back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

„Brána slobody“ pripomína obete železnej opony, „Srdce Európy“ zasa koniec toho nezmyselného vraždenia a začiatok nášho návratu do Európy. Pripomeňte si to.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Zajtra si pripomenieme medzinárodný Deň ľudských práv. Ustanovený bol na deň, kedy bola schválená Všeobecná deklarácia ľudských práv (1948). Stalo sa tak po otrase, ktorý zasiahol našu civilizáciu po skončení II. svetovej vojny, najmä po odhalení beštiality holokaustu.

Prijatie Všeobecnej deklarácie ľudských práv v r. 1948 ešte podporovalo aj vtedajšie Československo. Ale komunisti ju nikdy nevtelili do ústavy, ešte menej do života. Deklarácia ľudských práv bola do nášho právneho systému začlenená až po r. 1989. Predchádzali tomu štyri desaťročia, v ktorých štát u nás ľudské práva bezohľadne potláčal. Občan mohol byť prenasledovaný za uplatnenie väčšiny ľudských práv (napr. za právo na slobodu slova, na vyznanie, na slobodu pohybu… atď.) . Prenasledovaní boli ľudia aj za to, ak šírili text Deklarácie (zhodou okolností som to zažil).

Ochrana a uplatňovanie ťažko vydobytých ľudských práv je odvtedy trvalou povinnosťou všetkých slovenských demokratov. Pripomeňme si túto našu povinnosť aj zajtra.

Zajtra je zároveň aj iné výročie. Ja si ho chodievam pripomenúť na miesta, kde sa pred 34. rokmi uskutočnil pochod, ktorý v bývalej ČSSR zrušil Železnú oponu. Chodievam k pamätníku, ktorý túto udalosť pripomína v Hainburgu, alebo ku pamätníku „Srdce Európy“, ktorý vytvoril v r. 1989 z ostnatého drôtu mladý Brunovský.

Srdce z ostnatého drôtu nájdete na devínskom nábreží. Stojí tam asi 100 metrov od pamätníka Brána slobody. Obe diela dotvárajú magické miesto hradu a rieky, ktoré fascinovalo už našich predkov. „Brána slobody“ pripomína obete železnej opony, „Srdce Európy“ zasa koniec toho nezmyselného vraždenia a začiatok nášho návratu do Európy. Pripomeňte si to.

Obe výročia spolutvoria našu jedinečnú históriu, nad ktorou ustrnie nejeden cudzinec. Najmä tí zo Západu také niečo doma nenájdu. Nad tragédiou nášho polstoročie trvajúceho úsilia o zbavenie sa totalít zastali na tomto nábreží v pohnutí už mnohé svetové osobnosti (napr. aj anglická kráľovná Alžbeta II. ). Sami ale zabúdame …

- Článok pokračuje pod reklamou -

… ale potom príde doba ohrozenia, kedy sme nútení si obnoviť pamäť a znovu sa zasadiť za obranu slobody, aj ľudských práv. Prajem vám pekný víkend a aj trochu času na reflexiu doby a toho, odkiaľ a kam to vlastne kráčame ….

Zdroj: FB

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované