back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Vaša krv dnes zachránila ľudský život! Prečo sa stať darcom, porozprával Jozef Blaho

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď /  Rodený Seredčan, vojak z povolania a pravidelný darca najvzácnejšej tekutiny. Teší sa z úspešných šiestich desiatok darovaní krvi, za ktoré získal Zlatú plaketu a najmä z pomoci druhým ľuďom. Jozef Blaho.

Spomínaš si, kedy si daroval krv prvýkrát? 

Áno, bolo to v nemocnici v Galante. Mal som vtedy 19 rokov, bolo teda rok 2002. Možno to vyznie ako klišé, ale povedal som si: Nič ma to nestojí a môžem niekomu druhému zachrániť život. Takto to celé u mňa začalo.

Aké je Tvoje aktuálne skóre v darovaní krvi? 

Celkovo som úspešne daroval krv už 60 krát. Krvnú plazmu ďalšie tri razy.

Ako zvyčajne vyzerá tvoj darcovský deň? 

- Článok pokračuje pod reklamou -

Keďže chodievame spolu s partiou kamarátov alebo kolegov, po odbere si dáme spoločné raňajky s kávou. Sú to pre mňa príjemné dni.

Vnímaš za tých skoro 20 rokov nejaké zmeny v prístupe? 

Za ostatnú dobu najčastejšie chodím darovať krv do nemocnice v Trnave. Keďže je tam zároveň aj Národné transfúzne centrum, registrujem sa na odbery vopred. Cez mobilnú aplikáciu. Oceňujem, že v nej vidím aj svoje výsledky krvných testov, celkový krvný obraz, počet odberov, kedy môžem ísť darovať opäť a aj iné užitočné informácie. Vidno tam napríklad stav zásob krvi v rámci celého slovenského regiónu.

Stalo sa ti niekedy, že nemohol darovať krv? 

Áno, bol som aj vyradený z darovania. Dôvodom bol nízky hemoglobín. Jeho hodnota mi klesla pod dôležitú hranicu. Či som bol sklamaný po vyradení? Samozrejme, veľmi, veď som chcel pomôcť a nedalo sa. Ale to sa stáva. Viem, že lekár v prvom rade hľadí na zdravie darcu, takže to bolo správne, ale i tak som to vnútorne prežíval.

Vie darca, komu jeho krv pomôže? 

Darcom by malo byť jedno, komu ich krv zachráni život. Aj ja som darcom, ktorý pomohol adresne. Vždy sú totiž nejaké výzvy na darovanie krvnej skupiny pre konkrétneho darcu.

V Seredi sa môžu záujemcovia zúčastniť mobilných odberov krvi v nasledovných termínoch: 15. január, 18. marec, 20. máj, 22. júl vždy v čase od 9.00 do 12.00 hod. Odbery sa realizujú v malej zasadačke Mestského úradu.

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Všetka česť darcom. Nasledovania hodný čin. Každý zdravý človek by mal darovať krv aspoň raz. Nikto nevieme , kedy ju budeme potrebovať aj my sami.

    2

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované