back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Kultová Maryša prvýkrát na trnavskom javisku

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

DJP |MM|  Poslednou premiérou jubilejnej 50. sezóny Divadla Jána Palárika bude 22. marca 2024 kultová divadelná hra Maryša v réžii Matúša Bachynca. Po boku profesionálnych domácich aj hosťujúcich hercov si zahrajú aj deti z Detskej divadelnej akadémie DJP.

Jeden z najväčších klenotov českej divadelnej tvorby prichádza na trnavské dosky. Bratia Mrštíkovci napísali Maryšu v roku 1894 inšpirovaní skutočným príbehom Marie Horákovej z Těšan, ktorá sa ako dvadsaťročná vydala za staršieho vdovca s deťmi a prežila s ním ťažký život. Táto hra sa v Čechách aj na Slovensku inscenovala mnohokrát, dočkala sa viacerých rozhlasových uvedení, filmových aj televíznych spracovaní, ale aj parodických odkazov. Na Slovensku inscenácia Maryša v réžii Viléma Táborského otvárala Slovenské národné divadlo v roku 1920.

V jubilejnej 50. sezóne Divadla Jána Palárika ožije tento ikonický príbeh pod režijnou taktovkou Matúša Bachynca, jedného z najvýraznejších režisérov súčasnej mladej generácie.

„Inscenovať titul ako Maryša je vždy veľká výzva. V slovenských aj českých divadelných dejinách nachádzame mnoho kultových spracovaní, s ktorými sa musíme ako tvorcovia konfrontovať a snažiť sa do tejto inscenačnej tradície prispieť svojim originálnym vkladom, napríklad aj použitím živého streamovania. Naša interpretácia Maryše je výnimočná formou aj témou. Formálne príbeh rozprávame odzadu, teda tvoríme namiesto tradičnej tragédie skôr detektívku alebo psychologický thriller, v ktorom sa postupne dostávame do hĺbky postáv a odkrývame ich motivácie a vnútorný svet. Tematicky sme inscenáciu zamerali na vzťahy rodičov a detí. Kladieme si otázky: čo je kultúrny kapitál, ktorý odovzdávame svojim deťom? Čo znamená „dobrá výchova“? Čo znamená „zabezpečiť dieťaťu dobrú budúcnosť“? A čo ak sa snahy o „dobrú budúcnosť“ zmenia na manipuláciu a presadzovanie vlastných záujmov?“ Uviedla umelecká šéfka DJP Lucia Mihálová.

Hlavnú postavu Maryše stvárňuje talentovaná herečka Dana Droppová. Ďalej v inscenácii účinkujú hereckí kolegovia zo súboru: Martin Hronský, Silvia Soldanová, Martin Kochan, Matúš Beniak, Miroslav Beňuš a nový člen súboru DJP Lukáš Herc. V postave Vávru sa predstaví hosťujúci herec Branislav Matuščin po boku dvoch hosťujúcich herečiek Vladeny Škorvagovej, a Ľuby Dušaničovej.
Výsledkom dlhoročnej práce vzdelávania detí a mládeže v divadle je aj účinkovanie šiestich detí z Detskej divadelnej akadémie.

Výnimočné kostýmy inšpirované folklórom navrhla kostýmová výtvarníčka Marija Havran, návrhy scény pripravila Barbora Šajgalíková. Kostýmy aj scénu vyrobili umelecké dielne DJP pod vedením Zuzany Havranovej. Poetickú hudbu do inscenácie zložila Andrea Bučko.

- Článok pokračuje pod reklamou -

 

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Pany mynysterka gultúry prečo nezakázaly ešte, ved to je česká tvorba ? Cudzye nesceme predsa hmm?

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované