back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Po rozpade totalitného Sovietskeho zväzu, jednotlivé republiky išli „svojou cestou“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Po revolučných udalostiach z rokov 1989-90 vo Východnej Európe a krátko po rozpade ZSSR náš záujem na vlastné oči vidieť hlavne následky rozpadajúceho sa komunistického impéria na tých najbežnejších občanov nepoľavil. Niekoľkokrát sme navštívili nielen Ukrajinu, ale aj Ruskú federáciu, Kazachstan, Moldavsko, Podnestersko, Bielorusko, Litvu, Lotyšsko, Estónsko, Gruzínsko, Arménsko, Azerbajdžan, Náhorný Karabach… A samozrejme, všetky postsocialistické republiky pred rokom ´89 patriace pod vplyv totalitného Sovietskeho zväzu.

Mimoriadne zaujímavým čo do pototalitného vývoja je práve Bielorusko, Ukrajina a samotná Ruská federácia, ako priamy právny nástupca Sovietskeho zväzu.

Kým niektoré krajiny sa ubrali vyslovene cestou budovania demokracie, niektoré zostali niekde na medzi ceste a krajiny ako Turkmenistan, Kazachstan, ale aj Bielorusko a žiadnym štátom neuznané Podnestersko stavilo na kartu autokratického režimu a viac menej „svojej cesty“ iba o málo odlišnej od čias, kedy v týchto krajinách bola hlavnou a vlastne jedinou „hybnou silou“ krajiny komunistická strana.

Kým Pobaltské krajiny sa z pod totality vymanili veľmi rýchlo, Bielorusko a Podnestersko, teda k EÚ geograficky blízko položené krajiny v určitej totalite a pod úplným vplyvom Ruskej federácie zostávajú aj dnes.

Moldavsko, Gruzínsko, do značnej miery Arménsko a úplne a otvorene samozrejme Ukrajina, sa do západných demokratických štruktúr snažia dostať už dlhšiu dobu. Problémy však majú aj pre svoju strategickú polohu a záujem RF prekaziť im tieto snahy se veľký.

Na niektoré krajiny sme sa pozreli a ešte sa aj pozrieme bližšie v ďalších materiáloch a cestovateľských reportážach.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Nie je az tak blizko,len mam zly dojem,ze nas zacina predbiehat myslim Cinu,ale zit by som tam nechcel.

  2. Chybou asi bolo, že Ukrajina v r. 1994 odovzdala jadrové zbrane Rusom, výmenou za rešpektovanie jej suverénnych hraníc. Dnes by vojna takéhoto rozsahu nebola. Možno len cezhraničné šarvátky ako má India s Pakistanom. Tí veľkú vojnu nezačali a ani nezačnú.
    Treba ale spomenúť, že tlaky na odovzdanie týchto zbraní robili aj USA a dali za to Ukrajine miliardy.
    Z toho vyplýva, že osud Ukrajiny pred 30 rokmi spečatili Ruská federácia spolu s USA.
    A keďže história sa opakuje, aj teraz tomu tak bude, inak to ani nemôže byť.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované