back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Darčekov z týchto internetových obchodov sa pravdepodobne nedočkáte. SOI tieto e-shopy považuje za rizikové!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Prezídium PZ SR |MM|   Nákupy cez internet sú obzvlášť v predvianočnom období vyhľadávaným spôsobom, ako jednoducho vyriešiť nákupy darčekov pod stromček. Vďaka nim dokážeme vianočné darčeky vyriešiť na počkanie z pohodlia domova. Naklikáš, zaplatíš, vyzdvihneš. Ibaže…

Internetové obchody sú síce dobrým sluhom, no ľahko sa môžu stať zlým pánom. Na rozdiel od tradičných nákupov v kamenných predajniach totiž internetové nákupy so sebou prinášajú nemalé riziká. V tom „lepšom“ prípade vám môže pribudnúť starosť so zlým, rozbitým či nefunkčným darčekom. V tom najhoršom prídete o peniaze a darčeka sa vôbec nedočkáte.

DÔVERUJ, ALE VŽDY PREVERUJ

Zlatým pravidlom nakupovania cez internet je VŽDY overovať, kde nakupujem. Vždy skontrolujte webový odkaz e-shopu, môže sa stať, že aj dôveryhodne vyzerajúca stránka je v skutočnosti sofistikovanou napodobeninou oficiálneho e-shopu. Stačí, ak je v odkaze iná koncovka, napríklad namiesto .com koncovka .sk alebo naopak.

Zároveň vždy overte, aké informácie sú na stránke online obchodu zverejnené – či je k dispozícii kontakt, sídlo, príp. aké iné informácie o sebe obchod zverejňuje. Ak ich zverejňuje málo alebo ich nezverejňuje vôbec, pravdepodobne na to má dôvod. Pre vás je to zase dôvod na to, aby ste si nákup cez takýto obchod dobre rozmysleli.

Nenechajte sa zlákať ani najjednoduchším trikom internetových podvodníkov – podozrivo nízkou cenou. Ak viete, že vami vyhľadávaný tovar sa štandardne predáva za úplne inú cenu, ide o jasný signál, že niečo nie je v poriadku. V takýchto prípadoch vám môžu pomôcť aj recenzie zákazníkov, ktoré sú verejne prístupné na rôznych webstránkach. Namiesto klasickej frázy „no nekúp to,“ je v takýchto prípadoch lepšie povedať si iba „nekúp to.“

Slovenská obchodná inšpekcia vedie na svojej webstránke zoznam e-shopov, ktoré považuje za rizikové kvôli nedodržiavaniu niektorých zákonných povinností, ale aj problematického vymáhania spotrebiteľských práv a individuálnych nárokov.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Zaradenie internetových stránok na zoznam je len odporúčaním SOI pre spotrebiteľov, aby nákup na internetových stránkach dôkladne zvážili. V žiadnom prípade ale nejde o úplný zoznam rizikových e-shopov.

V zozname sú uvedené rôzne stránky, od e-shopov registrovaných v zahraničí, kde nie je možné uskutočniť kontrolu dodržiavania zákonných povinností, až po stránky, ktoré fungujú iba ako sprostredkovateľ tovaru pre iné spoločnosti alebo tie, ktoré vám tovar nedodajú a svojich práv sa od nich dožadujete zbytočne.

– – –

Slovenská obchodná inšpekcia uvádza nasledovné:

RIZIKOVÉ INTERNETOVÉ OBCHODY

Uvedené e-shopy SOI považuje za rizikové z dôvodu nedodržiavania niektorých zákonných povinností, ale aj problematického vymáhania spotrebiteľských práv a individuálnych nárokov.

Zaradenie internetových stránok na zoznam rizikových e-shopov je len odporúčaním pre spotrebiteľov, aby nákup na internetových stránkach dôkladne zvážili. V žiadnom prípade ale nejde o úplný zoznam rizikových e-shopov.

Skutočnosť, že internetový obchod nie je v zozname zaradený preto automaticky neznamená, že nákup v takomto obchode je bezpečný.

– rightdeal.sk

mancini.sk

- Článok pokračuje pod reklamou -

urbantrend.sk

nakupuj123.sk 

bonky. sk

suprisimo.sk

– booho.sk

– finlando.sk

– rayray.sk

– fashy.sk

– gigastore.sk

– zozu.sk

- Článok pokračuje pod reklamou -

– lunzo.sk

– shopolo.sk

– huglo.sk

– alabo.sk

-mobiluj.sk

– eleganceshop.sk

– autoelektrony.sk

– viagogo.sk

– chyza.sk

– rajpradla.sk

– zasielkonos.sk

– fashionline.com

– jordanshoes.com

– moletka.eu svet-siat.eu vip-moda.eu

– perfektna.sk

– kociky-leja.sk

– elekroeldo.sk

– sunsea.sk

 

Zdroj: soi.sk

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. BONKY.SK Odtiaľ nekupovať. Objednal som tovar, a prišla velmi mizerná vec za vela peňazí. Obyčajné Ali za veľa peňazí

  2. Lacne kosacky, resp. levne sekacky…. tovar maju, ale reklamacie neuznaju. A kedze su lacny, tak sa neoplati s nimi natahovat. A na tom stavaju. Kurwy

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované