back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Seredskí skauti získali čestné uznanie v súťaži EKOLOGICKÝ ČIN ROKA

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

„Ekologický čin roka“ je krajská súťaž so záujmom o zachovanie kvalitného životného prostredia v regióne podporou aktivít na budovanie environmentálneho povedomia verejnosti a na podporu zachovania biodiverzity. Súťaž každoročne vyhlasuje Trnavský samosprávny kraj. Do 12. ročníka sa dokopy prihlásilo 30 projektov, ktoré hodnotila päťčlenná komisia na čele s vicežupanom Trnavského samosprávneho kraja Patrik Voltmann. Projekty boli hodnotené v dvoch kategóriách:

– kategória občianskych združení, obcí a dobrovoľníkov
– kategória materských, základných a stredných škôl

Slávnostné oceňovanie prebehlo v utorok 6. júna 2023. Spolu s ocenením bola víťazom odovzdaná aj finančná odmena: za prvé miesto 1 500 eur, druhé 1 000 eur a tretie 700 eur.

Skvelou správou pre naše mesto je, že čestné uznanie v 1. kategórii a finančnú odmenu vo výške 500 eur získal Slovenský skauting 82. zbor Polaris Sereď s projektom „Oddychová zóna Nábrežie Garbiarska“

Ako uvádza zdroj TTSK, hlavnou myšlienkou projektu bolo pretvoriť zarastený priestor medzi Váhom a hrádzou pri Garbiarskej ulici. Cieľom bolo spraviť lokalitu čistejšiu, prístupnejšiu a bezpečnejšiu. Pôvodne bol pozemok dlhodobo zarastený hustým porastom náletových drevín a nachádzalo sa tam aj množstvo navezeného odpadu. Aj keď s tým na začiatku nepočítali, najväčší problém bol s vyčistením priestoru od odpadu. Bolo potrebné vytrhať množstvo koreňov a s veľkým množstvom skla si poradil na tretí pokus až pásový minibager. Mobilným preosievačom vyseparovali odpad od zeminy priamo na mieste. Na nebezpečné orezy stromov priamo pri brehu si objednali firmu s profesionálnymi pilčíkmi s lezeckým výstrojom. Väčšinu zvyšných potrebných orezov riešili sami brigádnicky. Keď bol priestor vyčistený mohli začať s ďalšími prácami. Vybudovali chodníky, lavičky, pódium. Umiestnili vlastnoručne vyrobené netradičné lavičky na sedenie s výhľadom na rieku. Pribudla aj bylinková špirála, altánok s prestrešením a dve ohniská. Mysleli tiež na deti a zhotovili detskú šmykľavku a preliezku pre najmenších. Vysiali trávnik, o ktorý sa ďalej starajú. Pribudli vtáčie búdky a ovocné stromy. Inštalovali tiež solárne osvetlenie altánku a stromov, koše na separovaný odpad a stojany na bicykle. Všetkých brigád sa zúčastňovali členovia skautského zboru a ich rodinný príslušníci počas celého roka.

Celkové výsledky

- Článok pokračuje pod reklamou -

1. kategória:

1. miesto PRE ÚĽANY – PRO FUDEMUS „Stromoradia, ktoré spájajú“

2. miesto Občianske združenie PEDAVITA a Živá záhrada „Obnova mikrobiómu“ a biodiverzity pôdy“

3. miesto Podunajské ochranárske združenie DUNAVIT „Širšie spektrum ekologických aktivít“

3. miesto Občianske združenie PETROVILLA „Ovocná aleja a ovocný raj nad obcou Petrova Ves“

Čestné uznanie v 1. kategórii

Slovenský skauting 82. zbor Polaris Sereď „Oddychová zóna Nábrežie Garbiarska“

Občianske združenie Pro Balony, „Jazierko Homokoš a čistejšia obec“

2. kategória:

- Článok pokračuje pod reklamou -

1. miesto Základná škola F. E. Scherera, Piešťany „Ochranárske a ekologické aktivity“

2. miesto Materská škola Hollého 3, Hlohovec „Zelený objektív“

3. miesto Stredná zdravotnícka škola, Dunajská Streda „EKO-ŠTUDENT“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované