back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Berlín – ako si ho pamätám a aký je dnes – 2.časť

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Berlín a jeho rozdelenie je a zostane symbolom Studenej vojny.

– – –

V 1. časti materiálu publikovaného o Berlíne, som zo spomienok na predchádzajúce cesty do tejto  metropoly Nemecka, uviedol mimo iné toto:

Do Berlína som chodil už ako dieťa, teda za socializmu. A to veľmi často. Vtedy Nemecká Demokratická Republika (NDR), množstvo panelákov obdobne ako u nás v Petržalke. Aj obdobnej kvality. Pohľad na Berlínsky múr, skutočnú železnú oponu bol možný bez akýchkoľvek problémov, lebo múr bol postavený na bežných uliciach a v niektorých prípadoch dokonca prechádzal budovami. Doslovne.

Viac čítajte  a fotoreportáž nájdete tu, v 1. časti:

Berlín – ako si ho pamätám a aký je dnes – 1.časť

- Článok pokračuje pod reklamou -

Berlín nás zaujal pri každej jeho návšteve. Vždy však iným spôsobom. Do´89 svojou výnimočnosťou a rozdelením už spomenutým múrom a po tomto roku zjednotením mesta, ale aj Nemecka. A výraznými zmenami, ktoré sa diali pomerne rýchlo. Zaostalá východná časť sa pri investíciách zo západu viditeľne pozviechala a zmeny k lepšiemu sme videli pri každej návšteve.

Západný Berlín bol a samozrejme že aj je stále tou perlou Západu. Takto sme Berlín videli a vnímali v roku 2005.

Typicky „nemecká“ dôslednosť, čistota, všetko podľa overených systémov a pravidiel. Aspoň vtedy…

– – –

Berlín sme teda navštívili viac krát.  Stále sme videli Nemecko, tú povestnú čistotu, systém a mesto budované po zjednotení Nemecka ako výkladnú skriňu celého štátu.

Iba niekoľko mesiacov nazad, sme Berlín navštívili znovu. A z určitého pohľadu sme ho nespoznávali. Berlín sa zmenil. Hodne…

Áno, Berlín sa zmenil. Neporiadok v metre, na staniciach, ale aj na uliciach. Množstvo grafitov aj tam,kde by takéto nezmyselné výtvory slaboduchých jedincov nik nečakal. Pozor, nie umelecké diela, ale skutočné nezmysly, symboly a vlastne len ničenie fasád, múrov, informačných tabúľ a dokonca aj historických pamiatok.

Množstvo imigrantov evidentne aktívne nezapojených do pracovného procesu a po desaťročia zabehaného fungovania civilizovanej spoločnosti.

Takto si Nemci hlavné mesto asi nepredstavovali…

- Článok pokračuje pod reklamou -

– – –

Do Berlína sme cestovali nasledovne: z Bratislavy do Prahy nočnou linkou autobusu a z Prahy do Berlína autom. Rovnako späť.

Brandenburská brána, symbol počas Studenej vojny rozdeleného Berlína a Nemecka.

(Brandenburská brána je 26 metrov vysoká, 65,5 metrov široká a 11 metrov dlhá stavba z pieskovca v štýle raného klasicizmu. Svojim vzhľadom veľmi pripomína propyleje aténskej Akropoly. Má päť prejazdov, stredný je o niečo širší než štyri postranné, na obidvoch stranách sa nachádza jedna malá hala.)

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Tak už sú obohatení inou kultúrou. Dobre im tak. Len nechápem prečo tá vlastizradkyňa Merkelová ešte chodí po slobode.

    1
  2. Odpoveď pre anonyma. Lebo nemci zdegenerovali. Pozri si demonštrácie proti AFD. Jediná strana, ktorá chce vyhostiť negrov a arabov a oni proti tomu protestujú. Skôr sa čudujem ,že sa nespojilo zopár ľudí a nezložili sa na nájomného vraha a nedajú tu hlupanu dole. Lebo si nič iné nezaslúži. Zastreliť aj s celou rodinou, tak isto Scholz.

    2
  3. Toto je výsledok progresivnych a liberálnych politikov Bruseli. Obdobný bordel aký je v Nemecku je aj vo Francúzsku, v Británii, v Holandsku, Švédsku a bohužiaľ už aj vo viacerých mestách Rakúska či Talianska. Záchrana Európy je v rozpade EU. Potom skončí bruselský idiotizmus, už nebude rozhodovať jeden za všetkých a nutno dodať, že nie v ich záujme. Obnovila by sa celistvosť hraníc, ich ochrana, konečne by sem nevliezol kto chce aj bez dokladov a takisto by sa sem nedovážalo toľko bordelu čo teraz. Krajiny by rozhodovali o sebe samé, a obnovil by sa aj obchod s krajinami, s ktorými máme zakázané čo len hovoriť. Svet a najmä Európa potrebuje tvrdý reštart aby sa spamätala.

    2
  4. Vlado, akokoľvek s tebou súhlasím, obávam sa, že toto je už nemožné. Príliš dlho EU pracovala na tom, aby sme boli tam kde sme a formovať všetko nanovo je, bohužiaľ, už nereálne.

  5. Imgračnu politiku si kazda krajina riadi sama za seba…ak sa nemci či švédi rozhodnú si do krajiny navozit statisice „inžinierov“ tak to spravia bez ohľadu na EU, naozaj im to nikto nekazal…dani ( tiež krajina v EU) sa rozhodli mať tvrdé imigračné pravidlá a takto veľké problémy nemajú…ani Fíni nie, tá situácia je tam úplne iná ako vo Švédsku hneď vedľa…a obe krajiny v Eú… môžeme EU kritizovať za veľa vecí, ale zas treba rozlišovať kto o čom rozhoduje…si myslíte že ak sa rozpadne EU tak migranti zmiznú? Že ich nemci či švédi prestanú prijímať?

    1
  6. Vlado 4. februára 2024, 11:51 – to co pises, by znamenalo krach Slovenska najneskor do roka a nasledne jeho koniec.

    Skus si nasimulovat, k comu by doslo. Jedna vec su reci pri kave a druha vec je realita. Slovensko by dnes uz nebolo schopne samostatnej existencie.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované