back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Z činnosti Základnej organizácie Slovenského zväzu chovateľov (ZO SZCH) Sereď 1 v roku 2023

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Marián Molnár / Základná organizácia Slovenského zväzu chovateľov (ZO SZCH) Sereď 1 je občianske združenie, ktoré sa zaoberá chovom čistokrvných zvierat, čím zachovávame genofond týchto vyšľachtených a uznaných plemien zvierat a následne na základe tých druhov dochádza ku šľachteniu nových plemien, ktoré sa navzájom kontrolovane krížia aby vzniklo nové požadované plemeno ktoré by malo dosahovať lepšie výsledky ohľadom úžitkovosti, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou pri výrobe potravín zo živočíšnych produktov. Do našej činnosti patrí aj propagácia drobnochovateľstva v našom okolí, ktoré sa snažíme propagovať usporiadaním výstav zvierat, ktoré chováme. V tomto roku sme usporiadali v meste Sereď a v obci Pata propagačné výstavy zvierat.

V obci Šoporňa sme usporiadali miestnu výstavu na ktorej boli vystavované zvieratá posudzované delegovanými posudzovateľmi, ktorých delegoval Slovenský zväz chovateľov Bratislava, ktorý zastrešuje všetky Základné organizácie Slovenského zväzu chovateľov.  Na týchto výstavách sme predstavili širokej verejnosti nami chované zvieratá, ktoré niektorých oslovili do takej miery, že sa ich rozhodli chovať a zadovážiť si ich chov. Chovatelia našej ZO SZCH sa so svojimi zvieratkami zúčastnili na viacerých  miestnych výstavách na ktorých dosiahli popredné výsledky. Taktiež sa zúčastnili na viacerých oblastných výstavách na ktorých ich zvieratá boli ocenené víťaznými a čestnými cenami. Som veľmi rád, že sa niektorí naši členovia zúčastnili na Celoštátnej výstave v Nitre.

Vzhľadom na počet vystavovaných zvierat čo bolo skoro 3700 kusov z celého Slovenska  boli zvieratá našich chovateľov ocenené posudzovateľmi  na veľmi dobrej úrovni, čiže naše zvieratá dosahovali bodové ohodnotenie na úrovni špičkových chovateľov na Slovensku. Čo ma najviac potešilo, že aj v tomto roku náš chovateľ získal titul Majster Slovenskej republiky, Šampión Slovenskej republiky  za králikov Novozélandský biely. Za hrabavú hydinu sliepku plemena Rodajlendka získal náš chovateľ čestnú cenu.

Napriek tomu, že stúpli poplatky za každé vystavované zviera  to chovateľov neodradilo a ukázali širokej verejnosti svoje chované zvieratá a zároveň si aj porovnali svoje chovateľské výsledky s takzvanou konkurenciou. Niektorí chovatelia našej ZO SZCH sú v rôznych kluboch chovateľov zvierat podľa plemien. Každý klub v roku usporiada klubovú výstavu na ktorej si členovia klubu porovnávajú svoje dosiahnuté výsledky  v chove a taktiež predstavujú svoje chované zvieratá, ktoré sú posúdené posudzovateľmi a na základe bodového ohodnotenia sú im udelené tituly klubovej výstavy. Na záver by som sa chcel poďakovať všetkým chovateľom, ktorí reprezentovali v tomto roku našu ZO SZCH Sereď1 ako aj mesto Sereď  na všetkých výstavách na ktorých sme a zúčastnili aj napriek tomu, že niektorí nežijú v meste Sereď.

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované