back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Pri soche Legionára sa konala pietna spomienka pri príležitosti 106. výročia bitky pri Zborove

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

V stredu 28. júna 2023 sa pri soche Legionára v Seredi konala pietna spomienka pri príležitosti 106. výročia bitky pri haličskom mestečku Zborov.

Slávnostného aktu sa zúčastnili mnohí významní hostia, medzi nimi Jozef Viskupič – predseda Trnavského samosprávneho kraja, Ondrej Kurbel – primátor mesta Sereď, Eva Reinöhlová – tajomníčka Veľvyslanectva Českej republiky na Slovensku, Štefan Jangl – predseda UN Veteran Slovakia, Ondrej Urban – predseda Zväzu vojakov SR klub Sereď. Vzdať hold prišli aj zástupcovia Okresného úradu Galanta, zástupcovia Československej obce legionárskej, Sokolskej únie Slovenska, Oblastnej a mestskej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, Oubrojených síl SR, mestského úradu, poslaneckého zboru a miestnych organizácií, pedagógovia a žiaci miestnych škôl.

Na úvod ceremoiálu prítomní hostia položením vencov k soche Legionára vzdali hold a úctu padlým hrdinom. Bitka pri Zborove sa odohrala 1. až 2. júla 1917. Patrí medzi najvýznamnejšie udalosti v dejinách Slovenska. Bola to bitka medzi československými légiami a rakúsko-uhorskými vojskami. Hrdinovia bojovali za slobodu a nezávislosť Československa.

Socha Legionára bola v Seredi slávnostne odhalená v roku 1929. Ako ideologicky závadná bola v roku 1959 odstránená. Po šiestich desaťročiach sa jej replika opäť vrátila na Námestie republiky. Práve na tomto mieste si prítomní uctili pamiatku tých, ktorí bojovali a položili svoje životy pre slobodu. Župan Jozef Viskupič v príhovore povedal: „Nikdy nezabudnime na odkaz našich predkov, že keď bolo treba vedeli zdvihnúť zbrane a bránili svoju vlasť. Dnes si pripomíname výročie bitky pri Zborove, ktorá znamenala významné vystúpenie Československých légií na východnom fronte. Vojnu síce nevyhrali ale zásadne k vzniku našej repubiky.“

Aj primátor Ondrej Kurbel v príhovore vyzdvihol statočnosť vojakov a poznamenal, že bitka pri Zborove je nesmrteľným symbolom statočnosti a hrdinstva, ktorá sa odohrala v čase, keď sa svet po prvýkrát zmietal vo vojne, ktorá sa za svoj obrovský a zničujúci rozsah vyslúžila prívlastok svetová. Ďalej dodal, že táto statočnosť a odhodlanie hrdinov boli zdrojom inšpirácie pre mnohých a stali sa motiváciou v boji za slobodu, nezávislosť a samostatnosť našej vlasti. Slova sa ujal aj predseda Zväzu vojakov SR – klub Sereď Ondrej Urban, ktorý v príhovore načrel do histórie legionárov. Aj ďalší hostia v príhovoroch spomenuli vojnové udalosti a poďakovali padlým vojakom za ich hrdinstvo. Slávnostný akt bol ukončený Českou a Slovenskou štátnou hymnou.

Hostia sa neskôr presunuli na pôdu mestského úradu, kde sa konalo spoločenské posedenie spestrené krátkym kultúrnym programom.

- Článok pokračuje pod reklamou -

 

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované