back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Všechno, co tady v průmyslu fungovalo, (komunisti) ukradli původním majitelům.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Oslavovanie socializmu ako úspešnej doby úspešných firiem vybudovaných komunistami, môže mať príčiny napr. v neznalosti faktov. Ako nakoniec asi vo všetkom.

Preto zopár údajov:

Šíří se nám tady takový nešvar. Někteří zapomětliví občané s láskou vzpomínají na to, jak za komunistů kvetl průmysl, co všechno pro lidi udělali. Tak si to oprášíme: Vládu převzali na dlouhých 40 let v roce 1948. Všechno, co tady v průmyslu fungovalo, ukradli původním majitelům. Vy všichni, co si pochvalujete, jaký jsme měli průmysl – lodě, auta, letadla, zbrojovky, hutě, ocelárny, železárny, chemičky atd., tak byste si měli uvědomit, že drtivou většinu těchto podniků komunisté nevybudovali, oni ty podniky jen ukradli: Spolana (založeno 1898), Spolchemie (založeno 1856), Unipetrol (založeno 1939), Zetor (1. traktor v roce 1945), Avia (založeno 1919), Tatra (založeno 1850), Škoda (založeno 1895), Zbrojovka Brno (založeno 1918), Třinecké železárny (založeno 1839), Zlín aircarft (založeno 1934), Let Kunovice (1936), Aero Vodochody (založeno 1919), ČKD (založeno 1854), ETA (založeno 1943), Budvar (založeno 1895), Staropramen (založeno 1869), Prazdroj (založeno 1842), Vítkovické železárny (založeno hned 2x administrativně v roce 1828 a reálně v roce 1835), téměř všechny cukrovary založeny v 19. století atd. atd. atd.

Zdroj: FB

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Keby nebolo komunizmu mali by sme sa minimalne tak ako napr. Rakusania. A pre tych, co pochybuju ako sa maju (nasi proruSSki spoluobcania) staci par km a ste tam, uplne iny svet, vo vsetkom….

    1
  2. Majko netrep zase. Znárodnili? Znárodnili.povedz koľko fabrík sa postavilo vtedy a teraz. Teraz sem len búdy chodia stavať a robotníci z tretích krajín nech tu makajú. Teraz číňan povie nedodam vám káblik a sme Zimbabve v 1969.

    2
  3. Ti robotnici z tretich krajin tu platia dan z prijmu, odvody, dph, atd. V com je problem? Pre nasu ekonomiku je to len dobre. Problemom Slovenska je nedostatok pracovnej sily, tak sa to riesi dovozom.

  4. Teraz nič nevlastníme všetko má v rukách zahraničný kapitál, súdruh Dzurinda a Mikloš rozpredali za babku všetko hodnotné.

  5. Tí určite. My sme už len kolónia. Nastavali nám tu tábory kde robia naši a cudzinci. Zisk ide von. Tu ostane len bordel a opice

  6. Komunisti ukradli pôvodným majiteľom, fabriky fungovali. Prišla demokracia, fabriky zruinovali. Rozmýšľam čo z toho je horšie. Ale dobre ani jedno.

  7. Co nic nevlastnime? Stat vlastni SPP, 51 % elektrarni, atd.., je kopec statnych podnikov mimochodom. V com Vam brani zalozit fabriku? A zisk ostane doma. 🙂 Jaaaj, to sa nedaaa, ten zly zapad, sorosovci….

    1
  8. Už len v nadpise je chyba. Čo je viem, Duslo Šaľa založili v 1958, VSŽ Košice v 1959, SES Tlmače v 1950 atď. Tak s tým všetko to nebude také horúce.

  9. Čo bolo to bolo, po roku 1948 všetok majetok štátny či súkromný zostal v Československu, po komušoch sa chytili moci zlodeji a predali všetko aj občanov.

  10. Stále kradnú, stále kradnú. Škoda len / alebo je to zámer?/, že autor dosť často vytrhne časť dejín a pojme. Väčšmi sa jedná o roky po 2. svetovej vojne. A čo bolo pred tým? Že sa nejedná o dtto? Ba veru áno. Kradli našu lacnú pracovnú silu, ktorá stavala Budapešť, Viedeň, či tú Ámeriku. Bralo sa nerastné bohatstvo, či túžby poddaných.A aj životy štrajkujúcich. A opäť tá doba po roku 1945. Naši dnešní priatelia v zbrani a politike mám tiež iba brali. Dokonca aj životy im boli málo. Aj tiché memento v bývalých seredských kasárňach- svedectvo onej doby. Zabudli sme? A už je tu rok 1989. Zas sa bralo. Kto to bol? A dnes, zas sa iba berie. Ľudí, majetky a predovšetkým budúcnosť. Prečo nás stále niekto kradne?

  11. Veľmi tendenčný článok. Všetko neukradli, pretože Slovensko nebolo moc industrializované. Práve naopak. Prevládala poľnohospodárska výroba. Veľa fabrík sa postavilo až po 48. Taktiež železnice a cesty sa začali masívne budovať až v 50tych rokoch. Nasledovali energetické siete. Čiže nedá sa len kritizovať. Pozrime sa na dnešok. Mnoho bývalých fabrík rozkradnutých alebo rozpredaných. Úrodná pôda ničenia bezcennýni plechovicami. Kedysi sme vyrábali, dnes iba skladáme. Výskum alebo prvovýroba takmer žiadna. Spomínate tu Rakúsko. Veď sme skoro 20 rokov v EU. Už 30 rokov máme samostatný štát, 34 rokov už komunisti nezvládnu. Tak prečo máme infraštruktúru, školstvo, zdravotníctvo a vymožiteľnosť práva na úrovni rozvojových krajín? Kedysi sme boli súdružky a súdruhovia. Dnes sme všade iba čísla. Nič, len položka. Áno, máme výhody. Môžeme študovať v zahraničí, cestovať, nakupovať, kúpiť auto či techniku od výmyslu sveta, ak nato máte peniaze. Ak nie, smola. Musí stačiť to čo je doma za lacný groš. Kde je teda chyba?

    2
  12. A všimol si si ty popolnočný 2:33 trolík, že článok je o českých fabrikách, o Česku a písal ho Čech? Aj oni neboli industrializovaní? Čo nemôžeš na starobu v noci spať alebo púšeš z Ameriky?

  13. Pre: Anonym 29. decembra 2023, 2:33 Pri
    Jak nevladnu? Ved Meciar / Fico su povodne clenovia komunistickej strany.

    2
  14. Pre: Anonym 29. decembra 2023, 8:54 Pri
    Ved ste si zvolili byvalu komunisticku cvargu naspat aby nastavila pravidla tak ze tych „par“ co ukradlo neboli ani postihnuty. Vyslovene ste si zvolili megazlodejov aby vam vladli tak co tu vyplakavas za starym rezimom jak dement?

    2
  15. Anonym 29. decembra 2023, 2:33 Pri

    Odkáž rusom, že chyba bola, že sme ich hneď v 89 všetkých nevyhnali aj s ambasádou. Sú, boli a budú teroristami.

  16. Komunista – čo slovo to lož a čo čin to zlo-čin. Čokoľvek si tie svine privlastnili, to nakazili, kontaminovali a zničili to. Posvinili týmto spôsobom úplne všetko. Komunistov sme mali zakázať. Bola veľká chyba myslieť si, že vymrú. Zabudli sme, že môžu metastázovať aj v slobodnej spoločnosti.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované