back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Podvodníkom dochádza fantázia: Recyklujú fejkové predvolania s rovnakými chybami

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Hoaxy a podvody – Polícia SR |MM|  Stúpajúce teploty dávajú zabrať všetkým, vrátane podvodníkov. Tých opúšťa kreativita, keďže začali znova recyklovať podvod s „predvolaním“ pod hlavičkou oficiálnych inštitúcií, aby im dodali aspoň štipku dôvery.

Po zneužívaní log bánk alebo doručovateľov poštových zásielok oprášili logá ministerstva spravodlivosti, policajného zboru a Interpolu. Aby toho nebolo málo, zneužívajú aj meno policajného prezidenta.

Od viacerých z vás nám do správ prišli predvolania, ktoré sa od seba trochu líšili – či už logami alebo textom. Stále ich však spája to, že ide o podvod.

Na podvod sme upozorňovali tu https://www.facebook.com/hoaxPZ/photos/a.317666309061243/1378352956325901/  a tu https://www.facebook.com/hoaxPZ/photos/a.317666309061243/1281921059302425/?type=3

ČO OD VÁS PODVODNÍCI CHCÚ

Najprv vám zašlú predvolanie, kde sa vám vyhrážajú súdnym konaním a trestom za „pornografické trestné činy“. Vraj budete vypočutí cez e-mail a máte napísať dôvody, prečo ste nevinní. Ak im odpíšete, postupne si vás spracujú tak, aby ste im zaplatili prevodom na účet alebo sa budú od vás snažiť získať údaje z platobnej karty.

- Článok pokračuje pod reklamou -

SKUTOČNÉ PREDVOLANIE TAKTO NEVYZERÁ

ℹ️ Predvolania na súd alebo políciu takto nevyzerajú. Za Policajný zbor môžeme uviesť, že predvolanie na políciu obsahuje hlavičku konkrétneho útvaru PZ, ktorý vec vyšetruje, ako aj riadny podpis predvolávajúceho policajta a jeho pečiatku.
ℹ️ Predvolanie vám nepríde cez email a orgán činný v trestnom konaní sa nevyhráža väzbou cez e-mail.
ℹ️ Predvolanie vám príde riadne poštou.

ČO ROBIŤ, KEĎ SI „PREDVOLANIE“ NÁJDEM V SCHRÁNKE

1️⃣ Ak vám príde takýto e-mail pristál v schránke, odporúčame odosielateľa zablokovať, aby vám takého hlúposti neposielal a nezahlcoval schránku.
2️⃣ Na prílohu neklikajte, neotvárajte ju a ani ju nesťahujte. Príloha môže obsahovať vírus, napr. trójskeho koňa, ktorý môže infiltrovať vaše zariadenie. Infiltráciu by však mal dokázať zachytiť váš antivírus.
3️⃣ Na podvodné e-maily neodpisujte a nikdy neposielajte peniaze, ak vás podvodníci požiadajú o platbu v súvislosti s takýmto predvolaním. Ak sa tak stalo a vy ste zaplatili, odporúčame ísť na políciu, pretože ste sa stali obeťou trestného činu.
4️⃣ Ak ste nebodaj podvodníkom poslali aj údaje z karty, odporúčame kontaktovať vašu banku a zablokovať kartu. Potom utekajte na políciu podať oznámenie.

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované