back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Online podvody !! Ich počet vzrástol v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Prezídium PZ SR |MM|  Upozorňujeme na online podvody a nelegálne aktivity na internete. Podľa posledných údajov sme zaznamenali nárast podvodov v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi.

Medzi rokmi 2022 a 2024 sme zaznamenali nasledujúce prípady:

  • Tech Scam: napr. falošná podpora Microsoft
  • Romance Scam: americký vojaci, piloti, lekári, nigérijskí princovia a pod.
  • Classic Scam: podvody pri predaji cez bazos.sk, Vinted, Facebook Marketplace a pod..
    • Rok 2022: 83 prípadov, škoda cca 58 000 €
    • Rok 2023: 32 prípadov, škoda cca 54 000 €
    • Rok 2024: 11 prípadov, škoda cca 19 000 €

 

V rokoch 2023 a 2024 sme sa stretli s novými výzvami:

  • Podvody pri investovaní do kryptomien a komodít online
  • Podvodné modus operandi vydávajúce sa za zamestnancov finančných inštitúcií:
    • Rok 2023: 80 prípadov, škoda cca. 120 000 €
    • Rok 2024: Odhadom 30 prípadov, škoda minimálne 5 000 €.

 

Okrem toho sme zaznamenali nasledujúce druhy podvodov:

- Článok pokračuje pod reklamou -
  • Phishingové kampane, kde sa páchatelia snažili získať údaje k platobnej karte alebo údaje k internet bankingu, zaslaním falošnej sms alebo e-mailovej správy pod hlavičkou Slovenskej pošty alebo rôznych bánk pôsobiacich na Slovensku.
  • CEO podvody z anglického prekladu Chief Executive Officer Frauds, vydávanie sa za riaditeľa spoločnosti a požadovanie uhradenie faktúry na iný účet (podvodníka). Bol zaznamenaný aj prípad, kde bol takýto falošný e-mail zaslaný na obecný úrad a cirkvi.
  • Ransomware útoky typ škodlivého softvéru, ktorý blokuje počítačový systém, alebo šifruje dáta v ňom zapísané, a potom požaduje od obete výkupné za obnovenie prístupu.

 

Preventívne opatrenia sú kľúčové na ochranu pred podvodmi na internete. Tu je niekoľko našich tipov, ako sa chrániť:

 

  1. Buďte obozretní voči pochybným e-mailom a správam: Nikdy neklikajte na odkazy v e-mailoch alebo správach od neznámych odosielateľov. Môžu to byť phishingové pokusy získať Vaše osobné údaje.
  2. Overte si webové adresy: Pred zadávaním citlivých informácií na webovej stránke sa uistite, že adresa URL začína „https://“ a má zelený zámok symbolizujúci bezpečné pripojenie.
  3. Aktualizujte svoje zariadenia: Pravidelne aktualizujte operačné systémy, aplikácie a antivírusový softvér na svojich zariadeniach. To vám pomôže chrániť sa pred zraniteľnosťami, ktoré môžu byť využité na podvody.
  4. Používajte silné heslá: Používajte rôznorodé a silné heslá pre rôzne účty. Ideálne by mali obsahovať kombináciu písmen, číslic a špeciálnych znakov.
  5. Ochráňte svoje osobné údaje: Nedávajte online svoje osobné údaje, ako sú čísla kreditných kariet, alebo údaje o bankovom účte.
  6. Buďte opatrní pri sťahovaní obsahu: Stiahnite si aplikácie, softvér a súbory iba z overených zdrojov, ako sú oficiálne obchody.
  7. Sledujte svoje účty: Pravidelne kontrolujte svoje bankové výpisy a transakcie online, aby ste si všimli akékoľvek podozrivé činnosti.
  8. Vzdelávajte sa: Informujte sa o rôznych typoch internetových podvodov, aby ste sa mohli lepšie chrániť.
  9. Neposkytujte osobné informácie na verejných miestach: Pri poskytovaní osobných údajov na verejných miestach, ako sú verejné Wi-Fi siete, internetové kaviarne a pod. buďte opatrní. Verejné siete môžu byť napadnuté a páchatelia môžu zachytiť vaše údaje.
  10. Nepodceňujte svoju intuíciu: Ak sa Vám niečo zdá príliš dobré na to, aby to bola pravda, alebo ak sa Vám niečo nezdá, dôkladne si to overte, aby ste sa vyhli podvodom.

 

Vyzývame verejnosť k zvýšenej opatrnosti a spolupráci pri odhaľovaní a prevencii týchto nelegálnych aktivít. Je dôležité, aby sme sa navzájom informovali o nových formách podvodov a vedeli rozpoznať rizikové situácie.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované