back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Nepýtajme sa Budaja, čo urobil za dva roky, ale Tomčányiho, čo NEurobil za viac ako tri desaťročia

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Prakticky žiaden záujem verejnosti nevzbudilo osadenie drevených krížov do svahu lúženca, ktorý je odpadom po bývalej Niklovej huti v Seredi. Na krížoch boli nalepené nápisy spomínajúce ministra ŽP Jána Budaja a k tejto činnosti sa nik neprihlásil. Ak sa jednalo o súčasť kampane niekoho konkrétneho, veľa ľudí asi neoslovila.

Ak mal niekto záujem spojiť existenciu skládky s dvojročným pôsobením ministra vo funkcii, evidentne mu to nevyšlo. Skládka lúženca je tu totiž desaťročia, prakticky pol storočie znečisťuje životné prostredie a z tohto obdobia viac ako tri desaťročia je vo verejných volených funkciách (najskôr poslanec MsZ) súčasný primátor Martin Tomčányi.

Práve samospráva a to nielen seredská, mala už dávno intenzívne konať v záujme občanov a nie až po podanom trestnom oznámení Občianskym združením  Občan rozhodni, kedy nekonanie vo veci, resp. slabý záujem vec riešiť samosprávou, začalo byť až príliš nápadné.

Žiaľ ani dve petičné iniciatívy občanov vedené až príliš zmierlivým tónom bez skutočného poukázania na škodlivosť skládky na ľudský organizmus, nepriniesli dostatok podpisov. Záujem občanov totiž nevzbudili.

Intenzívne prášenie popolčeka na mesto dokumentujeme takmer štyridsať rokov. Máme dostatok materiálov preukazujúcich účelové presúvanie skládky, resp. majetku medzi niekoľkými firmami (konateľ zostáva rovnaký) so zanechávaním záväzkov na firmách predošlých. Model ako v prípade spoločnosti GreenCon Recycling, ktorú vedenie mesta dokonca finančne dotovalo. A máme dokumentáciu potvrdzujúcu žiaden, alebo len minimálny záujem samosprávy o riešenie problému.

Náhoda? Odpoveď rovnako hľadajte tam, kde ju nájsť môžete. Ak budete chcieť.

- Článok pokračuje pod reklamou -




- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Niekto sa chcel predviest. Podarilo sa. Ukazal aky je ten ony. Naondit si reklamu tam, kde ju nikto neuvidi. To je take szmacikovske.

  2. Keby tam bol veľký nápis v znení HOLÝ ÚD a nie Holywood, tak by toho bolo plný internet… Príroda životné prostredie dostávajú v tomto štáte na papuľu, kým čierne skládky, ekologické a toxické záťaže na Slovensku nikoho netrápia… všetci kompetentní ruky preč…

  3. ako pisete, tak 30 rokov to ma kazdy na salame, tak preco neskusit iny pristup k problemu… peticie a vsetko bolo totalne na ud, takto je tu nieco co moze po mensom medialnom upozorneni tiez poukazat na problem… a je to vazne smutne ze medvede su top tema No1. posledne 2 roky a tieto veci sa uplne ignoruju, co je hanba ministerstva a tak isto lokalnych sprav, ze nevyvijaju efektivny tlak na napravu…

  4. Tomcanyi za tri desatrocia skupil polovicu SEREDE a teraz sa moze smiat z poslancov ze mu to odklepli

  5. a preco nie 5. júla 2022, 13:35 – mylite sa, NEignoruje to ani minister a ani ti, komu na tom zalezi. „Na salame“ to ma SAMOSPRAVA, ktora ma uplne neskutocne moznosti – ovsem ak chce. Samosprava v Seredi uz dvanast rokov vedena Tomcanyim, ma ale ine priority. Tie su myslim si ze dostatocne jasne a zrozumitelne popisane na SOL – nazrite do historie.

    Peticiu vedenu sposobom, akym vedena bola vnimam skor ako OSOBNE ZVIDITELNENIE jednej, mozno dvoch osob s mizernym vysledkom.

    Problem je, ze su ignorovane JEDINE POSTUPY, ktore moznu vec posunut dopredu.

  6. Aké jediné postupy sú ignorované? Kto ich ignoruje? Zverejnite dokumenty, lebo inak sú to len výhovorky hodné groša…

  7. Nakoľko primátor na to zvysoka kašle, ľudia hľadajú možnosti na koho sa obrátiť a koho sa pýtať. Tak sa pýtajú aj Budaja, darmo tu píšete, že sa nepýtajme Budaja. Napokon vy nám tu prízvukujete pri rôznych témach, že sa treba pýtať kompetentných, resp. osoby povinnej. Ludia využívajú len svoje právo na informácie.

  8. Budaj, Remišová, Matovič a títo ľudia rozhodujú o našich peniazoch. Neschopní vo osobnom živote a neshopní vo verejnom

  9. 5. júla 2022, 15:04 takže ste potvrdil, že sú to len výhovorky.
    Pri problémoch sú vždy analyzované možné riešenia a určite nie jediné.
    Inak obhajujete neobhájiteľné.
    Pokiaľ je jediné z vášho pohľadu, ste dobrým kandidátom na primátora , lebo aj tí súčasní primátori a starostovia poznajú jediné riešenie a to ako to chcú oni.

  10. prečo by mal Majko ako novinár niečo robiť? jeho náplň práce si určuje on sám. Robí to, čo chce. Je to jeho vec a nemusí sa nikomu spovedať. Stačí, ak upozorní na problém, ktorý ho páli a mal by páliť aj celé široké okolie. A ľudia na meste by sa mali tomuto problému aktívne venovať.

  11. p. Majko tie neskutočné možnosti samosprávy, poprosím aspoň niektoré konkrétne.

  12. Zaujatý, skús si dať naviezť kamión plastov na svoj dvor a zistíš aké možnosti samospráva má. Zisťujú to žiaľ iba niektorí, nie tí praví.

  13. budaja sa ani nemozeme pytat,jednak je uz stary a jebnuty,ak niekto vyhlasi,ze medved je bilinozrave,tak snad nebudeme od neho chciet aby vyriesil niklovacku megaskladku,uz je za funusom neschopny cohokolvek.

  14. Anonym, z tvojho príspevku usudzujem že si odpovedal mne, ale zmýlil si sa ja som bezzaujatosti. Ak to bolo pre mňa tak si ma totálne uzemnil, na to nemám čo povedať. A ak to nebolo pre mňa tak aj tak si ma svojim príspevkom uzemnil.

  15. Ludia, prosim vas, ked vas okradnu napr., tiez sa obraciate na ministra vnutra a prezidenta policajneho zboru? Ti by mali vysetrit kradez?

  16. aký úchyl tu spamuje diskusiu pre dospelých???lolo alebo nejaký feťák čo mal sedieť za drogy????sa mi páči ako ho ignorujú

  17. Tomčáni s Budajom si môžu podať ruky. Ani jeden z nich v tejto veci nič nespravil.

  18. Jankular toto ti aj stvojimi poradcami a medialnymi podporovatelmi zo seredsity nevyšlo

  19. Sprostí ľudia dali postavit niklovku v Seredi. Prišla že vraj revolúcia, somárov vystriedala somarskozlodejska banda. V prvom rade za tu skládku je zodpovedný štát a nie mesto.

  20. Vlastnikom niklovky bol stat. Majetok rozpredaval stat. Skladku predal stat. Zmluvu pri predaji podpisoval s kupujucim aj s podmienkami likvidacie skladky stat. Je to v katastri Serede, Dolnej Stredy, ked tu bol Budaj, starosta a primator odovzdali dlhorocnu dokumetaciu a komunikaciu spojenu so skladkou? Odovzdali. Toto je vsetko co vieme. Ake moznosti ma este Sered a Dolna Streda? Ako to mohli vyriesit iba mesto a obec? Prosim o vysvetlenie. Dakujem

  21. keby Tomčányi venoval riešeniu skládky čo i len desatinu času z toho času čo venoval svojim súkromným kšeftom tak dnes sme tu nemuseli riešiť túto hlavne zdravotnú záťaž

  22. pre anonyms sa opýtaj pána majka.dala som si tú robotu a celý večer som hľadala na solke a az teraz vidím prečo majko napísal tomu hore aby hľadal.je to veľa čo urobil pre nás aj v tej špinavej vode.všade primátor tomčány cúval a nič nerobil ani sa nepridal k ľuďom.tomčány sa len vezie až keď je robota urobená tak sa pridá.na solke nájdete všetko.je to treba čítať a nie iba nadpisy.škoda že pán majko nedal podklady z toho oznámenia na polície a fotiek a videá tím čo robili petíciu možno by to pomohlo.lebo na solke vetko je

  23. kazdy sa nieco snazil, aj ked vysledok neprisiel zatial. peticiari jedni, druhi, majko, primator, zivotne prostredie, kazdy nejaku energiu odviedola a kazdy s dobrym umyslom, tak netreba hanit nikoho. Kazdy chccel dobre a ze sa to nikomu nepodarilo? Tak teraz je akoze niekto vinny, ze sa snazil malo? Stat to predsa vybudoval a sprivatizoval sukromnik, zijeme v kapitalizme = kapital na prvom mieste. stat to ma tazke vyvlastnit, aj ked to je asi jedina cesta. Neviem ako ale, obvinovanyt tych, co sa snazia, nic nevyriesi, len sa kali voda…. amen.

  24. sereďanka 5. júla 2022, 22:36 – v prvom rade dakujem za cas straveny v prehladavani archivu. Je obsiahly a verim, ze ste nasli to, co ste hladali.

    Zial aj vo veci spinavej vody mate pravdu – primator Tomcanyi ani jeho plateny zastupca Veselicky iniciativu obcanov NEpodporili.

    Ano, aj v privlastneni si uz vybudovanych, ziadanych a uz plne funkcnych aktivit mate pravdu. A zial na urcitych aktivitach na ukor inych, profitovali dalsi konkretni ludia. Aj sucasni kandidati a kandidatky.

    Uplne, ale ze uplne sa mylite v poslednom – peticny vybor MAL k dispozicii VSETKY PODKLADY, fotografie, videa, subory, listinne materialy a archiv podstatne obsaznejsi, ako ma k pripadu mesto.

    Zial, nevyuzili ich a to ani vtedy, ked som ich osobne upozornil na problem s nedostatkom podpisov, nezaujmom ludi a to uplne zlym nastavenim strategie ako a cim verejnost oslovit.

    Myslim si, ze ocakavli viac a ked zistili, ze to je narocne, tak kazda dalsia aktivita sa im uz zdala narocna.

    Problem vidim v momente, ked chce vyniknut jedinec / jedina osoba na ukor spolocneho ciela. SOL a to, co ma v archive nepouzili. Pozitivne nastavenie pri rieseni takejto pre ludi dlhodobo skodlivej zataze jednoducho uspesne nebude. A zial nebolo.

  25. Žiadne mesto, špinavé vlády štátu sú zodpovedné za Sereď ci za odpad z dimitrovky ktorý zakrátko zničí pitnú vodu nie len pre Slovensko. Absolútne nikto nekoná co môžme čakať od Budaja jedine starecku demenciu zdá sa že už ju má.

  26. Treba ustanoviť zákon o voľbách ten kto ma čase volieb viac ako 60 rokov nemôže kandidovať do parlamentu.

  27. Neberte to v zlom , ale…..Pan primator nie je primatorom tolko desatroci, tam je problem uz dlho. Tato skladka je sukromny majetok a co s tym ma primator robit? Budeme zostatnovat, nech sa to riesi dalsich 500 rokov? Ano, toto je otazka nielen na Budaja, ale aj predchadzajucich panakov, ktori sa tvarili, ze su ministrami,ale inak nepohli ako prstom.

  28. Celé riešenie luženca v seredi je velmi komplikované a napr aj majitel pozemku ho učite nekúpil len tak zo srandy ved naco mi je pozemok s ktorým nemôžem nič robiť lebo mám na nom ekologicku katastrofu ktorú „musím“ odstrániť. Ono to bola jedndoucho kúpa za dobrý peniaz v luženci sa nachádza vysoké percento železa a aj nejaké tie vzácne kovy. Pôvodne sa to malo postupne odvážať a spracovať minimálne na to železo, lenže to bolo zastavené resp obmedzené z ekologického hladiska od ministerstva a odvtedy s tým nikto nič nerobý. spracovanie lužencového materiálu nie je najlacnejsie ale pri velkým objemoch sa vyplatí len pri obmedzených aké dovoluje legislatíva sa to nikomu nevyplatí a odvtedy si to len prahadzujú ako horúci zemiak

  29. onanym 6. júla 2022, 10:15 – za mna – nie neberiem to v zlom.

    Pre Vas – ani Vy neberte v zlom, no pred komentovanim, si precitajte clanok, urcite sa dozviete, ze viem, ako dlho je primator primatorom. A viem aj, ako dlho bol poslancom MsZ.

    Ano, viem, ze skladka je sukromnym majetkom a primator, no ROVNAKO ani minister so sukromnym majetkom ako takym „neurobi nic“. A ja ani nechcem, aby s cudzim majetkom nieco robili. Kludne nech je tam, kde je. Zlozeny je na sukromnych pozemkoch – pokial viem, nie na primatorovych, ani ministrovych.

    A ja dokonca neriesim ani spracovanie toho odpadu. Nie je moj a tak mi je jedno, ci bude spracovany alebo nie.

  30. Na tom kríži nemalo byť Budajove meno…Ten kto to tam osadil,je totálny blb…ako znie nadpis , zodpovednosť je na Mestskom úrade v Seredi,za 30 rokov sa s tou čiernou hnusobu nič nerobilo(až na nejaké pokusy..)To že skládka lúženca je pre obyvateľov Serede rakovinou doslovne je isté…asi by tam mal ten kríž zapichnúť skoro každý,komu v Seredi niekto zomrel na rakovinu….To by bol ten kopec lúženca asi celý biely od tých krížov….a nie čierny….

  31. Anonym 5. júla 2022, 22:07
    Sprostí ľudia dali postavit niklovku v Seredi. Prišla že vraj revolúcia, somárov vystriedala somarskozlodejska banda. V prvom rade za tu skládku je zodpovedný štát a nie mesto.

    Správne si to vystihol…aký bol komunizmus obluda..
    Na úrodnej pôde postaviť ekologickú katastrofu…
    To isté Hlinikáreň v Žiar nad Hronom….

  32. Isté ale je , že mesto má tlačiť na vládu a štát viac ,aby keď príde väčší vietor,nelietal po Seredi a Dolnej Strede čierny bordel,..
    No a o tom to je, primátor mesta,aj starosta Doplnení Stredy to majú u prdele…,

  33. Mesto malo žalovať vlastníka a štát za nedodržanie zmlúv, skládka mala byť dávno zlikvidovaná aktuálne je nelegálna, štát by ju mal znárodniť, lebo zmluvy boli porušené

  34. Ak ten luženec predal štát za 70000 korún tak potom vieme kto nastúpil a vladne po komuš bande. Banda somárov a posledne ľudia bez vzdelania trebárs Matovič, Kolar atď.

  35. Mesto Sereď nie je zodpovedné za skládku lúženca. Kto bol šéfom privatizácie? štát. A co skladká toxické ho odpadu po dimitrovke zničí pitnú vodu pre pol Slovenska . Medvede sú už v Bratislave hľadajú Budaja.

  36. Stat ma nastroje aby to nenechal tak ako to je napriklad kupit od majitela ktoremu je jedno co tam je pozemky. Ak nebude chciet predat stat ho moze dovtedy pokutovat az nebude mat na pokuty a v exekucii ziska pozemok stat ktory to moze zacat riesit.

    9. Postupnosť pri ustanovovaní osôb povinných riešiť environmentálnu záťaž
    a) pôvodca – ustanovený zo zákona
    b) povinná osoba – určuje sa rozhodnutím KÚŽP a môže ňou byť:
    1. právny nástupca pôvodcu,
    2. vlastník nehnuteľnosti

  37. Správne. Štát má nástroje, ktoré minister Budaj za dva roky nevyužil. A za to je zodpovedný primátor.

  38. Anonym 7. júla 2022, 14:05 – vy mate vedomost, ake nastroje (co konkretne) vyuzil alebo nevyuzil stat, resp. organizacie podriadene MZP vo veci znecistovania ovzdusia skladkou luzenca?

  39. Štát má také nástroje, aké si schváli zákonom. Má legislatívne možnosti. Niečo podobné je v zákone o ochrane pamiatkového fondu. Vlastník je povinný dodržiavať povinnosti týkajúce sa pamiatok. Ak tak nerobí, štát má páky ako mu znechutiť život. Podobným štýlom sa dá riešiť aj takáto environmentálna záťaž. Zákonom stanoviť majiteľovi povinnosti a pri ich nedodržaní uplatniť likvidačné sankcie. Verejný záujem musí byť nad záujmom súkromným v takýchto prípadoch. Výhovorky na osobné vlastníctvo nie sú argumentom. Štát nemôže zostať bezradný kvôli majiteľovi, ktorý si robí čo chce. Inak sa nemôžeme považovať za právny štát. Takže kto je na ťahu?

  40. tak, teoriu by si mal zmaknutu, teraz to uved do praxe. a seredania ti postavia pomnik na kubacovom mieste.

  41. Anonym 7. júla 2022, 14:52 – nie je potrebne nic nove, ale sucasny zakon aplikovat tym, kto je na to opravneny. A ten NEkona, kona NEdodstatocne, pripadne utoci na inych, aby zakryl svoju NEschopnost konat.

    Este je tu moznost motivacie NEkonat.

  42. Ľudia zlatý , mi nemáme šancu a s tou strašnou kopou luženca sa nič nespraví ani za sto rokov ! Starosta Dolnej stredy by sa mohol obuť do problému okolo tejto kopu bordelu a nie sa starať ako UKRADNUT RYBÁROM RAMENO V DOLNEJ STERDE !!!!!!!!

  43. Chcem len tak pre zaujímavosť uverejniť príspevok, pokúsil som sa to dať 2x na CHAT a tam mi odpísali že to preskúmajú a odomknú, ale asi nemôžu nájsť kľúč, tak som to napísal sem.

    https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/631570-prach-z-odkaliska-nici-zdravie-aj-majetok-ludi-na-pomoc-cakaju-uz-14-rokov/
    Baňa prestala fungovať už v roku 2008. Odvtedy majú obyvatelia doliny tieto problémy a sami si nevedia pomôcť, keďže samosprávy nemajú ani peniaze a ani kompetencie na nápravu.

  44. ale do pi…e,zavolajte skladkovu princeznu ta to vyriesi do tyzdna,je na to expertka,dostane dalsiu cenu od svaka sorsa.

  45. Anonym 17. mája 2023, 18:17 – opacne, pytajte sa kazdeho politika – aj Budaja, co za obdobie vykonu mandatu urobil !!

    Politici su obcanmi plateni, je ich povinnostou zodpovedat sa volicom.

    Mne vadi len KLAMSTVO, osocovanie a ohovaranie. Pravda je pravda a ako taka, vzdy vyjde na povrch.

  46. Švédi zásadne menia svoju politiku v oblasti elektromobilov. A nielen to. Zbavujú sa biopalív, a to tak, že znižujú ich povinné množstvo v benzíne či nafte, ktoré motoristi v krajine tankujú. Ide o plán vlády, ako vraj pomôcť obyvateľom zvladnúť rastúcu infláciu

  47. Ešte tu nebol ? Tak sorry ! Kvôli pracovnému vyťaženiu nemám čas sledovať všetko naokolo

  48. dufam,ze Budaja sa budu pytat hlavne vysetrovatelia,prokurator bude dohliadat a sudca oznami velmi vysoky trest.

  49. Miloš nie je ti to už trapné neustále mazať komentáre ? Ty sám sa takýmto postojom ukazuješ že sa hlásiš k tej čvarge čo je dočasne pri moci.
    A obzvlášť ti záleží na strane PS,teda Poskokovia Sionu. Strašne si neznášanlivý voči každému názoru ktorý iný ako tvoj.

  50. Veru každý má právo na svoj názor. Ja si napríklad hovorím, že som vegetarián. Konzumujem veľmi rád a veľmi často mäso. No a čo? Podľa môjho názoru som vegetarián. Mám na to právo byť vegetarián. Rešpektujem aj to keď má na to niekto iný názor. Podľa môjho názoru som vegetarián. Nech žije názor!!!

  51. no, podla mojho nazoru si nieco uplne ine, ale….ako chces
    radsej vegan masozravec ako nacek zidobijca…

  52. Je zaujímavé, že po objavení spisu ŠTB na Budaja v českom archíve, sa už o ňom nejako nepíše.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

spot_img
- Inzercia -spot_img

Aktuality

spot_img

Aktuality

Sponzorované