back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

WWF vyzýva poslancov, aby nehlasovali za zákony uľahčujúce odstrel vzácnych šeliem

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

WWF Slovensko |MM|  Veľké šelmy sú na Slovensku vo vážnom ohrození. V týchto dňoch sa na pôde parlamentu rozhoduje o zákonoch, ktoré výrazne uľahčia odstrel týchto vzácnych živočíchov aj bez dostatočného zdôvodnenia. WWF Slovensko preto vyzýva poslancov, aby návrh nepodporili.

Poslanci parlamentu hlasujú o zjednodušení a zrýchlení udelenia výnimky pre odstrel chránených druhov živočíchov. Návrh sa rieši expresne rýchlo v skrátenom legislatívnom konaní a bez odbornej diskusie. Na rozdiel od pôvodného návrhu sa novela už netýka len medveďa, ale aj ostatných veľkých šeliem.

Rys ani vlk pritom neohrozujú ľudské životy. Naopak, výrazne sa podieľajú na znižovaní škôd v poľnohospodárstve a lesnom hospodárstve, ktoré spôsobujú premnožené jelene, daniele či diviaky. Nová úprava je navyše tak nejasná, že umožní odstrel akýchkoľvek, nielen problémových jedincov.

Výzva poslankyniam a poslancom

WWF Slovensko preto poslalo poslancom NR SR výzvu, aby nehlasovali za návrh zákona, ktorý uľahčí odstrel veľkých šeliem. K výzve sa postupne pridávajú ďalší podporovatelia z radov vedeckej obce.

“Prerokovávaný návrh novely zákona o ochrane prírody a krajiny a zákona o civilnej ochrane má podľa odborníkov z WWF Slovensko niekoľko vážnych nedostatkov a môže ohroziť populácie chránených šeliem. Aj preto bojujeme proti prijatiu navrhovaných zmien a prosíme o podporu. Našu verejnú výzvu Rys nie je hrozba podporilo v priebehu pár dní už viac ako
4 400 ľudí. Teraz verejne žiadame aj poslancov, aby za zákon nehlasovali,”
povedala Miroslava Plassmann, riaditeľka WWF Slovensko.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Organizácia WWF Slovensko upozorňuje, že schválenie novely v aktuálnom znení by umožnilo:

  • veľké a neopodstatnené zásahy do populácií chránených druhov pri nejasne stanovených podmienkach, ktoré môžu ešte viac narušiť prírodnú rovnováhu
  • porušenie našich medzinárodných záväzkov,
  • vážne poškodenie nášho prírodného bohatstva.

„Situáciu s problémovými jedincami medveďa, ktoré ohrozujú zdravie alebo majetok ľudí, treba zodpovedne riešiť. Tým, že uľahčíme lov rysov či vlkov ju však nevyriešime. Právna úprava musí byť jasná, vyvážená a nemá vytvárať podmienky pre možnosť zneužitia na bezdôvodný zásah do populácií chránených druhov,“ vysvetlil Pavol Žilinčík, právnik WWF Slovensko.

Celé znenie výzvy pre poslancov a poslankyne NR SR nájdete na webe wwfsk.org.

O WWF
WWF (Svetový fond na ochranu prírody) je najväčšou nezávislou organizáciou na ochranu prírody na svete. WWF sa systematicky venuje ochrane prírody a udržateľnému rozvoju, pracuje na ochrane voľne žijúcich živočíchov, lesov, oceánov a sladkovodných ekosystémov a sústreďuje sa na hlavné príčiny straty biodiverzity, vrátane spôsobu výroby energie a potravín, potrebu transformácie ekonomiky, ozelenenia investícií a udržateľného využitia prírodných zdrojov. WWF aktívne pôsobí v takmer 100 krajinách sveta na 6 kontinentoch. Na Slovensku pôsobí organizácia od roku 2014 a ako samostatná pobočka od roku 2019. Tím WWF Slovensko sa prioritne sústreďuje na tri oblasti – ochranu lesov, vôd a voľne žijúcich živočíchov. Poslaním WWF je tvoriť budúcnosť, kde ľudia žijú v harmónii s prírodou.

 

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Poľovnícke kluby boli vždy plné dezolátov, netreba sa diviť že chcú nové trofeje v podobe vlka a rysa…

  2. Tebe musi uz strasne jebat ty blazon,skusil si zit v okoli Liptova a chodit s detmi na prechadzky?Ale take primitivne hovado ani nemoze mat deti ako si ty.Len tu sedis ako prihriaty debil a kazdeho urazas,ak by si mal prejst 20km po kopcoch tak sa poseres ty hovno.

    2
  3. Pre: pre Homo Dezole pre Homo Dezole 8. mája 2024, 13:47
    Presne takto si predstavujem prejav polovníka, si sa ukázal dezolátik. Tie deti z Liptova ohrozujú vlky a rys, že sa ocitli na odstrel? Bol som viackrát s polovníkmi a dobrých 50% tam chlastali vždy. Pri chytaní zajacov to stúplo na 90%, čo na konci nevedeli ani stáť na nohách.

    1
  4. To je tak keď článok je zameraný na ochranu vlka a rysa ktorý sú v ohrození kôli tomu že táto vládna zgerba nedokáže ani poriadne upaviť zákon o odstrele medveďov. No a pologramotný čitateľ si z toho zapamätá len medveďa. A tieto teľce tu majú volebné právo.

    1

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované