back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

V MÚZEU TOTALITY sme zriadili samostatnú časť zameranú na socialistickú medicínu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ak ste si mysleli, ze staré noviny, peniaze, odznaky, uniformy, preukazy Pionierskej organizácie, SZM, KSČ, ROH či Vojenská knižka je vrcholom zbierky artefaktov z čias socializmu, mýlite sa. Aj ja som si myslel, že je ťažko možné prekvapiť sa nejakým dnes už historickým kúskom. Až do momentu…

Netuším, kto dal na predaj do bazáru staré lekárske kreslo (presne sediac v takomto kresle mi pred viac ako štyrmi desiatkami rokov vo Fakultnej nemocnici v Bratislave vyberali krčné mandle. Rovnaké kožené popruhy. A bolesť ako sviňa. Na to sa nezabúda…) o to viac, kto iný ako zberateľ do múzea, by takýto niekoľko desiatok kilogramov vážiaci železný predmet mohol kúpiť.

Neváhali sme, čo spôsobilo zriadenie špeciálneho kúta s medicínskymi socialistickými predmetmi.

K samostatnej vitríne okrem už vystavených klasických a starším ľuďom známych už samozrejme dávno expirovaných liekov od bolesti, krabičiek od liekov, obväzov, leukoplastov.  kovovo sklenených striekačiek s originálnymi kovovými ihlami, klasických lekárskych tlakomerov, Rontgenových snímkov, laboratórneho chemického skla, tak nedávno pribudli svetelné tabule od očného lekára a – už spomenuté lekárske kreslo.

Sme radi, že sa expozícia MÚZEA TOTALITY rozrastá o ďalšie zaujímavé predmety.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Niektoré predmety boli do MÚZEA TOTALITY  zakúpené, iné darované. Ďakujeme darcom za príspevky do MÚZEA TOTALITY a veríme, že postupne získame ďalšie veci týkajúce sa Serede a známych podnikov v Seredi a okolí za socializmu pôsobiacich.

– – –

Exponáty Múzea totality sú postupne  dokumentované fotograficky a spolu s popiskami publikované na online platforme, ktorú môžete navštíviť tu:

https://www.muzeumtotality.online/

Ďalšie informácie o totalitnej dobe a socialistickom Československu nájdete tu:

https://socializmus.sk/

Ak máte staré predmety z čias socializmu a máte záujem umiestniť ich v múzeu pre ich zachovanie pre ďalšie generácie, uvítame to a bez váhania sa ozvite e-mailom, alebo telefonicky na číslo: 0907 277 777.

Zachovajme kus histórie aj pre tých, ktorí tu budú pre nás. A ukážme im, aký bol reálny život v totalitnej dobe, kedy si jedna strana prisvojila moc a vládu nad ľuďmi aj za cenu ich streľby na hraniciach, ak sa systém rozhodli opustiť.

Ukazujme a o dobe minulej hovorme našim deťom pravdu, aby im dobré veci slúžili ako príklad a zo zlých sa poučili a chyby minulosti neopakovali.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Nezabúdajme, sloboda stojí za to a za jej získanie veľa ľudí trpelo a mnohí dokonca položili život.

Video z Múzea totality:

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. tak toto som nemala vidieť pred spánkom.vyzerá to ako elektrické kreslo.je dobre že takéto múzeum ste urobili lebo deti uvidia pravdu ako sme žili

  2. Staci sa ist pozriet do nejakej slovenskej nemocnice a najdete tam rovnake exemplare i po desatrociach kapitalizmu..netreba chodit do muzea..

  3. pamatnicka,ty tupana ty ani neviec co je na tej fotografii,porovnaj zdravotnictvo na slovensku teraz po 30 rokoch kapitalizmu zo zdravotnictvom len v rakusku, nic sa nezmenilo,takze zijeme co sa tyka zdravotnictva + – rovnako ako za toho zleho socializmu akurat vtedy tie nastroje boli nove a funkcne.
    kolko sa postavilo nemocnic,zdravotnych stredisk za socializmu ?vies kolko ich postavili tito demokraticky zlocinci? pamatnicka si taka blba ze ani netusis,ze chodis do nemocnice,lekarovi kde budovy boli postavene este za socializmu.
    aj to im povedz, svojim detickam kolko si za socializmu platila u lekara,za recept,za vytrhnutie zubu,za lieky a kolko platis teraz,myslim,ze ked im povies,ze platil sa len recept 1kcs tak ta tie mudre deticky vysmeju,ze to nie je pravda.netvrdim,ze to bola idealna doba,ale toto co je tu teraz,je tyranie naroda.

  4. Za uplne vsetko su vinni ludia. Ti, ktori sa na spravu veci verejnych vykaslali hned po revolucii (a kaslu aj dnes) a mysleli si ze vsetko za nich vyriesia ini.

    Vyriesili… Presne tak, ako sme im to dovolili.

    Onedlho budeme mat moznost rozhodovat znovu. A nech to dopadne akokolvek, vzdy a za kazdych okolnosti bude potrebna uplne rovnaka kontrola. Vzdy a kazdeho voleneho zastupcu.

    Pri nespokojnosti je potrebne stazovat sa. Ak sa clovek nestazuje, veci vyzeraju tak, ako … – nuz, Sered ma napada ako najvhodnejsi priklad.

    A ak nasledne este niekto kopu vajglov porozhadzovanu niekolko mesiacov, resp. rokov v kuse, vsade burinu, osraty peron na stanici,krive aj ked novovyasfaltovane chodniky a pod. este aj pochvali, tak sa necudujme zufalemu stavu nasich miest, nemocnic, zeleznic a vlastne vsetkeho, co je mozne tunelovat.

    A staci sa pozriet na prispevky vyssie. To sa fakt neda napisat civilizovane?

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

spot_img
- Inzercia -spot_img

Aktuality

spot_img

Aktuality

Sponzorované