back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Nahlásenie bomby na škole nie je zábava!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Máloktorý žiak ktorému sa aktuálne nechce ísť do školy, si uvedomuje možné následky svojho konania.

Prvotne možno by som ani nehovoril o samotnej trestnoprávnej zodpovednosti za šírenie poplašnej správy – tá by mala byť pochopiteľná každému príčetnému jednicovi až tak veľmi nehľadiac na jeho vek. Ak nie je, dosť určite bola zanedbaná jeho výchova v rodine a pravdepodobne veľa vedomostí nepobral ani v škole.

Skôr máme na mysli:

– mobilizáciu výrazného množstva bezpečnostných zložiek, ktorá stojí peniaze nás všetkých a – POLÍCIA môže chýbať tam, kde ju môže byť v danom momente treba

– náklady pre rodičov spojené s vyzdvihnutím detí zo škôl a zabezpečenie starostlivosti o nich, finančné straty a náklady tretích osôb spojené s umelo vyvolanou situáciou, ktorú nezákonným konaním dotknuté poškodené osoby nevedeli ovplyvniť (je potrebné vymáhať ušlú mzdu a ďalšie náklady od páchateľa)

– stresové situácie pre deti, ich rodičov a v neposlednom rade aj pre pedagógov

- Článok pokračuje pod reklamou -

– ostatné náklady štátu a tretích osôb ako následky nezákonného konania páchateľa

Je nevyhnutné výrazne zefektívniť a zjednodušiť aj prípadné konania poškodených voči páchateľom takýchto nezákonných činov a vymoženie  nákladov pre mnohokrát tisíce poškodených. Toto dokáže len štát.

Polícia objasnila ďalšie nezákonné konanie len 14 ročného mladíka:

ŠÍRENIE POPLAŠNEJ SPRÁVY BUDE PRE MLADÍKA DRAHÝ ŽART

Dnes realizovala Národná kriminálna agentúra policajnú akciu s krycím názvom ,,ŠKOLA“, pri ktorej zadržala 14-ročnú mladistvú osobu v súvislosti s podozrením zo spáchania trestného činu šírenie poplašnej správy. Toho sa podozrivý mladistvý mal dopustiť dňa 7. 5. 2024, keď zaslal na riaditeľstvo jednej zo základných škôl v okrese Brezno výhražný email, v ktorom sa mal vyhrážať tým, že je v škole bomba.

Na základe výbornej  kooperácie viacerých zložiek Policajného zboru a intenzívnej operatívno-pátracej činnosti národnej kriminálnej agentúry v spolupráci s odborom počítačovej kriminality Prezídia Policajného zboru bol odosielateľ emailu do 24 hodín vypátraný a zadržaný. Aktuálne prebiehajú so zadržaným mladistvým ďalšie nevyhnutné procesné úkony potrebné k zabezpečeniu dôkaznej situácie a vyhodnoteniu reálnej hrozby.

Polícia varuje, že šírenie bombových hrozieb môže byť posudzované aj ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku, za ktorý hrozí aj doživotný trest. Za šírenie poplašnej správy hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody 3 až 8 rokov. Následky takéhoto nerozvážneho konania sa dotýkajú nielen pôvodcu šírenia poplašnej správy. Ohrozovať bezpečnosť spolužiakov nie je žart! Takéto udalosti môžu byť traumatizujúce nie len pre deti a mládež školského zariadenia, kde k incidentu došlo, ale aj pre rodinných príslušníkov pôvodcu výhražného emailu, ktorých dôsledky jeho nerozvážneho konania môžu osobne zasiahnuť. V neposlednom rade takéto nerozvážne konanie traumatizuje celú spoločnosť.

Zdroj: Prezídium PZ SR

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované