back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Letné brigády v zahraničí: Ako sa vyhnúť podvodníkom?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MV SR |MM| Obchodovanie s ľuďmi – rady a tipy ako sa vyhnúť podvodníkom pri hľadaní letnej brigády alebo sezónnej práce.

Leto je obdobím roka, počas ktorého okrem bezstarostného oddychovania na dovolenkách hľadáme tiež možnosti privyrobenia si v rámci sezónnych prác či letných brigád. Ministerstvo vnútra SR, v ktorého pôsobnosti je aj špecializované pracovisko – Informačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality –  upozorňuje na podvodné praktiky týkajúce sa fenoménu „nútená práca“ či “ nútená prostitúcia”.

Ohrození sú tí, ktorí sa rozhodnú v lete vycestovať na letnú brigádu či za inou prácou,  a nepreveria si firmu či zamestnávateľa. Vystavujú sa tak vysokému riziku, že stanú  obeťou obchodovania s ľuďmi.

Téma obchodovania s ľuďmi v lete mimoriadne aktuálna

Prinášame rady, tipy, opatrenia a odporúčania našich odborníkov. Pred odchodom do zahraničia je dôležité myslieť a preveriť si nasledujúce fakty:

  • PREVERUJTE – dobre si preverte agentúru alebo osobu, ktorá vám ponúka prácu v zahraničí. Základné informácie o agentúre, iné užitočné údaje a odporúčania získate aj na bezplatnej Národnej linke pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi 0800 800 818.
  • KONTROLUJTE – každá pracovná agentúra musí byť uvedená v zozname sprostredkovateľov zamestnania za úhradu, ktorý je dostupný na stránke Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Podrobne sa informujte o činnosti agentúry, vypýtajte si referencie od jej klientov. Overte si adresu svojho budúceho zamestnávateľa a to, či vôbec existuje. Seriózna pracovná agentúra poskytne aj telefonický kontakt na zamestnávateľa.
  • PODPISUJTE – podpisujte len pracovnú zmluvu v jazyku, ktorému dobre rozumiete, a v ktorej je uvedené meno a adresa zamestnávateľa, adresa budúceho pracoviska, náplň práce, výška odmeny, ubytovacie podmienky a trvanie pracovného pomeru.
  • BUĎTE OPATRNÍ – neprijímajte nelegálnu prácu. Vycestujte, až keď podpíšete pracovnú zmluvu a získate potrebné pracovné povolenie alebo víza.
  • INFORMUJTE – o svojom odchode informujte svojich blízkych alebo dobrých známych. Doma nechajte presnú adresu a telefónne číslo plánovaného pobytu a čo najviac informácií o svojom budúcom zamestnávateľovi, fotokópiu pasu a najnovšiu fotografiu.
  • DOHODNITE SA – dohodnite sa, ako často a kedy sa budete ozývať rodine alebo dobrým známym.
  • PRIPRAVTE SA – na cestu si vezmite nevyhnutnú finančnú rezervu na prípadný návrat domov, zabezpečte si cestovné poistenie a predplatenú telefónnu kartu.
  • KONTAKTY PORUKE – zoberte si so sebou kontakty na pomáhajúce organizácie, kontakt na ambasádu, na linky pomoci v krajine, kam cestujete. Informácie o slovenskom zastupiteľstve v  príslušnej  krajine, v ktorej sa práve nachádzate, vám po prekročení hraníc do krajín Európskej únie prídu automaticky na mobilný telefón vo forme SMS.

Pri ceste do zahraničia majte na pamäti:

- Článok pokračuje pod reklamou -
  • nikomu za žiadnych okolností nedávajte svoj pas alebo občiansky preukaz, samozrejme okrem polície;
  • ak vám niekto odoberie doklady alebo ich stratíte, okamžite to nahláste polícii a kontaktujte slovenské zastupiteľstvo v danej krajine;
  • ak sú pracovné podmienky iné, ako sú uvedené v zmluve, obráťte sa na agentúru alebo osobu, ktorá vám prácu sprostredkovala, a informujte o tom vašich blízkych a známych;
  • ozývajte sa rodine alebo známym tak, ako ste sa pred odchodom dohodli. Oznámte im podľa možnosti každú zmenu pobytu;
  • o svojom pohybe a stretnutiach vždy informujte rodinu alebo známych;
  • pri používaní internetových stránok zameraných na komunikáciu dávajte pozor a v žiadnom prípade na seba neposkytujte kontakt alebo svoje fotografie;
  • neumiestňujte na web fotografie s obnaženými časťami tela, niekto by to mohol zneužiť;
  • na podozrivé návrhy nereagujte a o podozrivej komunikácii ihneď informujte;
  • vyhýbajte sa opusteným miestam a staveniskám;
  • v prípade akýchkoľvek problémov sa nebojte osloviť okoloidúcich, požiadať o pomoc v najbližšom obchode, nemocnici alebo v dopravnom prostriedku,
  • ak vám hrozí nebezpečenstvo, volajte políciu (158, 112) alebo kričte o pomoc.

Nielen pre odborníkov z praxe, ale aj pre tých, ktorí sa o tému obchodovania s ľuďmi zaujímajú, dávame do pozornosti materiál, ktorý bol spracovaný v rámci plnenia úloh aktuálneho Národného programu boja proti obchodovaniu  s ľuďmi na roky 2019 – 2023. Ten je výstupom práce odborníkov zastúpených v pracovnej skupine z rôznych inštitúcií, obsahuje postrehy z aplikačnej praxe a súhrn záverov z realizovaného workshopu na tému: Obchodovanie s ľuďmi za účelom pracovného vykorisťovania vs. zlé pracovné podmienky. Publikácia je uverejnená na stránke MV SR v časti venovanej problematike obchodovania s ľuďmi.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované