back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Koncert kapely Slade v Seredi (Návrat do 70. rokov)

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Môj starý otec mal veľmi rád hudbu, no žiaľ, umrel primladý. Ostali mi po ňom magnetofónové kazety s nahrávkami z rádia. Už ako dieťa som ich rada počúvala. O jednej z nahraných pesničiek, ktorá bola skutočným prívalom energie, som sa neskôr dozvedela, že je to pesnička kapely Slade s názvom Mama Weer All Crazee Now. Postupne som spoznala aj ďalšie.

Britská rocková hudobná formácia Slade sa preslávila počas éry glam rocku začiatkom 70. rokov, takže obdobie jej najväčšej slávy si pamätať nemôžem. Podarilo sa jej dosiahnuť 17 za sebou idúcich hitov v top 20 a 6 prvých miest v britskej singlovej hitparáde. Autormi všetkých týchto šiestich pesničiek sú bývalí členovia kapely Slade Noddy Holder a Jim Lea. Podľa knihy British Hit Singles & Albums boli Slade najúspešnejšou britskou kapelou 70. rokov, čo sa týka predaja singlov. V zmenenej zostave koncertujú dodnes. K zakladajúcemu členovi Daveovi Hillovi (sólová gitara, spev) sa pridali John Berry (sólový spev, basová gitara, husle), Russell Keefe (sólový spev, klávesy) a Alex Bines (bicie).

Keď som sa dozvedela, že Slade prídu koncertovať do Serede, hneď som sa rozhodla, že si na koncert, ako aj mnohí iní fanúšikovia rocku, pôjdem zaspomínať na minulosť. Narodila som sa síce až v druhej polovici 70. rokov, ale čo tam po tom. Moja mama, autentická pamätníčka minulých čias, sa pridala.

Koncert sa uskutočnil v sobotu 24. júna 2023. Do mestského amfiteátra bolo obecenstvo vpúšťané od 19.30 hod a pred koncertom bol už plný na prasknutie. Prevládala generácia, ktorá si 70. roky dobre pamätá. Na koncerte sme okrem Seredčanov stretli aj priateľov a známych z Trnavy, z Piešťan, ale aj ľudí zo vzdialenejších končín Slovenska.

Začiatok koncertu bol stanovený na 21.00 hod. a tak sa aj stalo. Po ohlásení kapely prišiel na pódium za búrlivého jasania obecenstva rezkým krokom najskôr bubeník a po ňom aj ostatní členovia. Neboli vyobliekaní ako v časoch najväčšej glam rockovej slávy, ale trblietavé saká a tričká nemohli chýbať. Kapele sa hneď počas prvej energickej pesničky Take Me Bak ´Ome podarilo fanúšikov roztlieskať do rytmu. Tiež sa predviedli obaja sóloví speváci s výraznými hlasmi: John Berry s jasným, zvučným a Russell Keefe s drsným, chrapľavým. Ani Dave Hill sa nedal zahanbiť, divoko sóloval na gitare ako za mladých čias, spieval sprievodné vokály, pobehoval a poskakoval po pódiu. Nespútaná pódiová show pod farebnými svetlami reflektorov pokračovala aj v ďalšej pesničke Lock Up Your Daughters. Hudobníci „hecovali“ obecenstvo, aby sa bavilo a to sa nedalo dvakrát ponúkať: bolo zaujímavé sledovať fanúšikov – bigbiťákov, ako postojačky tlieskali, dupali, hýbali sa do rytmu s rukami nad hlavami a niektorí fotili či natáčali pomocou smartfónov, akoby si chceli uchovať aspoň krátke okamihy z na pár chvíľ navráteného hudobného raja. Koncert plynul veľmi svižne, prichádzali ďalšie hity kapely Slade. Po pesničke Look Wot You Dun nasledoval love song Everyday, v ktorom si niektorí odvážlivci v obecenstve aj zaspievali s Johnom Berrym. To pokračovalo i v pesničke Coz I Luv You. John Berry v nej zahral na husliach a Russell Keefe sa chopil basovej gitary.  Husľová hra ozdobila aj temperamentnú pesničku Run Runaway. Nasledovali pesničky My Friend StanFar Far Away, tá druhá znova so spevom nadšeného obecenstva. John Berry viackrát zopakoval, ako sa tešia, že môžu opäť odohrať koncert na Slovensku. Pesničke Bangin´ Man dodala grády špinavá, tvrdá gitarová hra Davea Hilla a zanietený spev Russella Keefea. Zaznela aj zmes pesničiek My Baby Left Me a That´s Alright Mama, ktorú Slade vydali v roku 1977 ako poctu zosnulému Elvisovi Presleymu. Ďalšou „vypaľovačkou“ bola pesnička Gudbuy T´ Jane a o „šialený“ záver sa postaral už spomínaný hit Mama Weer All Crazee Now, aj so sólami bicích a basovej gitary. Napokon sa Dave Hill blysol hrou na zaujímavo tvarovanej gitare.  Po hodinovom koncerte hudobníci odišli z pódia, no rozjarené obecenstvo ich potleskom a krikom privolalo späť. John Berry si vyslúžil ovácie za svoje tričko, na ktorom mal vpredu vyobrazenú vlajku Spojeného kráľovstva a vzadu vlajku Slovenska. Kapela Slade venovala obecenstvu v Mestskom amfiteátri v Seredi dva prídavky. Prvým bola balada My Oh My, v ktorej si fanúšikovia zase zaspievali. Ako posledný v ten večer zaznel poriadny rámus – pesnička s priliehavým názvom Cum On Feel The Noize. O 22.10 hod. bol koniec skvelého energizujúceho hudobného vystúpenia. Prinieslo radosť hudobníkom i nám – poslucháčom.

Moje a mamino spomínanie bolo teda príjemné. Pri písaní tohto článku som trochu bojovala s niektorými zámerne skomolenými názvami pesničiek kapely Slade a dúfala som, že sa tieto slová nestanú súčasťou mojej slovnej zásoby v angličtine. V každom prípade sú však originálne. A niekedy je fajn zaspomínať si na niečo, čo som vlastne ani nemohla zažiť.

- Článok pokračuje pod reklamou -

 

Ružena Šípková

Foto: autorka

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Stáva sa pravidlom, že na jarmok sa pozývajú kapely z rokov 60-70-80. Je síce pravda, že sú svetové (ale za zenitom). Niečo aktuálne by nezaškodilo vyskúšať

  2. Marek 5. júla 2023, 13:54
    Tie kapely za zenitom sa skor daju zaplatit, ako nieco z aktualneho tendu. Aspon si myslim. Taky Weeknd by si nieco zapytal. Dua Lipa asi tiez.

  3. V Červeníku v r.2010 boli BONEY M- predalo sa vtedy 10 000 vstupeniek. Bola to riadna šleha! Toľko ľudí nepríde ani zápasy Fortuna ligy….

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované