back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Aké sú skutočné príčiny konca AvatarFestu v Seredi?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Bc. Ľubomír Veselický /  AvatarFest patril k najnavštevovanejším akciám, ktoré sa konali v našom meste. Možno až príliš otváral myseľ  a upriamoval ju na poznanie východných kultúr. Medzi  jeho hosťami býval aj najpredávanejší slovenský spisovateľ Jozef Banáš, ktorý v románe Kód 1 podľa slov Imricha Béreša poukazuje na to, na akom učení bola postavená pôvodná Kristova cirkev a kam sa vďaka niektorým jej predstaviteľom dostala dnes. Jozef Banáš v ňom zdôrazňuje, aké dôležité je mať vieru v sebe samom.

Akcia organizátora tohto podujatia otvorila otázky okolo jej samotnej  podstaty. Boli to  iba trhy s predajom drobností , alebo kultúrnospoločenské stretnutie? Isté je že AvatarFest nezapadal  do šablóny príslušného Všeobecne záväzného nariadenia.  Namiesto očakávanej zmeny VZN, ktorá mohla znamenať riešenie,  úprava VZN vykonaná nebola. Následkom je rezignácia organizátora, ktorý sa vedeniu mesta pokúšal aj osobne vysvetliť obsah AvatarFestu.  Nepodarilo sa. Z tohto dôvodu neverím v absolútnu  relevantnosť jeho  výroku: „Cesta, po ktorej od začiatku kráčali je v cieli a im sa podarilo naplniť všetky predsavzatia.“ Cesty tohto druhu totiž nikdy nekončia.

Nevylučujem ani to, že jedným z „argumentov“  na označenie nevhodnosti akcie boli blízke ulice okolo Domu kultúry zaplavené parkujúcimi vozidlami zo širokého okolia. Lebo tie sú: „Enem pro nás a naše dítky!“

Aby AvatarFest mohol pokračovať, nespravili zodpovední vôbec nič. Do úvahy beriem aj porady s témou AvatarFestu, ktoré nikam neviedli. Som zvedavý, ako sa budeme tváriť, keď sa táto akcia bude konať v niektorom blízkom meste. Napríklad v Galante.

 

Reakcia vedenia mesta na článok p. Veselického

- Článok pokračuje pod reklamou -

Vyjadrenie p. Veselického, že „AvatarFest nezapadal do šablóny príslušného Všeobecne záväzného nariadenia“  v skutočnosti znamenalo, že sa konal v rozpore  s VZN 2/2015 ktorým sa upravuje predaj výrobkov a poskytovanie služieb na trhových miestach zriadených na území mesta Sereď… A teda aj to, že bývalé vedenie, ktorého súčasťou bol aj p. Veselický, v minulosti neriešilo tento rozpor. To, že počas týchto festivalov dochádzalo aj k trhovému predaju, potvrdil aj hlavný organizátor týchto podujatí  na osobnom stretnutí s vedením mesta i s hlavným kontrolórom mesta.

  1. primátor mesta Ondrej Kurbel na tomto stretnutí i v ďalšej písomnej korešpondencii s hlavným organizátorom viackrát potvrdil vôľu i súhlas mesta s organizovaním týchto podujatí. Preto došlo na zastupiteľstve 8.2.2024 aj k úprave VZN 2/2015.

Zmeny vo VZN sa týkali aj povolenia trhového predaja v priestoroch DK aj počas soboty a nedele (doteraz to bolo možné len počas pracovných dní).

Taktiež sa na osobnom stretnutí s p. primátorom riešili aj možnosti parkovania návštevníkov AvatarFestu s tým, aby sa vyhlo parkovaniu na trávnatých plochách, ako k tomu v minulosti dochádzalo . Riešili sa možnosti parkovania v meste,  dokonca p. primátor ponúkol možnosť počas víkendov parkovať aj v priestoroch mestského úradu.

Už vzhľadom na uvedené fakty považujem článok p. Veselického za nepravdivý. To, že nebol osobne na rokovaní vedenia mesta s organizátorom a preto nemohol vedieť, na čom sa jeho účastníci dohodli, ho ešte nemôže viesť k záveru, že „nespravili zodpovední vôbec nič“.

A naviac, že „úprava VZN vykonaná nebola“, je skutočnosť, ktorá sa dala overiť či už vo zverejnených materiáloch zastupiteľstva i všeobecne záväzných nariadení.

 

Ing. Mária Fačkovcová

zástupkyňa primátora

 

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. P. Veselický asi nemá čo robiť, tak aby mal čo písať, vyhľadáva si zámienky a to hlavne na vrub MsÚ. Mal možnosť robiť lepšie. A robil? Iste, že nie je všetko podľa našich predstav, ale ako by sme to robili my? Všetko by sa nám darilo? Nenarodil sa ten, čo by vyhovel všem.

  2. Pán bakalár je hrozne zatrpknutý. Hľadá problémy kde nie sú. Hlavne by som doplnil k tomu „najpredávanejší slovenský spisovateľ Jozef Banáš“…tak okrem toho je to aj ŠTBák a známy konšpirátor.

    3
  3. Inak ten najom by sa mohol zverejnit .Za stuzkove sa berie ista suma a za jednu salu.A on ma vsetky saly a vsetky priestory a dva cele dni.Fakt uz moc ludi sa nato pyta a chcu odpoved.A kulturak by mal tym padom dost penazi z prenaju na male opravy si myslim.Alebo to je inak cele?

    1
  4. Samotná podstata toho prečo festival končí, akosi ušla do zabudnutia. Tak dozvieme sa to alebo nie?

    3
  5. Veselický je tragéd. Keď sedel na riti na Msú a tak mu nevadilo, že šlo celé mesto od desiatich k piatim. Odkedy je mimo, ho osud mesta neskutočne irituje. Škoda, že nebol aktívny keď sme mu platili 12 ročnú existenciu a ničnerobenie.

    2
  6. pre obcan Serede 19.marca 15:44 – tak to je naozaj zaujímavé, či mesto, alebo DK mal aj nejaký príjem do mesta z takýchto mega akcií. Treba sa spýtať riaditeľa DK

    1
  7. Citujem z webu Avatarfestu, čiže žiadne prekážky od mesta…“po 14-tich razoch maximálneho vypätia a stále sa zvyšujúceho tlaku zo všetkých strán sme sa rozhodli nateraz opustiť túto prekrásnu aktivitu a urobiť v tomto priestore v takomto rozsahu záverečný, rozlúčkový festival…“

  8. Veselický ty budeš rýpať aj keď už budeš studený. Ty to máš v krvi. Śkode len že si nerýpal ked si ta sedelPrepäč zabudol som vtedy si bol piate koleso u voza a Krajčovič s tebou zametal jsk so špinavou handrou

    1
  9. To požehnaná „VATA “ akcia pri slušnom bengáli do rána, je to “ pravé orechové “ pre Sereď !!!!

  10. Keď si vezmeme, že tam bolo cca 80 predajných stolov a za každý si účtoval organizátor 50 EUR tj. 4000 EUR. Každý predávajúci platil taktiež vstupné na dva dni 45 Eur a pri každom stole boli v priemere dvaja predávajúci, čiže pre organozátora cca 7000Eur+.
    K tomu niekoľko stoviek návštevníkov platiacich za dva dni 55-80Eur a za jeden deň 25-40Eur . Pri 1000 návštevníkoch to mohlo byť niekoľko desiatok tisíc Eur. K tomu prenájom od bufetu, jedálne, …….
    Som však presvedčený, že Banáš neberie za vystúpenie stovky, ale určite i tisícky Eur, doktor Hnízdil a ďalšie hviezdy festvalu tiež berú v tisícoch.
    Takže, ako je to s ekonomikou festivalu a koľko kto zarobil sa nedozvieme, no určite je to pre Sereď veľká strata, že to skončilo.
    Bolo tam veľa ludí a ja si myslím, že všteci tak trochu iní, no všetci nadšení pre svoje presvedčenie a city.
    Nik tam neprezentoval žiadne náboženstvo, politickú stranu, ani hnutie. Bolo spontálne robené luďmi a pre ludí!
    Nik tam nebol opitý ani nadopovaný, teda ak vynecháme tú úžasnú atmosféru a auru podujatia.

  11. Velka strata pre Sered kolko z tych eur videlo mesto alebo Dk ?Asi Cavojsky ANO ale kolko platil najomca za priestory nech to zverejnia

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované