back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Premiéra, ktorá mení uhol pohľadu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Divadlo Jána Palárika v Trnave |MM|  Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie 2. a 3. februára netradične v dvoch premiérach inscenáciu Zmeškané rozhovory, ktorá doslova mení uhol pohľadu a zaužívané predstavy o divadle. Predstavenie sa totiž začína ešte predtým, ako diváci prekročia prah divadla a jeho koniec si napíše každý divák sám. Súčasťou netradičného zážitku je putovanie divadlom na tri rôzne miesta.

Diváci budú prechádzať od Štúdia cez Zrkadlovú sálu až na javisko Veľkej sály a stanú sa svedkami troch samostatných príbehov o medziľudskej komunikácii, zlyhávaní diskusie či limitoch dialógu. Príbehov, ktoré sú komické i melancholické, absurdné i akoby vytrhnuté zo života. Záleží len na nich, v ktorom sa nájdu a s ktorým z nich budú najviac polemizovať. „Prečo vstupujeme do rozhovoru s inými ľuďmi? Sme ochotní odovzdávať informácie alebo ich aj prijímať? Je rozhovor len súboj argumentov, ktorý musí niekto vyhrať, alebo je to možnosť otvoriť sa novým postojom? Sme pripravení počúvať? Aj takéto úvahy stáli pri vzniku inscenácie Zmeškané rozhovory. Spojili sme troch režisérov a putovanie zákutiami divadla aby sme vytvorili dielo, ktoré sa zapíše hlboko do všetkých vnemov. Pozývame všetkých, ktorí sú pripravení na rozhovor sami so sebou,“ povedala umelecká šéfka DJP a zároveň autorka a režisérka inscenácie Lucia Mihálová.

V deň predstavenia dostanú diváci emailom správu, ktorá im pomôže pripraviť sa a naladiť sa na to, čo ich čaká. Po príchode do divadla budú ich prvé kroky smerovať do Štúdia. Príbeh Lucie Mihálovej o matke so synom s poruchou reči chytí za srdce nielen rodičov, ktorí pomáhajú svojim deťom zaradiť sa do vzdelávacieho systému. Inscenácia vychádza zo skutočných príbehov zozbieraných v trnavskom regióne a diváci sa môžu tešiť aj na herecký výkon dlhoročnej členky hereckého súboru Tatiany Kulíškovej a hostí Ľuby Dušaničovej a Lukáša Herca.

Po prestávke sa stane dejiskom druhej časti honosná Zrkadlová sála, v ktorej sa zvyčajne konajú koncerty alebo plesy. Tentokrát sa premení na netradičné javisko pre oceňovaného herca Martina Hronského, hosťujúceho Lukáša Herca a divákov, ktorí sa stanú súčasťou ich umeleckého výstupu. V sprievode špičkových hudobníkov a v jedinečnej atmosfére Zrkadlovej sály sa diváci ponoria hlboko do Platónových úvah o dialógu pod režisérskou taktovkou Rastislava Balleka.

Posledná časť dovolí divákom nahliadnuť do zákulisia divadla a doslova zmeniť uhol pohľadu. Ocitnú sa totiž netradične na javisku, odkiaľ budú sledovať nakrúcanie televíznej show o vzťahoch a intimite. Záverečná časť inscenácie režiséra Davida Jařaba je zároveň spojením profesionálnych domácich aj hosťujúcich hercov a herečiek s neprofesionálnymi divadlami z Trnavy: Divadlo Etapy a Univerzitné divadlo The.art.re. Diváci sa v tejto časti môžu tešiť na Vladimíra Jedľovského, Martina Hronského, Braňa Mosného, Silviu Soldanovú, Danu Droppovú a Ľubu Dušaničovú.

Scénu do všetkých troch častí navrhol David Jařab, český divadelní a filmový režisér, scenárista a scénograf a vyrobili ju dielne DJP. Z návrhov Markéty Plachej, autorky a režisérky mnohých animovaných filmov a scénografky i kostymérky desiatok úspešných inscenácií z nezávislej i zriaďovanej scény, sa v krajčírskej dielni DJP zrodili divadelné kostýmy do tejto inscenácie.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Zmeškané rozhovory sú pre všetkých divákov, ktorí sú pripravení vydať sa na cestu za poznaním seba samého. Otvorenosť a zvedavosť sú hlavné podmienky, ktoré musia diváci splniť, aby mohli zažiť tento netradičný divadelný formát. Projekt vznikol v spolupráci s trnavskými odbornými pracoviskami v oblasti jazykovedy, filozofie a špeciálnej pedagogiky. Po skončení predstavenia dostanú diváci emailom posledný diel skladačky. Záver si tak napíše každý sám.

Autor fotografií: Robert Tappert

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované