back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Atentát nesmie byť zámienkou na obmedzovanie demokracie, resp. nezmierenie sa s krokmi vlády neznamená nezmierenie sa s výsledkami volieb

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Po atentáte na predsedu Vlády SR  Róberta Fica, sa dá predpokladať vyslovene pogrom na médiá a opozíciu. Dokonca si dovolím povedať, že niektorí jednoduchší, no o to radikálnejší politici pri moci, situáciu zneužijú na obmedzovanie slobody v záujme zvýhodnenia svojho pôsobenia v politike.

Obmedzovanie slobôd a špeciálne slobody slova je dosť pravdepodobné. Povedané inak, súčasným politikom stačilo, že ich lúza a jednoduchšia časť spoločnosti dostala k moci. To, čo nepotrebujú je, aby sa do politiky zavedené spôsoby zopakovali pri najbližších voľbách.

Je smutné, že doteraz polícia a prokuratúra podania vo veci ohovárania a osočovania v internetových diskusiách buď neriešila vôbec, alebo ich odmietala s tým, že sa nejedná o trestný čin.

Súčasnú situáciu na sociálnej sieti výborne zhodnotil:

Peter Weiss

Atentát nesmie byť zámienkou na obmedzovanie demokracie, resp. nezmierenie sa s krokmi vlády neznamená nezmierenie sa s výsledkami volieb
Rešpektovanie výsledkov volieb a nešírenie nenávisti voči legitímnej vláde, ako sa uvádza v jednomyseľne schválenom uznesení NR SR k atentátu na predsedu vlády, podľa mňa nemôže znamenať to, že nezmierenie sa veľkej časti občanov a ich opozičnej politickej reprezentácie v parlamente s konkrétnymi krokmi vlády, sa bude vyhlasovať predstaviteľmi vládnej moci za nezmierenie sa s výsledkami demokratických volieb.
Nemožno vštepovať občanom pocit viny, že robia niečo protiprávne alebo nemorálne, ak na vyslovenie svojho názoru, nespokojnosti, výhrad voči konkrétnym krokom vlády, využívali a využijú aj svoje právo “pokojne sa zhromažďovať a slobodne sa združovať s inými na všetkých úrovniach, najmä v súvislosti s politickými, odborárskymi a občianskymi otázkami.” Toto právo nevyplýva len z Ústavy SR, ale aj z Charty základných práv Európskej únie. Tým skôr, že SR patrí k tým štátom EÚ, kde sa protestuje najmenej.
Jedna vec je upokojenie momentálnej situácie po šoku z atentátu na premiéra a rešpekt k tomu, v akom stave sa nachádza, a s tým spojená samozrejmá požiadavka na všetkých aktérov politického a verejného života, vrátane tých na sociálnych sieťach, aby sa zdržali nenávistnej rétoriky a aby sa dočasne dobrovoľne obmedzili niektoré politické aktivity. Druhá vec je interpretovať veci tak, že opozícia nemá protestovať, médiá majú mlčať o súčasných aj minulých záležitostiach nepríjemných pre vládnu koalíciu a občania majú rezignovať na niektoré svoje práva.
Predstaviteľom vládnej koalície, ktorí za každým protestom vidia spochybňovanie svojej demokratickej legitimity, treba pripomenúť, že súčasťou mobilizácie ich voličov pred parlamentnými voľbami boli okrem ostrých protestov na námestiach a v uliciach aj dve petície na vypísanie referenda o vytvorení podmienok pre predčasné voľby, vrátane vyvíjania politického tlaku na prezidentku. A keď dala návrhy posúdiť na Ústavný súd, stala sa predmetom ostrej kritiky až nenávistných hejtov.
Vtedajšia opozícia sa teda vehementne zasadzovala za odstavenie legitímne zvolenej vlády od moci. To nemožno interpretovať inak, ako nezmierenie sa s výsledkami demokratických volieb.
V januári 2023, po neplatnom referende o zmene ústavy, strana Hlas sľúbila, že keď bude pri moci, pokúsi sa presadiť takú zmenu ústavy, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom. Jej predseda Peter Pellegrini to zdôvodnil nasledovne: “Ak občan moc dáva, má aj právo ju brať. Toto právo ľuďom jednoznačne patrí a preto sa ho v budúcnosti pokúsime presadiť aj do ústavy.”
Vyhlásenia o tom, že opozícia sa nechce zmieriť s výsledkami demokratických volieb, tak majú poriadny háčik. Opozícia ani ľudia, ktorí sa zhromažďovali na námestiach a protestovali proti konkrétnym krokom vlády, žiadne kroky smerujúce k pádu vlády nerealizovali ani neavizovali, nespustili žiadnu petíciu za zmenu ústavy ani sa jej nedožadovali. Napokon, veď prečo by to aj robili. Tak opozičné ako aj vládne strany sú si predsa dobre vedomé, aký je aktuálny pomer politických síl čerstvo potvrdený v prezidentských voľbách.
Zastaviť špirálu nenávisti nemožno tak, že sa budú obmedzovať občianske a politické práva, ale že sa v prirodzenom demokratickom politickom zápase nebude používať nenávistná rétorika voči nositeľom iného politického názoru alebo politickej ideológie, že sa politickí oponenti nebudú dehumanizovať prirovnávaním k zvieratám a pod., že sa voliči nebudú označovať za dezolátov, spodinu či lenivých darmožráčov z kaviarní, že sa štandardný európsky politický prúd nebude démonizovať ako zlo, že sa politická strana nebude vyhlasovať za mafiu, že sa nebude uplatňovať princíp kolektívnej viny za atentát, že sa nebudú používať slogany schvaľujúce fyzické násilie atď.
Na to netreba zmeny zákonov, na to treba len politickú vôľu, obnovenie elementárnej politickej kultúry a sebaovládanie a sebadisciplínu politických aktérov, novinárov a ďalších účastníkov verejného života.
Za útok na demokraciu sa však dá považovať aj účelovo vyrobené video s vyjadreniami atentátnika a pustené do verejnosti v čase, keď premiér ešte ležal na operačnom stole. Nepoužívam slovné spojenie, že video uniklo, lebo nebolo súčasťou riadneho legálneho vyšetrovania. Vzhľadom na krajne napätú atmosféru v našej spoločnosti bezprostredne po atentáte sa mi nechce veriť, že zhotoviteľ tohto videa nemal zámer zapáliť rozbušku . Vďaka zodpovednému vystúpeniu ministrov Kaliňáka a Šutaja Eštoka na prvej tlačovej konferencii sa zápalná šnúra uhasila.
Tým, že zhotoviteľ video zámerne pustil do éteru, zasiahol aj do nestranného vyšetrovania závažného trestného činu, čo bolo spôsobilé zmariť toto vyšetrovanie. Zároveň vyvolal podozrenia, že sa takto cieľavedome spustila interpretačná vojna o to, ktorej skupine spoločnosti sa má pripísať kolektívna zodpovednosť za hanebný čin jednotlivca. Len zverejnenie výsledkov vyšetrovania nám dá odpovede na tieto otázky a zabráni vzniku konšpirácií.
Zdroj: FB
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Už od pradávna dokázali tí schopnejší oklamať zvyšok a všetko tak otočiť vo svoj prospech. Nie je tomu inak ani dnes, stačí zopár lacných konšpiračných webov bez vysokých nákladov na redakciu bez odborníkov bez mien, potom to odprezentovať ako iný názor a pohľad a republika môže letieť z kopca aj bez vojny.
    Jednoznačne by sme mali investovať všetko do školstva, aby sme o 20 – 50 rokov zdvihli IQ národa, inak sa stredovekej populácie nezbavíme.

    1
  2. Nechcem brať nikomu ilúzie, ale ako chcete zabezpečiť v demokratickom systéme, kde rozhoduje väčšina, aby štát ovládala intelektuálna menšina? Paretovo pravidlo platí aj tu, 20% intelektuálov, 80% hrubej sily. Vždy sa nájdu ľudia bažiaci po moci ktorí pomocou manipulácií a nereálnych sľubov (čiže populizmu), budú tú jednoduchú väčšinu ovládať. Je málo krajín, kde intelektuáli nepustia takýchto populistov k moci.

  3. Pre Mareka
    Riešenie je zmena volebného systému zo zastupiteľskej demokracie na priamu demokraciu, aby všetky politické sily boli podriadené priamej vôli občanov a pracovali v ich prospech prostredníctvom referenda bez obmedzenia účasti a aby sa nezopakovala udalosť z posledných dní

    1
  4. Marek,intelektuali od Matovica uz tu vladli,vsetko to boli vysokoskolaci plno titulov pred menom za menom a kam to dotiahli?zalezi vzdi od charakteru,nie od toho ci si intelektual.

  5. No ja mám pocit že tí intelektuáli tu vládli len chvíľu. Boli ľudia ktorí nás dostali od Mečiara, pri ktorých sme sa reformami vylízali z úplne istého krachu štátu a z medzinárodnej izolácie a kedy sme vstúpili do NATO a EÚ. Ale tam to končí. A aj pri tej vláde vznikla Gorila. Všetko čo sa odvtedy udialo, cca od r 2006 je z kopca nadol. Absolútne nič pozítvne. Z tatranského tigra sa stal polomŕtvy pes. V každom rezorte existenčné problémy a nad tým všetkým visí sekera ktorú budú splácať ďalšie generácie. Jediné pozitívne v poslednej dobe som videl v Ódorovej vláde, ktorej bol v parlamente zablokovaný akýkoľvek pokus spraviť niečo s touto krajinou.

  6. 18:24 osobne som si istý, že priama demokracia nie je pre hlúpy národ. Pre Slovnesko by to bolo najhoršie riešenie zo všetkých. V krajine kde vyše 50% ľudí verí konšpiráciám by sme si referendom odhlasovali vystúpenie z EÚ aj z NATO a aj tú plochú zem.

    2
  7. Marek Marek,ty si ozaj mimo.Co s takými,ako ty,ktorí sú absolútne mimo každej reality.

    1
  8. Marek podľa seba súdim teba, osobne si myslím, že na Slovensku sú ľudia dostatočne vzdelaní, aby zvládli priamu demokraciu.

  9. 11:55 Lenže ja sem nepíšem svoje pocity. Pozrite ako skončili žiaci našich základných škôl v úrovni vedomostí v porovnaní s konkurenciou v iných štátoch. Kde sa nachádzajú v rebríčkoch kvality naše univerzity, už myslím že nemáme žiadnu ani v prvej tisícke. Pozrite sa na zadĺženosť slovenských domácností a aký máme vysoký verejný dlh. Najhorší v Európe. Pozrite si rebríček vnímania korupcie. Sme na chvoste. Ľudia nemajú finančné vzdelanie, dokonca ani poriadne základné vzdelanie. Veria v konšpirácie. Stav zdravotníctva ani nebudem spomínať. Problém kam sa človek pozrie. A môžeme si za to sami tým koho sme si vybrali ako svojich zastupiteľov vo voľbách. Toto je Slovensko! a tým že budeme o veciach rozhodovať priamo nič nezmení. Toto je mentalita slovákov, vybrať zlodejov do vlády a potom s nimi súhlasiť vo všetkom čo ich napadne.

  10. Život nie sú hodnotiace tabuľky, lebo veľa Slovákov opustilo vlasť a uplatnili sa či už v Amerike aj inde vo svete.

  11. K tomu kde sme Matovič prispel ale určite to nespôsobil. To že je Fico späť tiež nie je Matovičova vina. Fica si zvolili ľudia ktorí mohli voliť aj iných ktorí vo vláde nikdy neboli. Neospravedlňujme tento národ tým, že nemal inú možnosť ako voliť tu najskorumpovanejšiu vládu v Európe. Do parlamentu kandidovalo 25 strán, mohli a mali dostať šancu.

    3
  12. Prečo volili občania Smer? V obciach a mestách, kde má Smer zastúpenie a dobre funguje samospráva, občanom nič nechýba k pokojnému žitiu, tak volia Smer.

  13. Ešte tak nemýliť si komunálne voľby s parlamentnými a za 20 rokov hádam aj dobre bude.

  14. To nieje o myslení, peniaze pre mestá s obce sa rozdeľujú vo vláde a na ministerstvách a potom je paralela…

  15. Marek,už si počul niekedy o demokratických voľbách a demokracii? Čo to tu splietas,kto koho volil a či správne,alebo nesprávne.! Vatsina sa rozhodla,a ty tu budeš mudrovat,to je práve to zlo,že neviete jednoducho akceptovať výsledok volieb.

    1
  16. Ved to je ten problem. Ze rozhodla vatsina.
    Ozaj, vatsina, to je oznacenie pre tych blbsich?

    1
  17. Anonym 1. júna 2024, 10:49

    Okrem slovenčiny sa douč aj matematiku, prvý stupeň ZŠ … množiny, väčší, menší, rovná sa…zíde sa ti to v živote. Vo voľbách rozhodla menšina, vláda má mandát menšiny oprávnených voličov SR.

    1
  18. Anonym12:50,aha,to som nevedel.Kto by o tom pochyboval,čo si tu teraz napísal.A inak si zdravý?

  19. Anonym 1. júna 2024, 12:50 – presne vysledky volieb na Slovensku su rizikom pre vsetky demokracie.

    Ak sa mudri ludia rozhodnu volby ignorovat, velmi rychlo budu spolocnost ovladat ti najhlupejsi. A to na zaklade mandatov ziskanych v demokratickych volbach.

    Coho je schopny hlupak v momente,kedy do ruk dostane moc, asi dnes uz netreba vymenovavat.

    1
  20. Anonym 31. mája 2024, 23:49 – ano, do znacnej miery sucasnemu stavu dvere dokoran otvoril prave Matovic. Ale nielen on. Demokracia je narocna a vyzaduje si uvedomelych obcanov s rozhladom a chapanim veci v suvislostiach.

    Dnes na billboardoch niektorych stran citame, ze EU treba poslat do …. A ich volic nema mentalnu vybavbu na to aby pochopil, ze prave tymto ludom nejde o Slovensko, ale o upratanie sa do EP za mesacny plat, aky ich volic nezarobi za rok.

    Pomoze nam jedine intenzivne vzdelavanie mladych, ktori Slovensko mozno zachrania, ak v case ich dospelosti ovsem bude este zachranovat co.

    1
  21. Bohuzial ak sa mladi vzdelaju su sikovny a pochopia situaciu na slovensku,tak hajde do zahranicia.

  22. aj tak si myslím, že väčšie hrdinstvo bolo zostať a bojovať ako odísť a machrovať

  23. Z hrdinstva sa nenajes ani najom nezaplatis.Myslis,ze ta bude 30-40 rokov bavit bojovat proti hovadam v politike? alebo v pohode v klude pracovat v zahranici?

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované