back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Posledné tri dni na podanie odložených daňových priznaní

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Finančná správa SR |MM| Daňovníci majú posledné tri dni na podanie daňového priznania (DP). Už 30. júna 2023 totiž uplynie lehota tým, ktorí finančnej správe oznámili trojmesačný odklad.

Daňovníci si musia splniť svoje povinnosti v zákonom stanovenej lehote, iná možnosť na predĺženie lehoty na podanie DP už nie je. V tejto predĺženej lehote je potrebné nielen DP podať, ale aj zaplatiť daň. Tú je možné zaplatiť komfortnejšie ako po minulé roky, nakoľko finančná správa od polovice februára umožňuje platbu daní platobnou kartou.

Podať DP do konca septembra môžu len tí daňovníci, ktorí podali do konca marca oznámenie o predĺžení lehoty na podanie DP a majú zdaniteľné príjmy zo zdrojov  v zahraničí. Tí si mohli lehotu predĺžiť o šesť mesiacov.

Ak daňovníkovi, ktorý si predĺžil lehotu na  podanie DP do 30. júna 2023, vznikne preplatok na dani z príjmov, finančná správa mu ho vráti najneskôr do 9. augusta 2023. Tí, ktorí si predĺžili lehotu na  podanie DP, môžu poukázať aj podiel zaplatenej dane v riadnom DP podanom v predĺženej lehote. Správca dane musí, za predpokladu, že sú splnené všetky podmienky, peniaze vybraným prijímateľom presunúť do troch mesiacov po predĺženej lehote na podanie DP.

V posledných júnových dňoch sú klientom nápomocní aj konzultanti call centra. V predĺžených prevádzkových hodinách sú k dispozícii v stredu a vo štvrtok do 19. hodiny na voľbe č. 1 a voľbe č. 3 (informácie k elektronickej komunikácii, technickej podpore a dani z príjmov ). V piatok 30. júna budú na týchto voľbách k dispozícii do polnoci.

Ak daňovník nemôže uhradiť daň v zákonom stanovenej lehote (čo by znamenalo, že nebude splnená jedna z podmienok na poukázanie podielu zaplatenej dane), môže požiadať o odklad platenia dane alebo o zaplatenie dane v splátkach. Správca dane môže jeho žiadosti vyhovieť, ak spĺňa aspoň jednu z týchto podmienok, ktoré určilo Finančné riaditeľstvo SR:

- Článok pokračuje pod reklamou -
  • zaplatením dane by bola ohrozená výživa daňového subjektu alebo osôb na jeho výživu odkázaných;
  • u daňového subjektu došlo k poklesu príjmov, a preto nie je možné očakávať zaplatenie dane v lehote splatnosti a to hlavne v dôsledku mimoriadnej situácie, ktorou je napríklad obdobie pandémie alebo živelná pohroma;
  • zaplatenie dane by zvýšilo platobnú neschopnosť daňového subjektu pri výraznom obmedzení, alebo prerušení vykonávania podnikateľskej činnosti na základe prijatých rozhodnutí vlády SR;
  • iné preukázateľné dôvody vážneho charakteru, pre ktoré nie je možné daň zaplatiť.

Daňový subjekt musí v žiadosti jednoznačne uviesť niektorú z podmienok, ktoré určilo Finančné riaditeľstvo SR, na základe ktorej žiada o povolenie odkladu platenia dane/platenia dane v splátkach. Spolu so žiadosťou musia byť predložené aj doklady preukazujúce jeho tvrdenia. Ak daňový subjekt svoje tvrdenie nepreukáže, a ani správca dane nemá tvrdenie daňového subjektu preukázané napr. dokladmi, písomnosťami získanými pri správe daní, nachádzajúcimi sa v daňovom spise tohto subjektu, tak žiadosti nebude možné vyhovieť.

Okrem podstatných náležitostí žiadosti (kto žiadosť podáva, v akej veci, čo navrhuje a určenie jednej z podmienok, na základe ktorej žiada o povolenie odkladu platenia dane/zaplatenia dane v splátkach), bez ktorých nie je možné ďalej konať, je potrebné v žiadosti navrhnúť výšku splátok a lehotu ich splatnosti, resp. lehotu odkladu. Splátky môžu byť navrhnuté v rovnakej, stúpajúcej alebo klesajúcej výške.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované