back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Zabil 77 ľudí a v base má posilňovňu, počítačové hry a chová si andulky

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Úmyselne a systematicky v júli 2011 zavraždil 77 prevažne mladých ľudí. Na svoju vražednú misiu – teroristický útok sa pripravil dôkladne.

Po zavraždených zostali stovky pozostalých, rodičov, starých rodičov, priateľov a priateliek. Spolužiakov, kamarátov, známych a susedov.

Všetci sa každý rok desia výročia tejto šialenej akcie zvráteného sociopata Brejvika, len on sa na výročie teší.

Pres súdom verejne hajlujúci av súčasnosti na doživotie vo väzení zatvorený nacista Breivik  minimálne raz ročne, no vždy práve na výročie dáva sťažnosti na podmienky vytvorené mu vo väzení. Žiada viac televíznych programov, pestrejší výber dennej tlače na celu, alebo sa sťažuje na porušovanie ľudských práv.

Pýtam sa, kde zostali  práva tých zavraždených? Kde sú práva pozostalých a tých, ktorí pre jeho zvrátený čin utrpeli celoživotnú traumu? Zaujímajú vôbec niekoho obete?

Civilizovaná spoločnosť Brejvika odizolovala, aby nemohol nevinné deti vraždiť znova. No vo väzení mu tá istá spoločnosť vytvorila podmienky pre život, aké nemá snáď 80% svetovej populácie – teda keď neriešime obmedzenie ho na slobode.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Brejvikom a jeho právami sa aj teraz zaoberá súd. Že to má trvať týždeň…

Dokedy bude spoločnosť dbať na práva zločincov, či dokonca masových vrahov viac, ako na práva ich obetí? 

Brejvik sa teda na rozdiel od poškodených,  na výročie masakru teší. A nejako nám nedochádza, že naše humánne myslenie nie je o nič menej zvrátené, ako jeho činy. Nie sú pozostalí trestaní znovu a znovu vidiac, koľko pozornosti je mu zo strany štátu a justičných orgánov pravidelne venovanej?

Vidím to tak, že zločinec, vrah a terorista, akým Brejvik jednoznačne je, by mal vo väzení denne 16 hodín tvrdo pracovať, aj keď len na prekladaní 15 kg ťažkých skál z miesta na miesto. Teda takých bremien, aké milióny žien na svete musia denne nosiť v práci, aby si zarobili na prežitie.  A to po celý jeho život aby vedel, že to, čo urobil je zlé. Aby trpel obdobne, ako z jeho viny trpia stovky nevinných ľudí. Aby každý meter nosenia skaly myslel na každú nevinnú obeť, ktorej úmyselne a cielene zobral život.

A na každé výročie by mal ako jediný deň v roku mať voľno s  tým, že by bol vytiahnutý na nádvorie väznice, kde by ho mal možnosť každý z pozostalých opluť, kopnúť, či aspoň mu povedať, čo je skutočné utrpenie.

Aby sa na výročie masakru netešil ani on. Aby sa  júlového výročia každý rok desil aj on.

– – –

Civilizovaná, demokratická a humánna spoločnosť doplatí na vyznávané hodnoty, ak s nimi nebude narábať s rozumom.

Nie, nejde o surovú pomstu masovému vrahovi. Ide o to, aby spôsob života zabezpečený mu spoločnosťou aj na náklady obetí, nebol motívom ako sa zapísať do histórie pre iných.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
Predchádzajúci článok
Ďalší článok
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Čo sa nejdeš tam ich opitat kto ho tak odsúdil,kto mu to umožňuje a prečo. Ešte aby ho raz nepripustili.

    1
  2. Nielen to, ze ma vo vazeni pohodlie, ale za 9 rokov to bude mat aj odsedene. V Norsku je maximalnym moznym trestom 21 rokov. Dozivotie bez moznosti prepustenia nemaju. Takze je kludne mozne, ze v roku 2032 sa ten clovek po odsedeni trestu dostane na slobodu. Paradoxne by sa prave potom mal zacat bat o zivot. Pozostali po jeho obetiach si na neho na slobode radi pockaju a postaraju sa, aby jeho „sloboda“ mala co najkratsie trvanie.

    2
  3. Jedine za komunistov by dostal tvrdy trest a to trest smrti,pytate sa p.Majko dokedy budu mat vrahovia prava ake maju,je tu jednoducha odpoved,dokedy v EU budu sediet neoliberali tipu Simecka,Nicholsonova.Layenova a podobna slnieckarska verbez,dovtedy si bude Brievik chovat v cele andulky a hrat playstation

    7
  4. Hlavnou myšlienkou vašej práce je, že by mali byť väznice zrušené.
    Áno, to si myslím.
    Prečo?
    Pretože je to archaický, zastaraný a neefektívny spôsob vytvorenia bezpečnej spoločnosti. Hovorím to s tým, že viem, že väzenia nebudú v našom živote zrušené, ale ja nehovorím, že sa to musí stať zajtra. Je to náš konečný cieľ – vytvoriť svet, kde väznice nie sú potrebné a spoločnosť bude odpovedať na zločiny efektívne a inovatívne.
    https://www.aktuality.sk/clanok/2rY6c3W/vaznice-nefunguju-a-mali-by-byt-zrusene-hlasa-americka-profesorka-slovensko-by-sa-malo-inspirovat-vo-finsku/

  5. No, ale veď to je obraz z krajiny vrcholnej demokracie ktorú nám dávajú za vzor. Tak ako to je???

    2
  6. Že aby vedel že to čo urobil je zlé🤣🤣🤣 zjavne nechápeš čo je to psychopat 👈🫠

    1
  7. Mne to pripadá, že najväčší psychopati sú v Bruseli.Tie ich nariadenia a zákony sú v rozpore so zdravým rozumom.

    3
  8. Majko toto o čom tu vypisuješ tomu sa hovorí že NEOLIBERÁLNA DEMOKRACIA ,keby si náhodou nevedel

    3
  9. teraz este aj tu chcu politici znizit tresty tak ako to potom bude vyzerat na Slovensku za ukradnutie do basy nepojdes

    1
  10. anonym 9. januára 2024, 15:47 – Nie ze aj tu, ale len tu. Tu mate tu vasu “socialnu demokraciu” co ste volili…

    1
  11. Majko Majko!!! kde ostali práva zavraždených….to je celkom odveci otázka! Zavraždení už žiadne práva nemajú, iba živí!!!

  12. Ertywet! 9. januára 2024, 17:50 – Odveci su vsetky tvoje komentare na SOL akurat tak. Aj zavrazdeni maju prava, predstav si. Pocnuc pravom na pokojny odpocinok napr. a konciac pravom spravodliveho trestu pre zodpovedneho za ich smrt…

  13. Miloš prečo sa rozčuľuješ? Veď Nórsko je najvyspelejšia demokracia, po akej všetky mimovládky, médiá a tvoji obľúbenci z PSka túžia. Otvorená multikulti spoločnosť. Rozhodli. Akceptuje to. Každý vagabund a zločinec v demokracii má väčšie práva ako ich obete. Aj u nás to funguje rovnako, už od štrngajúcej komédie s názvom Nežná revolúcia. Za komančov by ho obesili, aj v každom pre západ nepriateľskom režime by dostal buď guľku do hlavy alebo špagát. Ale vo „vyspelom pol.systéme“ mu skáču okolo riti aby nedajboh neboli porušené jeho ľudské práva. A celá EU smeruje presne do rovnakej žumpy.

    3
  14. K pani profesorke a jej úletom
    Osobne poznám chlapíka ktorý strávil nejaký čas v base a povedal, že už nikdy nič zlého nespraví, lebo sa za žiadnu cenu nechce znova dostať do basy. Takže aspoň u niektorých to funguje ako odstrašenie. A aj u nás na Slovensku bolo aj v nedávnej minulosti publikovaných niekoľko prípadov, keď sa kriminálnik po dlhých rokoch dostal z basy a o mesiac či dva niekoho znásilnič či zabil. Takýchto hrozba pobytu v base neodstrašila, ale počas rokov v ktorých bol zavretý aspoň nikoho nezabili.
    Taký Brejvik sa má lepšie ako mnoho rodín na Slovensku. Má teplo, hry, posteľ, posilovňu, a výdatnú stravu, knihy, časopisy a kopec času kedy sa môže venovať samoskrášľovaniu.. To mnoho ľudí na Slovensku nemá. Oni totiž musia od rána do večera makať aby uživili seba a svoju rodinu. A on sa chudáčik ide sťažovať. Na Sibíri vnejakom gulagu by ho prešla chuť na sťažovanie. Tam by malo byť jeho miesto.

  15. A čo teraz? Aké je to nespravodlivé no je,napíšte petíciu na Nórsky parlament,že ľudia zo Slovenska s želajú v Nórsku trest smrti,nútené práce a galeje.Takze čo s takou diskusiou.Takto vás tu kŕmi akože novinár,a vy krásne reagujete,ako keby ste boli vycvičení.Tak len tak ďalej.

  16. Hľa naša západná,vzorná civilizovana Európa… Paríž,Brusel,Berlín,Londin.. médiá neukážu. 36 rokov jazdím Európu kamiónom. Stratený svet. Našinec neuverí.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované