back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Zo Slovenska sa stala skládka odpadov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Pravdepodobne nedostatočnou kontrolou kompetentných orgánov a ich pomalým prístupom k adekvátnym riešeniam nelegálnych skládok nahlásených dokonca aj občanmi sa za posledné roky Slovensko stalo skladiskom odpadov zo značnej časti Európy.

Nejedná sa len o protiprávne konanie firiem ako bývalý Tekadex a následne GreenCon Recycling, s ktorými máme skúsenosti aj v Seredi a dokonca pri „podnikaní“ na mestskom pozemku, ale mnohých firiem skladovaním a likvidáciou odpadov sa zaoberajúcich a na tejto činnosti dlhodobo profitujúcich.

Podnikanie aj v odpadovom hospodárstve je v poriadku za predpokladu, že firmy podnikajú v súlade s platnou legislatívou a odpady za ktorých likvidáciu dostanú zaplatené od producentov odpadov aj reálne zlikvidujú. Prax ale ukázala, že mnohé z týchto firiem odpad len od jeho producentov odoberú, nechajú si za jeho likvidáciu zaplatiť, čo však nevykonajú. Odpad spravidla v mimoriadne veľkom objeme naskladujú do priestorov väčšinou nezodpovedajúcich po bezpečnostnej skládke a tento už neriešia.

Vo viacerých známych prípadoch k takémuto konaniu došlo a odpad dokonca zostal na „krku“ vlastníkovi nehnuteľnosti, ktorej na základe nájomnej zmluvy bol, resp. zostal uskladnený.

Iba zopár týždňov nazad sa prevalila kauza uskladnenia mimoriadne veľkého množstva nebezpečných odpadov v priestoroch bývalého družstva Nedožery-Brezany.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Treba podotknúť, že na túto skládku a nevyhovujúce uskladnenie odpadov upozornili občania Zelenú linku Ministerstva životného prostredia už pred 3 rokmi. Výjazdom na miesto bol podnet občanov preverený, zadokumentovaný a vyhodnotený ako pravdivý a opodstatnený. Na miesto bola privolaná polícia a pracovníčky Okresného úradu životného prostredia.

Napriek už na prvý pohľad viditeľnému porušovaniu bezpečnostných opatrení pri skladovaní nebezpečných odpadov bolo v danej dobe kompetentnými orgánmi konané buď nedostatočne, alebo vôbec, čo vyústilo v akciu polície ešte len v nedávnej dobe.

Faktom je, že po 3 roch sa na skládke okrem tisícov sudov a tisíc litrových plastových nádob nebezpečných odpadov nachádzali dokonca aj rádioaktívne a výbušné látky. Nepochybne oprávnená otázka znie: Včasným konaním kompetentných orgánov by bol dnes stav rovnaký, alebo by sa uskladneniu takýchto odpadov bolo zabránilo?

Štát si evidentne neváži aktivitu slušných a rozhľadených občanov, ktorí kompetentné orgány na nezákonné konanie iných upozornia. Ignorovaním nahlásenia takejto environmentálnej záťaže občanmi sa natíska otázka: Robia to úradníci z hlúposti, neznalosti, alebo k ignorovaniu povinností sú motivovaní? Nejde tu o možnú korupciu?

K prípadu sa venovala aj RTVS vo svojej diskusnej relácii, kde sa okrem riaditeľa environmentálnej polície Mária Kerna vyjadril aj Miloš Majko, ktorý pred tromi rokmi aj práve túto skládku preveroval a fotograficky zdokumentoval.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Kto za tento nešvár v odpadovom hospodárstve nesie zodpovednosť? Prečo obec aj životné prostredie okresného úradu, alebo VUC netlačilo na majiteľa firmy. Prečo mu pri prvom zistení veľkého množstva odpadov nebola zobraná živnosť, priestor uzavretý a majiteľ nebol donútený priestor vypratať a odpad riadne podľa predpisov zlikvidovať? Kde boli orgány štátu, prečo nekonali. Muselo dôjsť k takému hroznému množstvu odpadov? Veď toto muselo trvať roky a nikto nič nerieši. Máme už aj enviropolíciu a výsledky sú chabé.

  2. 1. Zákon o odpadoch ako aj iné zákony týkajúce sa životného prostredia sú hotovou katastrofou.
    2. Okresné úrady patria pod Ministerstvo vnútra SR, nie pod Ministerstvo životného prostredia SR.
    3. Pracovníci okresných úradov na Slovensku sú pre ministerstvo vnútra len hnoj a odpad. Najviac to pocítili za Mikulca, aj keď to začalo ešte za Fica, keď boli zdevastované a zlikvidované Obvodné úrady.
    4. Ministerstvo vnútra sústavne a pravidelne likviduje pracovníkov okresných úradov na životnom prostredí.
    5. Počet odborných pracovníkov klesol na 50 %. Pod vyhrážaním a hrozbou prepúšťania sú mnohí pracovníci nútení robiť viac agiend naraz, aj keď nemajú na to predpoklady a nemajú to zaplatené.

    Odpoveď na otázku, kto nesie za tento bordel, chaos a neporiadok zodpovednosť?? Odpoveď: Od začiatku Ministerstvo vnútra SR a spol. Tam smerujte všetky podnety a dotazy.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované