back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Vata fest spojil viac ako tisíc ľudí z celého regiónu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Miroslava Sabová Dudášová, predsedníčka združenia KC PRIESTOR /  Vata fest priniesol skvelú zábavu pre všetky vekové generácie a spojil viac ako tisíc ľudí z celého regiónu. V Zámockom parku v Seredi sa stretli Korben Dallas aj Modré hory akustik, Nové divadlo, tanečná akadémia Johnyho Mečocha aj výtvarné talenty z blízkeho okolia.

Piaty ročník komunitného festivalu predstavil aj príbehy osobností z mimovládneho sektora, ktoré prinášajú nový impulz do života ľudí nielen v Seredi. Svoju motiváciu pre prácu v neziskovom sektore predstavili organizácie Flek klub / IPčko, seredský zbor Slovenského skautingu, FreePepo, Vodný hrad, Krajská inovačná a rozvojová agentúra, Združenie rodičov a priateľov LGBT+ ľudí a KC PRIESTOR.

Veľkorozmerné písmená VATA pripravili pre Vata fest: Sára Paldanová, Michal Bardiovský, Michaela
Šebová a Aneta Zedníková (zľava doprava)

Juraj Červenák a Lenka Miškolciová namotivovali miestnych začínajúcich knižných autorov a vizuálni umelci Ľubomír Slovinský, Veronika Šmírová a Pavol Soukal predstavili vizuálne umenie, ktoré prinieslo nezabudnuteľnú atmosféru do prostredia Seredského kaštieľa. Svetoznámy fotograf Igor Mikula predstavil svoju prácu, s ktorou vyhráva medzinárodné ocenenia. Zároveň návštevníkom priblížil, ako vyzerajú jeho cesty fotografa v pralesoch.

O histórii národnej kultúrnej pamiatky porozprávali Rastislav Petrovič a Martina Hilkovičová z OZ Vodný v spolupráci s Patrikom Eckertom z OZ Seredské nábrežie. Príbehy ľudí z minulosti boli jedným z najžiadanejších programov festivalu vôbec.

Bohatý program čakal aj na deti, ktoré si mohli užiť bábkové divadlá o Princeznej Halabala, Lovcovi odpadov Zero Waste, hudobný koncert kapely Pánko či kreatívne workshopy s ilustrátorkou Petrou Lukovics o knihe Lebopreto, s Magdalénou Roman o lesnom ekosystéme, rodičia sa zase vzdelávali a tvorili na workskopoch s Annoumáriou Vrbobou Galovou o montessori aktivitách a s Martinou Klčovou z miestnej farmy Bielokvet. Bábätká si mohli dokonca aj odpočinúť v závesných kolískach od miestneho podniku Kidvak.

Nový impulz do našich životov

- Článok pokračuje pod reklamou -

V Seredi sú ľudia celkovo zvyknutí skôr nadávať na to, ako tu nič nie je, opak je však pravdou. Tristoročné stromy, národná kultúrna pamiatka v podobe kaštieľa a mimoriadne talentovaní ľudia boli okamžite základnou esenciou toho, čo chcelo komunitno-kultúrne centrum PRIESTOR priblížiť miestnym. Cítilo však, že hnev a nenávisť ľudí sa z prostredia sociálnych sietí čoraz viac dostáva aj medzi ľudí do bežného života. Pre piaty ročník si pre to vybrali tému Nový impulz.

Nový impulz znamená zdvihnúť hlavu hore, obzrieť sa vôkol seba a tie okovy odniesť na krídlach motýľa. Nový Impulz znamená zaujímať sa o komunitu, ľudskosť, pochopenie, láskavosť a toleranciu. Nový impulz znamená tieto cnosti v sebe nájsť a naplniť nimi celé svoje ja.

Bez partnerov by sa to nepodarilo

Projekt Vata fest finančne podporilo mesto Sereď, Nadácia SPP, Trnavský samosprávny kraj, Krajská inovačná a rozvojová agentúra, Slobodné vinárstvo, Kurbel Obchodné centrum, Semmelrock, Galandia a ZeleJurta.

Vata fest organizuje KC PRIESTOR spoločne s ďalšími organizáciami, ako napríklad mesto Sereď, Zereth Coffee, agentúra Hurricane, OZ Vodný hrad, Komunita Eden, OZ Seredské nábrežie, sociálny podnik Kidvak, kreatívne štúdio Nowera, miestna farma Bielokvet, združenie Storm, Milan Ďurica Sound a ďalší.

Mediálni a reklamní partneri: aktuality.sk, Trnavské rádio, Seredsity.sk, Branmedia.

Aj vy sa ešte môžete stať donorom festivalu a byť novým impulzom pre mestskú
kultúru

V rámci podpory mestskej kultúry a komunitnej spolupatričnosti pripravili organizátori aj výzvu na portáli DONIO, v rámci ktorej môže verejnosť pomôcť s financovaním festivalu. Organizátori priznávajú aktuálnu náročnú finančnú situáciu pre kultúru a ďakujú za každý dar, ktorý pomôže uhradiť náklady spojené s podujatím. Výzva beží na https://www.donio.sk/vata-fest-2023

O podujatí Vata fest

- Článok pokračuje pod reklamou -

Vata fest je multižánrový kultúrny festival, ktorý spája hudbu, výtvarné umenie, divadlo, fotografiu a najmä ľudí. Prináša takisto diskusie, tvorivé workshopy a krásne ručne robené výrobky. Združeniu chýbala v meste akási kultúra bytia, spolunažívania, podpory malých umelcov a neziskoviek. Pred 5 rokmi im takpovediac pretiekol pohár a zhodnotili, že kultúra je pre mesto iba obyčajná „vata“, ktorej cenu nik nevie doceniť. Rozčúlenie sa ale rozhodli otočiť na niečo užitočné a pekné, a tak vznikol Vata fest.

O organizátorovi podujatia KC PRIESTOR

Hlavným organizátorom podujatia je seredské komunitno-kultúrne centrum PRIESTOR.
Ľudia v ňom nájdu možnosť realizovať sa, načerpať novú energiu, spoznať nových priateľov a zároveň rozšíriť svoje vedomosti v oblastiach, o ktoré sa zaujímajú. Vďaka rozvojovému programu, kultúrnym podujatiam, sídliskovým piknikom alebo príjemným oddychovým večerom buduje komunitu ľudí, ktorí trávia svoj čas zmysluplne a svojou pomocou prispievajú k realizácii originálnych a prospešných projektov v meste. Stavia na troch pilieroch, ktorými sú kultúra, rozvoj a podpora.

 

Fotografie autor: Stanislav Klačanský

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. VATA = len nehorázne hlučná“hudba“ do skorého rána a ELGÉTÉBÈ bašável po polnoci pre hŕstku pískajúcich ignorantov nočného kľudu !!! No a nečinná Mestská polícia…Vďaka za „zážitok“ !!!

  2. zopár zakomplexovaných chudákov sa tu ozvalo aj na moju adresu. V živote asi nič nedokázali zato urážať vedia. Nemaju ani tušenia koľko námahy a úsilia treba na zorganizovanie takejto či podobnej akcie

  3. Krásna akcia pre tých čo sa zúčastnili. A slepá závisť nevedomých. Veľká vďaka a obdiv organizátorom . 👍👍👍

  4. taka typicky slnieckarska akcia, nic vynimocne, nic svetoborne. Aj ta navstevnost to odzrkadluje. Hold niekomu sa pacilo, niekto bol sklamany.

  5. Takéto organizácie majú byť prístupné pre všetkých Majú byť zdarma alebo aspoň normálna cena. A bolo by viac ludi. Vstupné bolo veľmi drahé na osobu 10eur a ešte aj za deti( od 10roko)10eur akože nehnevajte sa na mňa. Áno boli sme tam. A pravdu ze by NÁS to nejako ohurilo a ze by tam bol nejaký Wau program pre deti. Čakali sme viac.Vela ľudí bolo sklamaných ale to nepoviete.A hasiči tam aj zaspať museli na tých stoličkách ved tam len sedeli.Mohli spraviť aspoň nejakú prezentáciu. No ale aké vedenie za kultúru taky aj program ako po celý rok v celej Seredi.

  6. Pán Kurbel. Koľko dostala pani Dudášová na túto akciu dotáciu z mesta? A prečo bolo vstupné ak mesto zaplatilo? Platila za prenájom parku? Je to verejné priestranstvo. Ja som s deťmi nemohol ísť na hojdačky, lebo tam bola súkromná akcia. To teraz môžeme všetci uzavrieť park keď tam budeme chcieť akciu? Alebo je dvojaký meter?

  7. Môžeš si prenajať park urobiť akciu vyberať si vstupne a potom uvidíš aký zisk budeš mať potom kritizuj

  8. 18.28
    Dufam, ze tvoje deti budu mat stastie na ucitelov a vyrastu z nich rozumni ludia. Nie tupela ako ty.

  9. Pani Dudasova nedostala ani cent, 1700 eur na akciu dostalo KC Priestor dotáciu z mesta, je to zverejnené. Vstupné sa vyberalo logicky preto lebo program ktorý tam bol by bez vstupného nemohol byť. Mesto bolo spoluorganizátorom a poskytlo na akciu park. Tak ako poskytuje napr. Amfiteáter na koncerty. Keď si sa chcel ísť hrať tak si sa mohol ísť hrať na Nám.Slobody, Garbiarsku prípadne Mlynarsku. Park bol znovu verejnosti prístupný druhý deň ráno.
    Keď chces zorganizovať akciu v parku, nič to nebráni začať organizovať, zohnať peniaze ľudí, program ponúknuť mestu spoluprácu a môžeš to mať v parku.

  10. 1, myslím si že akciu kritizujú predovšetkým neprajníci nového vedenia mesta podľa hesla čím horšie tým lepšie
    2, niekto naozaj nemusel byť ceľkom spokojný s programom za ktorý zaplatil 10 eur
    3, boli však aj takí ktorí boli spokojní a zdá sa mi že to bola veľká väčšina
    4, nedávno som bol v reštike a k jedlu som si objednal pivo. Doniesli mi nejaké české. Malo takú nechutnú chuť že som si objednal iné a to české som ani nedopil. Ani ma nenapadlo žiadať aby som to české nemusel zaplatiť lebo nebolo pokazené len mi proste nechutilo Bol to môj problém . Keď idem na nejakú akciu neviem či bude stáť za tie peniaze
    5, futbalisti maju v podstate zadarmo štadión
    Mesto im bezplatne robí údržbu a platí ešte aj energie
    Ak sa chceš ísť počas zápasu pozrieť na štadión musíš zaplatiť vstupné. Počítam že to bude tak 5 eur za hodinu apol až dve hodiny. Vstupné si strčia futbalisti do vačku. A to dostávaju ročne hodne cez 100 000 dotáciu
    6, KC priestor dostal od mesta dotáciu a aj preto zorganizoval spolu s mestom akciu
    Akú akciu zorganizovali futbalisti?

  11. Je to to iste ako s fararmi,ja kostoly a uchylakov fararov nenavidim a predsa musim platit tym uchylakom dane a tie prasata maju vsetko zdarma ,auto, ubytovanie,zranicu a este drzo vyberaju do zvonceka,este aj jebacku platim tym vyjebancom.Ked ta svina v sutane znasilni nejakeho chlapca aj trest dostane minimalny,alebo ziadny.

  12. Nikto mi nikdy neublizil,mal som stastne detstvo,nastastie som nechodil do kostola,len mi je velmi luto,deti ktorym bolo ublizene a rodicov by som tiez trestal,preco poslali a vacsinou nutili deti chodit k uchylnemu fararovi.

  13. pan Kurbel pisete tu o stadione. Viem ze mate pokrocili vek, tak vzhladom na to nebudem nejak utocny, ale porovnavat stadion a vstupne na zapas s vstupnym do parku ktory je verejny pre kazdeho je scestne. Vata fest sa mal ohradit tak, aby nezasahoval do zivota ostatnym ludom a nie zabrat cely park aj s detskym ihriskom. Bolo to chore ako aj vyska ich vstupneho. Mesto by malo viacej uvazovat pri tychto akciach, lebo odrezat ludi s detmi od ihriska, ktore je v tieni stromov a da sa tam travit cas aj pocas horucav je na hlavu.

  14. fakt je to hrozná tragédia ktorá sa nedá porovnať ani so skazou Titaniku či pádom dvojičiek, keď sa rodičia s detmi nedostanu na ihrisko v parku lebo je tam raz do roka Vatafest Mali by sa sťažovať minimálne u pani prezidentky alebo na lampárni

  15. To je teda pravda. Porovnávať vata fest a štadión? To by sme mohli len vtedy keby to všetko platilo mesto. Ale tu sa platí len futbalistom. A ešte treba na štadión posadiť stromy a urobiť detské ihrisko. A treba reklamovať ostatné zrekonstruovane ihriská
    Že sa tam nedá hrať. Len v zamockom parku je to možné. 🙂

  16. satan ktory farar ti tak velmi ubližil že ich nenávidíš? Nenávidíš aj slovenských učiteľov a učiteľky? Lebo aj medzi nimi na našlo zopár jednotlivcov čo zneuživali deti.Napríklad taká pani učiteľka ktorá otehotnela so svojim 14 ročným žiakom

  17. Ze ty tomu 14 rocnemu zavidis. Ale nic si z toho nerob, raz aj ty budes mat sex. Jesmutne, ze az po 40 rokoch, ale … dockas sa. Mozno.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované