  3. A ked dam petardy dnu do hrnca a zakryjem pokrievkou to sa moze? Ved to nebude vonku a budu v krytej nádobe, či ako hovorí zákon?

    1
  4. Už počujem ten pol hodinový rachot na silv.polnoc. Kaprov nejesť,ohňostroj na silv.,nerobiť. Treba aj Vianoce zrusit

    2
  5. Ja si myslim,ze každý im z vysoka serie na taketo primitivne zákony. Ja hovorim,šak nech uz zakazu aj silvestra a este nam daju aj zakaz vychadzania.prosim Vas sa tam spamätajte na tych stoličkách co sedite.tak šťastny novy rok Vam prajem ľudkovia. Pekne a v pokoji oslavte novy rok.ja mam nakupenu pyritechniku lenze cul newiem mozem?mám nemam.ale nehajte na mna bude prča pred Danim.

    2
  6. Som už starsi a vyrastal som v case keď nebola dostupná žiadna pyrotechnika vystačili sme si s prskavkami a boli to krásne Vianoce aj Silvester a určite sa nájdu viacerí čo so mnou suhlasia

    7
  7. Páni poslanci ste vy vôbec normálny,kedy začnete robiť niečo pre mesto a prestanete sa starať o hlúposti ako je pyrotechnika a pod. Aj tak budú všetci strieľať,lebo to robia celý život a kvôli vám neprestanú.

    2
  8. Pre Marcel 28. decembra 2023, 10:59 – nerobia to všetci a nerobia to celý život. Stačí si prečítať komentár nad tebou 😉
    Pre všetkých ostatných čo kritizujú zákaz pyrotechniky – len si spomeňte koľko krát vznikol požiar a príčinou bola pyrotechnika? A koľko ťažkých úrazov s doživotnými následkami spôsobila pyrotechnika? (ak si neviete spomenúť google vám pomôže) Ja sám som bol zasiahnutý odpálenou malou raketou na parkovisku pred Dánim (našťastie len do nohy a bez zranenia) a neskôr na tom istom mieste som bol svedkom ako sa opitý debilko postavil do prostred križovatky pri gymnáziu a zapálenú rímsku sviecu nasmeroval na ľudí, zázrak, že nikoho netrafil do tváre alebo rovno do oka. Nie je to teda len o ochrane psov a prírody ako takej ale aj zdravia a majetku ľudí. Takže za mňa ohňostroj určite nie a už keď tak len organizovaný mestom, nie voľne predávať v supermarketoch a potom v rukách opilcov na Silvestra.
    Samozrejme, že to policajti neustrážia a preto mala vláda už dávno zakázať dovoz a predaj na celom území SR. Veď v tomto štáte ktorý pripomína kocúrkovo si kdejaký sedliak odpáli 20 minútový ohňostroj hocikedy počas roka len preto, že sa napríklad oženila alebo oslavuje 50ku.
    A porovnávať túto dieru nazývanú Sereď so svetovými metropolami a ohňostroj ktorý si kúpiš v Kauflande s tým čo odpália v tých metropolách je dosť na hlavu ale keď sa vám tak strašne páčia tie ohňostroje ktoré tam majú tak tam vycestujte a neostávajte v Seredi. Napokon v tých metropolách to robia hlavne preto aby prilákali turistov takže tam vás budú vítať s otvorenou náručou kdežto doma na vás bude každý druhý sused nadávať a myslieť si o vás aký ste drbnutí keď im to budete pod oknami odpaľovať. (samozrejme si myslíte, že nenadávajú ale sú vám za to dokonca vďačný keď sa môžu zadarmo pozrieť ale to, že si to myslíte neznamená, že to tak aj je)
    Hranice sú otvorené a nikto vás tu nedrží na silu ako kedysi. Áno vycestovať bude určite drahšie ako si to kúpiť za 100 možno 200€ v Kauflande ale ak sa vám tak strašne páčia ohňostroje a túžite poriadne osláviť nový rok tak to za tie prachy určite bude stáť.

    5
  9. pre Marcel 28. decembra 2023, 10:59 Pri

    Skús nám kategorizovať čo je staranie sa o hlúposti zo strany poslancov a čo je robenie pre mesto.

  10. Súhlasím s Marcelom.Stačí sa ísť pozrieť na rozsvietenú vianočnú výzdobu v Počul som vtip od náhodného chodca, že poslanci by sa prechádzali na námestí od 19h.-do 20h v bielych kamizolách so zapalenými sviečkami.A verte mi to by bola atrakcia a pán Majko by nemusel písať o Šoporni,alebo Pate.Dokonca by mestský úrad mohli presťahovať do Galanty.Veď je tam tam Orange,banky a iné inštitúcie.

  11. Silvester a ohnostroj patria k sebe, Sered sa teda tvari ako uvedomela v oblasti toho a toho bla bla bla…. absolutne primitivne nariadenie, ved trocha hluku a svetla ktory trva niekolko minut nemoze ohrozit nic. S prepacenim vazeni poslanci, ale ako u debilov…

    3
  12. Pre Miki 28. decembra 2023, 13:38 – napísal si „ved trocha hluku a svetla ktory trva niekolko minut nemoze ohrozit nic“ no ľudia ktorým pred rokom v Nitre zhoreli byty by s tebou nesúhlasili. Rovnako tak ľudia ktorí majú doživotné následky zo zranení spôsobených pyrotechnikou.
    Zvláštne, že práve na Silvestra mnohé mestá povoľujú pyrotechniku pričom práve vtedy je v uliciach najviac podnapitých ľudí. Ono je pekné, že to nepredáme mladším ako 18 či 21 rokov no čo z toho keď sa ten 18 či 21 ročný naslope tak že rozumovo je na tom horšie ako malé dieťa. Podaktorí „oslavujú“ na Silvestra tak silno že sa doslova a do písmena poštia a poserú ako malé decko či nie sú schopný ani chodiť na a práve v rukách takýchto dementov neraz tá pyrotechnika končí. Zakázať dovážať a predávať by bolo pre celú spoločnosť najlepšie a najbezpečnejšie. Ľudia ktorí vyhoreli alebo boli zranení by vám o tom vedeli rozprávať svoje. Ohňostroj jedine na Silvestra a jedine organizovaný mestom no a samozrejme zabezpečené profesionálom.
    Keď vám decko či opilec odpáli raketu do okna a vám začne horieť záclona a následne kľudne aj celý byt tak vinníka ťažko nájdete hlavne keď to na sídliskách odpaľuje xy ľudí krížom-krážom.

    2
  13. Vo väčšine slovenských miest a aj svetových metropol budú mať trt makový a nie ohňostroj, všetko to smeruje k laserovým šou, niekde už aj dronovým. Iba tu v Seredi je kopec ľudí 100 rokov za opicami a potrebujú rachot ku svojmu šťastiu. Každý normálny si tak akurát nad vami poťuká po čele, chudáci.

    4
  14. Hneď idete pokutovať. Tam zákazke predaj bo to ma takú logiku že poďme zakázať ľuďom fetivat zákal dealer volne predáva. Ozaj ste riadne prihodenie na tom mu

  15. Novela zákona, parlamentná tlač 1525
    Dátum doručenia: 21. 3. 2023
    Navrhovateľ: poslanci NR SR (Ľ. Goga, I. Kašper, P. Krištúfková, A. Pčolinská, Z. Šebová) (sme rodina)

    A zase sme doma. Všetci v byvalej vláde aj na mestskom seredskom úrade, máte otvorené dokorán chrapy o tom ako trpia zvierata ako im treba pomáhat ale nakoniec taký konský…. nic sami neurobíte, len otvarate tie svoje sprosté chrapy. Kolko ze je v Seredi utulkov? Serete na nich, ked treba pomahat. Zberba aby vas slak trafil

    2
  16. Tak na to zabudnite ja budem strielať ohnostroj aj petardy mne je jedno aj tak je to len jeden krát za rok nechcete riešiť aj niečo iné ? Sak bez ohnostroju to nieje ani silvester sa uvedomte a choďte riesit o mnoho dôležitejšie veci

    3
  17. Sereď skapala…na Silvestra žiadna zábava. Všetci budete sedieť ticho doma, poprípade príďte na polnočnú omšu. Celé partie chodili aj s deťmi na ten Silvestrovský kamión..zruseny. Bola zábava, sranda… Aspoň niečo tu bolo. Príďte do Galanty…tu je privítanie roka ako ma byť. Tak ako na celom svete. Ta Sereď celá skapala. Nič tu nie je. Len drogy a vysielanie omše cez amplion na cele mesto.

  18. Pre:Martin 28. decembra 2023, 15:30
    Ty tu dávaš také prirovnania typu Ludia čo zhoreli po ohnostroji, popáleniny a úrazy….to všetko je iba dôsledok zlého používania, alkoholu a podobne.To teraz môžme zakázať rebríky lebo by si neveril koľko sa stalo úrazov používaním rebrikov pri umývaní okien v predvianočnom období,aj autá zakážeme,aj alkohol lebo tí čo zomreli na cestách pri dopravných nehodách zapríčinených alkoholom,tak by určite s tebou súhlasili.Ja osobne by som zakázal aj hukacky na sanitkach a policajných autách lebo by si neveril,môj pes sa ide viacej zblázniť ako pri nejakom ohnostroji.A je veľa psychicky chorých
    čo sa idú tiež od toho prenikavého zvuku zblázniť. Aj mestský rozhlas by som zrušil lebo keď som po nočnej ,tak ma to neskutočne vytáča,keď to zacne hucat na cele mesto a informativna hodnota hlásenia je nula nula hovno.Ty tu vravíš aby ľudia cestovali za ohňostrojom ….akým právom ,kto si ty ???Na čo si išiel vlastne na Silvestra pred Daniho pozerať ohňostroj ľudí,keď ti to tak vadí.Ostan sedieť doma na riti,daj si to na sluchátka a budeš pekne v bezpečí .A pani poslanci čo tu moralizuju o znecistovani ovzdušia od ohňostroja a chcú byť veľmi eko-friendly,tak koľkí z nich chodia do práce celoročne autom a znečisťujú ovzdušie.Lebo kedykoľvek idem okolo,tak je parkovisko plné.Hlavne ,ze niekto zase zhrabol peniaze za debilný stojan na bicykle, ktorý nikto nevyužíva

    1
  19. ja nemusím mne zvony nevadia. Tie tu zvonili celé stáročia a ešte stáročia budú To len satan tu bude veľmi krátko

  20. A čo keď zvonili,už nebudú,každú hodinu to plasi vtakov,mne sa na to tiež deti furt budia a plačú.To máš tak isto ako keď sa tu ide niekto sťažovať na ohňostroj,niekomu sa to páči a niekomu nie .Buď to budeš tolerovať alebo ja nebudem tolerovať tvoje kktske zvony a je mi jedno ze to tu bolo stáročia,my sme tu teraz a nam to vadí a kym budu znony zvoniť,tak aj ja budem robit ohňostroj

    3
  21. K tebe len toľko – okrem toho, ze si debil si aj kktsky bulo. A deti ti placu preto, ze chodis domov ozraty.

  22. Pre anonym:
    Ja nepijem ,ja som neni tvoj tatko,tak sem prenenasaj vašu rodinnú situáciu z detstva

  23. Martin pises tu o ozranoch s ohňostrojmi, o vyhorenych bytoch. A co tak zakazat vsetky noze na uzemi mesta. Ved nozmi sa vrazdi, ublizuje na zdravi. Tak podme ich zakazat. A aj plyn zakazme, lebo od unikajuceho plynu aj cinziak vybochol. Tak zakazme plyn na uzemi mesta. Aj psy hryzu ludi, podme sa zbavit tej prasiny. Aj vsetky psy zakazat. Takto mozem menovat do nekonecna. Netreba ludom vsetko brat. Niekto ohnostroje nenavidi, niekomu sa pacia. Preco to zakazat uplne?. Da sa aj kompromisne riesenie najst a nie vsetko zakazovat.

    1
  24. obcan a teraz si to prečítaj čo si napísal znova, a porovnaj si dôvody zákazu ohňostrojov. Ak si rozumný, tak to pochopíš. Nie je to veľká veda. Len treba chcieť ale rozumiem aj akémusi vzdoru, už len z princípu, možno zvyku

    3
  25. obcan 29. decembra 2023, 17:53 a
    Maroš 29. decembra 2023, 12:32 – presne takéto tupé komentáre som očakával. Rebríky, autá, plyn či nože zakazovať nemusíme nakoľko to sú užitočné veci nerozdivel od primitívneho ohňostroja. Stačí vám to takto? Vážne žasnem jak moc sú podaktorí padnutí na hlavu…
    P.S. mestský rozhlas neznášam, tu musím dať Marošovi za pravdu, zbytočne to otravuje ľudí a informatívna hodnota 0,00. Už dávno to mohli zrušiť spolu s drbnutou pyrotechnikou.

    2
  26. Chcem sa spýtať či bude na silvestra zahratá aj pieseň ktorú naspievali dvaja policajti? Bolo by to pekné oživenie programu keby umelci vystúpili naživo s gitarami určite by zožali potlesk !

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované