back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Zamestnanci UniCreditu chystajú v utorok demonštráciu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

V čase vyhlásenia štrajku chcú svojmu vedeniu pripomenúť, že nie sú podradnou kategóriou zamestnancov a zaslúžia si porovnateľné sociálne istoty ako ich kolegovia v zahraničných pobočkách banky.

V utorok 12. 12. 2023 sa o 9:00 v Bratislave, na križovatke Šancová – Žabotová, v čase začiatku štrajku, uskutoční demonštrácia zamestnancov UniCredit Bank Czech Republik and Slovakia.

„Pozývame novinárov a verejnosť, nech sa prídu pozrieť, ako musia bankári, zamestnanci prosperujúcej nadnárodnej finančnej skupiny UniCredit, sídliacej v Taliansku, bojovať v 21. storočí za dôstojné mzdy a proti poklesu svojej životnej úrovne. Už dva roky nám klesajú reálne mzdy,“ vysvetľuje dôvody štrajku a demonštrácie Jana Szászová, predsedníčka Základnej organizácie Odborového zväzu bánk a poisťovní UniCreditu.

Ako ďalej dodáva, skupina UniCredit sa správa rozdielne k zamestnancom v západnej Európe a k tým na druhej strane niekdajšieho Berlínskeho múru. Pritom veľa prostriedkov investuje do propagácie svojich environmentálnych, sociálnych a riadiacich aktivít (tzv. ESG). Dôležitým atribútom dodržiavania sociálnych štandardov je aj primerané a spravodlivé odmeňovanie. To však na Slovensku pre skupinu UniCredit už vyše dvoch rokov neplatí. Jej tunajší zamestnanci nerozumejú, prečo nemôžu mať, podobne ako ich kolegovia v Rakúsku a Taliansku, navyšované mzdy o mieru inflácie a poberať pravidelne aspoň 13. plat.

Zároveň sa predsedníčka základnej odborovej organizácie Jana Szászová, spolu so svojimi kolegami, ospravedlňuje klientom banky za zníženie komfortu, ktorý im môže spôsobiť štrajk v UniCredite. Podotýka, že bojujú aj za iných zamestnancov pracujúcich v nadnárodných organizáciách. Nesmie sa stať normou, aby Slováci, ktorých zamestnávateľ prosperuje, boli stavaní do roly podradnej kategórie ľudí v porovnaní s kolegami, ktorí pracujú pre toho istého majiteľa.

 

- Článok pokračuje pod reklamou -

Zhrnutie:

– Banke rastú zisky a jej zamestnancom klesajú reálne mzdy.

– Sú najviac platovo podhodnotení voči sesterským bankám skupiny UniCredit Bank, vrátane Chorvátska a Rumunska, ako aj voči iným bankám na Slovensku.

– Banka odmietla aj návrh sprostredkovateľa kolektívneho vyjednávania a vyhýba sa férovému sociálnemu dialógu.

– Zamestnanci sa nechcú zmieriť so svojim ďalším ochudobňovaním a rolou ľudí podradnej kategórie.

– V utorok 12. 12. 2023 zamestnanci banky vstupujú do ostrého štrajku.

 

zdroj: Martina Nemethová, hovorkyňa KOZ SR

 

- Článok pokračuje pod reklamou -

 

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované