back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Prekročili sme kapacity prírodných zdrojov Zeme. Od dnes svet žije na ekologický dlh

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

WWF Slovensko |MM|

  • Dnes je Earth Overshoot day, deň, kedy sme celosvetovo vyčerpali všetky obnoviteľné zdroje našej planéty, ktoré nám mali vydržať po celý rok 2023. 
  • Stav je znepokojivý: Od roku 1970 sa Deň vyčerpania prírodných zdrojov Zeme presunul z 29. decembra až na súčasný 2. august. 
  • Medzinárodná výskumná organizácia Global Footprint Network upozorňuje na kritickosť situácie, no zároveň predstavuje príklady, ako ju ešte stále môžeme zmierniť.

Je alarmujúce, že ľudstvo už približne v polovici roka spotrebuje viac prírodných zdrojov, ako dokáže planéta obnoviť za celých 12 mesiacov. Údaje z minulého roka ukazujú, že pre náš životný štýl a nároky by sme potrebovali až 1,75 planéty. Mnohé krajiny sú v červených číslach ešte pred celosvetovým dátumom. Týka sa to, žiaľ, aj Slovenska, kde žijeme na ekologický dlh už od 3. mája 2023,“ hovorí riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann s tým, že iba riešenia založené na šetrnom využívaní prírodných zdrojov a obnove prírodných prostredí nám môžu pomôcť uchovať zdravie planéty a aj nás všetkých.

Deň vyčerpania prírodných zdrojov Zeme každoročne pripadá na iný dátum. Výpočet presného termínu realizuje medzinárodná výskumná organizácia Global Footprint Network, ktorá zároveň upozorňuje na to, že ľudstvo prehnane zaťažuje našu planétu. Pretrvávajúce prekračovanie limitov vedie k čoraz výraznejším príznakom vrátane nezvyčajných vĺn horúčav, lesných požiarov, sucha a záplav s rizikom ohrozenia produkcie potravín, uvádza Steven Tebbe, generálny riaditeľ spoločnosti. Zároveň dodáva, že k dispozícii sú riešenia na zlepšenie situácie a posunutie dňa, kedy začíname žiť na ekologický dlh.

Kľúčom by mal byť uvedomelejší spôsob života v piatich hlavných oblastiach – vo využívaní energií, v stravovaní, v spôsobe budovania a manažovania miest, v pomoci prírode, či v zamyslení sa nad rastúcou populačnou krivkou. Jednotlivé odporúčania predstavuje platforma Power of Possibility, na ktorej je dostupných aj množstvo tipov, komerčných technológií, vládnych stratégií, verejných politík a osvedčených postupov občianskych iniciatív. Platforma uvádza aj viaceré konkrétne príklady, ako posunúť Deň, kedy začíname žiť na ekologický dlh. Napríklad:

  • Zníženie uhlíkovej zložky ekologickej stopy ľudstva o 50 % by posunulo Earth Overshoot Day o 93 dní.
  • Ak by sme o polovicu znížili množstvo jedla, ktoré končí ako odpad, tento deň by sa posunul o 13 dní.
  • Ak by sme celosvetovo znížili konzumáciu mäsa o polovicu a nahradili ho rastlinnou potravou, posunuli by sme ho o 17 dní.
  • O zhruba osem dní by tento deň posunulo, keby sme obnovili les na ploche 350 miliónov hektárov.
  • A ak by sme znížili rozsah kilometrov, ktoré ľudstvo ročne najazdí autami o 50 % a tretinu by nahradila verejná doprava a zvyšok jazda na bicykli či chôdza, tento deň by sa posunul o 13 dní.

Z údajov Global Footprint Network vyplýva, že ak chceme zaistiť prosperujúcu budúcnosť pre ďalšie generácie, všetci musíme prispieť k zmene. Dobrou správou je, že táto transformácia je nielen technologicky možná, ale je aj ekonomicky prospešná.

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Pekna PICOVINA. Nebudem chodit do roboty usetrim, nebudem jest maso usetrim, nebudem trtkat usetrim :D. Clanok pre dementov od dementov.

  2. Takéto články majú asi za cieľ vyvolať v čitateľovi akýsi pocit viny. Pritom by stačilo napísať konkrétny zoznam nadnárodných spoločností a firiem, ktoré za honbou zisku nerešpektujú nič. Takisto niektoré štáty ani nemajú záujem zaviazať sa medzinárodnými zmluvami, že s tým niečo urobia.

  3. Co myslíte,čo má väčšiu uhlíkovu stopu..mäso zo Slovenska,alebo zelenina zo Španielska, ovocie z Talianska,nezáleží,čo máš na tanieri,ale odkiaľ to pochádza..

  4. Anonym 2. augusta 2023, 16:54 uz som myslel ze sa ani neozves. Dieta, ktore vzniklo súložou súrodencov ma tu ide častovať. Si aky si, nemozes zato ako si vznikol. Hold aká rodina take dieta. A je to vidno na tvojom mentalnom vyvoji.

  5. Som rád že nás vodca Igor pre záchranu sveta nabuchal na cesty Fiatky 500. Nulová uhlíkové stopa !

  6. pre seredan – a ty o sulozi surodencov vies svoje. este ta brat pretahuje?
    hlavne, ze usetris. ty mental

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované