back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Všetko čo je dobré, môže byť aj lepšie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Bc. Ľubomír Veselický  /  Hneď na začiatku chcem  povedať, že každá akcia, ktorá obyvateľom Serede prináša nové podnety, zaujímavé informácie, pohľady na umelecké stvárnenie sveta, stretnutia s ľuďmi, ktorí sa venujú fotografovaniu,  maľbe, histórii, divadelnému  umeniu , hudbe , dizajnu, zaslúži veľké ocenenie  bez ohľadu na to, ktoré združenie, či organizácia ju pripraví.

V súvislosti  s nedávnou akciou VATA FEST 2023 som požiadal mesto Sereď o odpovede na niekoľko otázok.

Moja prvá otázka sa týkala výšky finančného príspevku mesta na akciu. Citujem odpoveď:

„Mesto vynaložilo na túto akciu

324 € na prenájom 2 ks mobilných WC a 20 ks mobilného oplotenia

580 € – osobné náklady zamestnanca na základe nariadenej práce nadčas.

- Článok pokračuje pod reklamou -

100 € montáž stavebného rozvádzača

Mesto nedisponuje informáciou o výške finančných prostriedkov vynaložených na likvidáciu odpadu, vodu, a elektriku vo WC v parku amfiteátri, šatniach, bastióne kaštieľa.“

 

Trochu uvažovania.

1/ Neviem, z akého dôvodu bolo potrebné prenajímať 2 mobilné WC, keď v  amfiteátri  je k dispozícii už niekoľko rokov  sociálne zariadenie s dostatočnou kapacitou pre stovky návštevníkov filmových a hudobných predstavení a v parku pri detskom ihrisku  ďalšie sociálne zariadenie. Obidve samozrejme s tečúcou vodou.

2/ Aj keď náklady na likvidáciu odpadu, vodu, a elektriku vo WC v parku amfiteátri, šatniach a bastióne kaštieľa neboli vyčíslené a nejaké peniaze to určite stálo, myslím, že mesto mohlo byť v tomto prípade ešte štedrejšie. Za úsmevné ale v odpovedi  považujem to, že mesto nedisponuje „informáciou o výške finančných prostriedkov…“, ktoré samo vynakladá.

Moja druhá otázka sa týkala určenia výšky vstupného.  Tu je odpoveď.

„Mesto Sereď sa nepodieľalo na stanovení výšky vstupného a neudeľovalo súhlas k výške vstupného. Určenie výšky vstupného bolo v plnej kompetencii hlavného organizátora podujatia – KC Priestor.“

Preložím do zrozumiteľnejšieho jazyka. KC Priestor  to je poslankyňa MsZ pani Miroslava Sabová Dudášová. Verejnosť samozrejme netuší  aký bol hospodársky výsledok akcie. V jednoduchom vyjadrení dvoma čiastkami :  Náklady -Xxxx €, výnosy – Yyyy € zverejnené asi nebudú.   Je možné, že akcia nebola stratová.  Aj keď  u tohto druhu podujatí zisk podľa môjho názoru nie je podstatný. Alebo ako pre koho? Vstupné 10 € bolo vysoké.  Na Agrokomplex 2023 bola vstupenka pre dospelých za 7 € a dôchodcovia platili 5 €. Ak mesto Sereď bolo spoluorganizátorom, mohol  primátor prijať viac spoluzodpovednosti a vstúpiť do procesu cenotvorby vstupného. Nižšie vstupné mohlo VATA FEST 2023 sprístupniť viacerým Seredčanom.   Tí, čo tam boli,  musia informáciu o  viac ako tisícke návštevníkov vnímať s rozpakmi  celkom oprávnene. Možno priznanie počtu  predaných lístkov by ten približný počet zreálnil. Aj keď je zas pravdou, že stovka lístkov kúpená obchodnou spoločnosťou AMAZON ešte neznamená, že zamestnanci, ktorí tie vstupenky dostali, VATA FEST 2023  aj navštívili.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Malá spomienka. V sobotu 31. augusta 2013 sa vo veľkom parku uskutočnili oslavy 700. výročia prvej písomnej zmienky o meste Sereď. Vstupné pre dospelých bolo  symbolické jedno euro a deti do 15 rokov mali vstup voľný. Podrobnejšie informácie sa môžete dozvedieť v prílohe – článku s názvom Oslava mesta vo veľkom štýle (Seredské novinky október 2013) od Stanislavy Janegovej.

S tým počtom účastníkov je to ako s informáciami všeobecne. Príklad. Na nejakom protestnom zhromaždení sa podľa jeho organizátorov zúčastnilo niekoľko tisíc občanov. Verejnoprávne médiá prinesú zábery na skupinky  ľudí a podajú správu o zhruba niekoľkých desiatkach protestujúcich.  Pravda je možno kdesi uprostred. Naozaj záleží iba na tom, kto správu o počte účastníkov akcie podáva.

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Pán rozprávkár, prečo sa na futbal vyberalo vstupné, keď sme každoročne dotovali z daní ŠKF a.s. sumou vyše 100 tisíc eur? Plus prevádzkové náklady na štadión.

  2. Kedysi hentaku tlčhubu ludia vyhnali od bran mesta. A ked sa vratil, vysvacali ho po holej riti. Dnes z hentakych onych robia novodobi podvodnici, teda voleni zastupcovia svojich klamarov, teda hovorcov.

  3. Anonym 28. augusta 2023, 16:14 !
    Koľko tried ZŠ si absolvoval, keď ani také jednoduché slovo, akým je výraz „rozprávkar“ nevieš napísať spisovne? Prečo sa na futbal vyberalo vstupné pýtaj sa šéfov ŠKF. Lenže ty ani nevieš, komu máš otázku položiť. Ale aspoň si rozšíril okruh ačohentistov na SOL. Aby si to nemusel prácne vyhľadávať, pomôžem.
    Preložené z anglického jazyka. Zdroj: The Gospel Coalition.
    Ačohentizmus sa v sporoch používa na získanie prevahy tak, že na obvinenie reaguje odbočením k nejakej inej poburujúcej zlej veci, aj keď tá s pôvodným obvinením nesúvisí: „No dobre, a čo hento?“ Vo svete logických chýb je to druh falošnej dichotómie a úzko súvisí s obojstrannosťou – čo je ďalšia taktika na odpútanie pozornosti od vlastných chýb tvrdením, že druhá strana je rovnako vinná z podobných chýb.
    Čo je príčinou, že sme tak náchylní používať ačohentizmus? Do veľkej miery je ňou to, že istá dynamika nášho informačného veku pôsobí proti našej múdrosti a vedie nás k hlúposti.
    Ačohentizmus je len jedným z mnohých znakov hlúposti, ktoré nás charakterizujú, ak internet funguje ako základ našej informačnej stravy a nie príležitostný pôžitok, ktorý si dopriavame obozretne a s mierou.

  4. Anonym 28. augusta 2023, 17:21
    Tieto tlachy si si mohol kludne odpustiť. Ja som v prvom rade písal človeku, ktorému sme 12 rokov platili jeho existenciu na Msú. On rád porovnáva neporovnateľné. A krátko k tvojmu príspevku, ak chceme povedať h…o ale rozmazať ho, tak napíšem veľa a o ničom.

  5. Anonym 28. augusta 2023, 17:23 – ďalší ignorant spisovného jazyka!
    Zdroj eduworld.sk Autorka Jaroslava Koníčková
    Názov článku Opakujeme s druhákmi oznamovacie opytovacie a rozkazovacie vety.
    Veta je myšlienka vyjadrená slovami. Veta môže byť vyjadrená písomne alebo ústne (rozprávaním). Vetami vyjadrujeme to, čo si myslíme. Veta sa skladá zo slov. Medzi slovami robíme medzery a každé slovo píšeme zvlášť. Slovo má vo vete svoje miesto. Vetu začíname vždy s veľkým písmenom. Na konci vety musí byť interpunkčné znamienko. Môže to byť bodka, otáznik alebo výkričník.

  6. mam seriozne pochybnosti ci pan Veselicky porozumel tvojmu prispevku

    Porovnavat ceny spred 10 rokov so sucasnymi je fakt hodne pana pisatela!

    naviac nenapisal, co v tom programe spred 10 rokmi bolo v tom zamockom parku. Takze sa to neda porovnat.

    A nenapisat, ze vstupne bolo 8 € v predpredaji, je tiez manipulacia s pravdou.

  7. Celkom by stačila informácia o nákladoch, výnosoch a predaných lístkoch. A práve toto tu chýba. Transparentnosť si predstavujem trochu inak.

  8. pre Anonym 17.21 28. augusta 2023, 18:58!
    Keby si si prečítal článok S. Janegovej, ktorý je prílohou článku Veselického, tak by si vedel, čo v parku pred desiatimi rokmi bolo za jedno euro.

  9. Ved praveze precital. Jazda na ponikovi spred 10 rokov a co vsetko bolo pre deti na tomto festivale! Kto tam nebol, tak chapem, ze len vyuziva moznost kopnut si a oplut, ved sme sice tam neboli, nevideli, ale kritizujeme

  10. Aha! Takže pred 10 tímu rokmi sa tiež nedalo dostať na ihrisko na verejné priestranstvo. A to dokonca plne v réžii mesta. Že sa nehanbíte pán ex-vice, takto zakázať ľuďom ísť sa hrať!
    Mimochodom vaša akcia stala 4700, MM tu už písal, že rozpočet akcie Vatafest bol 20-25 tisíc eur, trošku rozdiel nie?
    Keď už ste zisťoval koľko čo stálo a zavzdusnujete sa nad Toi -Toi, koľko mesto/DK platilo za toi -Toi keď v Amfiku robila koncert agentúra Kvas? Nebolo tam tých wecok násobne viac??? Vtedy to nebol problém?
    A vlastne koľko mesto na tých komerčných koncertoch zarobilo? Koľko vybralo na prenajmoch stánkov v Amfiku kde sa capovalo 20centove pivo za 3 eura? Koľko platila Agentúra Kvas nájom? A zverejnila agentúra Kvas rozpočet z tých koncertov?
    Či režime zasadu dvojaký kilometer???

  11. Hanba keď si ľudia museli platiť za vstup do parku keď bola oslava vyrocia 700 rokov…
    To čo bolo za platenú oslavu???

  12. Vstup do parku na program v roku 2013 jedno euro bola hanba. Vstup do parku na iný program v roku 2023 je v poriadku. Veľmi logické a pochopí to každý

  13. Vstupné je úplne v poriadku, myslím , že niektorí diskutujúci sa snažia poukázať na absurditu, že niektorí obyvatelia mesta sa zavzdusnuju, že do parku bolo vstupné. Je to proste úplne normálne, keď niekto chystá program má s tým náklady nejak ich pokryť musí.
    Keby mesto financovalo povedzme 80% rozpočtu potom sa môžeme baviť o tom či vôbec na takú akciu vstupné má byť. Keďže ale v tomto prípade mesto prispelo tak 15% z celkového rozpočtu je asi scestné očakávať že vstup bude zadarmo/symbolický. Robí sa tu búrka v serbli, kto chcel zaplatil a išiel, kto nechcel nezaplatil a nešiel, hotovo.

  14. Anonym 28. augusta 2023, 20:59 – mylite sa, udaj mi povedala poslankyna MsZ a organizatorka Sabova Dudasova.

    Rovnako to mohlo byt 5000, ako moze povedat aj 100 000. Je na nej, kolko zverejni – ohlasy su mimoriadne mizerne, o navstevnosti 1000 hovori ona, aj ludia ktori tam boli osobne a aj priamo z akcii zverejnovane foto ukazuje zlomok tohto cisla. Kedze ale ludia su aj organizatori, dobrovolnici, predajcovia…

    Nie je v poriadku bagatelizovat vysku prispevku mesta – prispel aj VUC a dalsi sponzori. A platili aj predajcovia, ba dokonca niekolko ludi sa stazovalo, ze listky si museli kupit aj dobrovolnici.

    Ale o tom inokedy – toto nie je kritika, len bola rec o transparentnosti a k tej je potrebne smerov nehladiac na to, ake je vedenie mesta a ci je poslancom Starecek, alebo Dudasova.

    Obcanovi to je (malo by byt) totiz jedno – obcan by mal informacie dostat tie informacie, ake pozaduje.

  15. mozno bude lepsie ked sa v Seredi uz nebude nic organizovat lebo ked sa volaco urobi je zle a ked sa neurobi je este horsie tu by kazdy chcel vsetko zadarmo

  16. Fíha Milosi, a ako máme veriť tebe koľko si mal na akcií ľudí? Však si ani nedával pásky….
    Kedze viem prečo píšeš to čo píšeš, tak je mi veľmi smutno. Myslel som si o tebe viac ale skĺzol si do roviny Ľuba Veselickeho….

  17. Anonym 30. augusta 2023, 12:08 – na ZIADNU akciu ktoru som robil ja, som ZIADNU DOTACIU NEdostal.

    Napriek tomu som nikdy nic co som robil a robim pre verejnost netajil a zverejnene su desiatky tisic fotografii a mnozstvo videi. A to nie som verenym cinitelom a veci robim zo svojich penazi.

    Pisem pod svojim menom, pytam sa pod svojim menom a a na vlastne naklady.

    Je mi uplne jedno, co si o mne myslis – na zaver – aj Lubo Veselicky (aj ked mam na neho svoj nazor ktory je verejne znamy), ma narok na informacie. Ze on cca 11 rokov ako voleny zastupca a verejny cinitel vyrazne blokoval transparentnost a SoL v ziskavani informacii, s tym sa musi vysporiadat on sam, kedze mu to jeho majitel (inak to je fakt vyborny termin) toleroval / prikazal / schvalil alebo pod.

    Verim, ze pani Dudasova opravnene otazky verejnosti vysvetli. Slubovala transparentnost, nikto nic ine nepozaduje. Teda, aspon som ine nezaregistroval. Ak ano, kludne napis.

    Porozumel?

  18. Neporozumel si ty Milosi. Je úplne jedno či tvoja akcia bola „zadarmo“ alebo z verejných zdrojov. Ale spochybňuješ tvrdenia organizátora, ktorý informácie má a robíš to sugestívnym spôsobom a odvolávaš sa na veci čo ti povedali neidentifikovaní ľudia a papagajujes reči, ktoré sú klamstvá.
    Tvojimi slovami hádžes kýbel špiny na iného bez toho aby si si veci overil. Alebo overil si si ich aj tak ich píšeš? To by bolo ešte smutnejšie.
    Alebo ešte inak, ako máme tebe veriť, že ťa akcia stala 100-tisic? Nikde si nedal predsa rozpočet a vyučovanie.
    Ak organizátor dostal verejné zdroje má.v.zmluvach uvedené ako a kedy má tieto zdroje vyúčtovať, tak prečo podprahovo tlačíš na to, že má dávať čosi navyše.
    Ešte inak, ty si dobrovoľne zverejnil rozpočet tvojho projektu detského dopravného ihriska? Alebo si diskutujúcich (aj keď ten projekt na rozdiel od festivalu bol vo väčšine hradený z verejných peňazí) odkazoval na Ministerstvo vnútra lebo ty nemáš POVINNOSŤ zverejňovať nič nikomu okrem MV?
    Taký istý postoj môže zaujať organizátor podujatia, jediný komu sa má za dotácie zodpovedať je mesto a VUC, určite to nie si ty alebo Veselicky. Štve ma keď ma niekto dvojaký meter a tuna to je hádam aj kilometer….

  19. Anonym 30. augusta 2023, 13:43 – o tom, ze som porozumel svedci fakt, ze nasledne si porozumel aj Ty. A velmi podrobne si aj uplnemu laikovi vysvetlil hodne podstatneho. Teda az na jednu ZASADNU odlisnost.

    A tou je fakt, ktory je zrejmy (ze ho neuvadzas chapem) uz z mojho oslovenia komu som svoj prispevok (inak vychadzajuci z dost obsirnej diskusie) adresoval.

    Pani SabovaDodasova je POSLANKYNOU MsZ, verejne cinnou osobou, volenou zastupkynou obcanov a verejnou cinitelkou. Ona kandidovala do funkcie s cielom priniest do mesta TRANSPARENTNOST. Dostala mandat na to, aby svoje predvolebne sluby splnila. O minulosti zatial rec nie je.

    Takze znovu – porozumel si rozdielu medzi mnou (standardne zuctovanie a povinnosti pri vysoko nadstandardnom dokumentovani a zverejnovani materialov z akcii) a nou?

    A co sa tyka Bezpecneho mesta – dakujem za pripomenutie, porovnanie bude minimalne zaujimave.

  20. P. Sabovej Dudasovej ďakujem za skvelú akciu. Dúfam že takú urobí aj o rok.
    A prosím nezavadzajte ľudí s povinnosťou zverejňovať dotácie. Čo tak odrazu? Nevidím nikoho že by to zverejnoval. Ostatní nemusia? To vám nevadí???

  21. p. Dudášová je poslankyňa, schvaľuje dotácie. Už nie je súkromná osoba ale verejný činiteľ. Tak ju neporovnávajte s ostatnými, že nič nezverejňujú. Kontrola na jej osobu by mala byť preto zo strany verejnosti dvojnásobná.

  22. Tak si pozrite ako a koľko si schvalovali poslanci z radov vedenia futbalového klubu dotácie. RADOVO V TISÍCOCH…. a čo z toho zverejnili. NIČ…..

  23. Bavime sa,ze nove vedenie to bude robit lepsie a hlavne podstivost a transparentnost bude prioritou,alebo len predvolebne sluby?chapem po vyjazdenej kolaji sa lahsie kraca.

  24. Anonym 31. augusta 2023, 11:10 – to chvalite, alebo kritizujete?

    Ja som podporoval a volil ZMENU. Nechcem nic viac, len aby nastala.
    Tolko za mna osobne.

  25. Zmena prisla,len bohuzial k horsiemu.je to ako cez kopirak s Matovicovou vladou,potom sa budeme cudovat,ze Ficovi raketovo rastu percenta,pytam sa precooooo?

  26. Čo je horšie ako bolo?? Len to, že teraz sa ukazuje Čo sa neurobilo a teraz všetko chceme hneď.

  27. Uvedomujete si ze pravidlá a rozpočet urobilo staré vedenie? A len teraz sa nastavujú nové pravidlá a rozpočet aj s POMOCOU nových poslancov. O rok možno budem aj ja kritizovať. Ale teraz???

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované