back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Migranti sú účelovou predvolebnou témou niektorých strán, ktoré mali konať už pred rokmi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Vyzerá to tak, že posledným hitom prezentovaným médiami k téme utečenci je odmietnutie kvót predsedom vlády SR Róbertom Ficom. Nepochybujem o tom, že v očiach časti voličov sa týmto Robert Fico stal takpovediac symbolom odporu a jeho popularita značne stúpla. Otázkou je či odmietnutie kvót splnilo aj akýkoľvek iný pre občanov a krajinu hmatateľný účel. Kvóty totiž napriek neskutočnej medializácii považujem za úplne nepodstatný problém, pretože samotné kvóty sú administratívnym opatrením ba dokonca len číslom, ktoré sa priebežne bude meniť a tak či tak vo výsledku nebude znamenať okrem štatistického údaju vôbec nič.

Za dôležitú ba dokonca najdôležitejšiu vec vo vzťahu našej krajiny problematiky imigrácie považujem účinnú legislatívu, ktorou dokážeme zabezpečiť oveľa viac ako odmietaním kvót. Prečo?

Ako som spomenul už v predchádzajúcich článkoch, imigrácia nie je problémom, ktorý by dokázal vyriešiť slovenský občan na ulici petíciami, či samotná krajina nedokáže tento problém totiž vyriešiť ani únia a nech sa to akokoľvek nepáči bežným ľuďom problém nevyrieši ani prípadné referendum. Slovenská republika je totiž stále súčasťou schengenského priestoru, ktorého systém zaručuje voľný pohyb občanov v tomto priestore a keďže schengenská hranica zo strany južných krajín je funkčná iba na papieri, ani dnes a ani v budúcnosti jednoducho nedokážeme reálne zistiť koľko imigrantov sa nachádza na Slovensku, koľko ich cez nás tranzituje, či jednoducho len tak vegetuje u svojich známych. Myslím si, že napriek panike to nie je žiadne horibilné číslo – koniec koncov samotní imigranti verejne do médií vyhlasujú o aké krajiny majú záujem. Slovensko ich „jedálniček“ neobsahoval ani v jednom prípade. Neznamená to však, že v budúcnosti imigranti problémom nebudú, práve preto hovorím o nevyhnutnosti účinnej legislatívy.

Poviem to inak. Kľudne by naša krajina mohla verejne vyhlásiť, že s imigrantami a teda ani kvótami problém nemáme, môžu u nás požiadať o azyl desiatky tisíc utečencov. Dôležité je, aké množstvo azyl reálne dostane. Povedané inak, práve naša krajina si musí stanoviť kritériá, ktoré budú musieť azylanti splniť na to, aby povolenie na pobyt tým skôr azyl získali. Je na nás čo musia azylanti vedieť už pri vstupe do EÚ o Slovensku a podmienkach za akých sme ich ochotní prijať. Prispôsobenie sa sociálnej, kultúrnej, po prípade aj náboženskej tradícii po stáročia sa vyvíjajúcej v našej krajine, prispôsobenie sa v bežnom živote t.j. správaním sa, obliekaním a všeobecne spôsobom života. Súčasná legislatíva totiž umožňuje menšinám v obciach v samotnom štáte mimoriadne práva a nastavená nebola na práva a zvyklosti úplne odlišné od tých našich. Opätovne povedané inak doteraz nemali vo veľkom záujem na Slovensku sa usadiť obyvatelia z krajín tak odlišných kultúrne, sociálne a nábožensky. Verím, že aj pre tolerantných ľudí by bolo ťažko prijateľné akceptovanie požiadaviek rodičov napr. v našich základných či stredných školách. Na obmedzenie oblečenia našich detí (dievčatá zahalené ramená, žiadne minisukne) či tolerovanie iného štýlu prejavu viery aj niekoľko krát počas dňa. Jednoducho islam je tak odlišným náboženstvom od nášho tradičného kresťanského, že konflikty nepochybne aj medzi rodičmi by skôr či neskôr nastali. Tolerancia je síce pekná teória, no tolerovať musia všetky strany a zatiaľ to z vyjadrení mnohých utečencov na obzvlášť veľké prispôsobovanie sa nevyzerá.

Imigranti prichádzajúci do Európy majú žiaľ z veľkej časti nízke hygienické návyky zodpovedajúce prostrediu, z ktorého prichádzajú. Ľudia cestujúci o niečo ďalej ako do Chorvátska na štandardné dovolenky vedia presne o čom hovorím.

Opätovne zdôrazňujem, že nie som proti imigrácii, v súčasnom štádiu je pravdepodobne nevyhnutná a pokiaľ chceme zostať súčasťou štruktúr EÚ a nechceme vypadnúť zo schengenského priestoru je potrebné uvedomiť si, že jediné riešenie pre krajinu je prijatie účinnej legislatívy, ktorá ochráni súčasné obyvateľstvo, jeho kultúrne, sociálne a náboženské zvyklosti. Zároveň takáto legislatíva predíde vážnym konfliktom, ktoré nepochybne skôr či neskôr vzniknú. Naozaj je potrebné uznať, že za desiatky rokov sa nám nepodarilo vysporiadať sa s problematikou rómskej menšiny – ešte aj dnes množstvo rómskych rodín s malými deťmi žije v osadách na úrovni snáď dokonca stredoveku. Každý problém je potrebné vnímať nie cez oči možných dotácií a profitu v nich, ale globálne a to najlepšie v súvislostiach a s poznaním obdobnej problematiky v iných krajinách EÚ.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Šikovní, civilizovaní a vzdelaní ľudia či už zo subsaharskej Afriky alebo z krajín blízkeho východu utekajúci pred vojenskými konfliktami, ochotní prispôsobiť sa, jednoznačne šancu na nový život dostať musia, no ekonomickí imigranti opačne nesmú byť do EÚ vpúšťaní. Stačí sa pozrieť na vyspelé krajiny ako Kanada, Austrália či Nový Zéland aké majú podmienky platiace aj pre obyvateľov vyspelej Európy, čo musia splniť a urobiť preto, aby boli do krajiny prijatí. Je smutné, že v prípade súčasných imigrantov na vstup v počtoch rádovo desiatok až stoviek tisíc do EÚ stačí zaplatiť prevádzačovi aj na pomery našich občanov nie malú čiastku, zahodiť doklady možno pár desiatok metrov od brehu a následne o sebe tvrdiť to, čo podľa skúseností je najvýhodnejšie pre maximálne bezproblémový ilegálny vstup na pôdu krajín EÚ.

Takže teda ja to vidím takto. Menej silných rečí a tým aj rizík prípadných ďalších konzekvencií zo strany EÚ a viac konkrétnych reálnych opatrení, ktorými Slovensko dokáže oveľa, oveľa viac.

Osem rokov starý článok si môžete prečítať v archíve SOL tu:

http://archiv.seredonline.sk/clanky/dobra-legislativa-je-dolezitejsia-ako-kvoty-musime-mat-moznost-vyberu/index.html

Bystrejší jedinec zistil, ako starý text článku číta už skôr a verím, že väčšina trpezlivých čitateľov na to prišla minimálne teraz. Áno, ide o 8 rokov starý text publikovaný na SOL v čase, kedy ten istý Robert Fico  na získavanie politických bodov u určitej časti verejnosti zneužíval tému migrantov a – úspešne.

Medzičasom neurobil nič (!!!), no história sa opakuje, rovnakú tému zneužíva aj dnes. No už je úplne iná doba, v populácii prevláda značná frustrácia a nedôvera voči politikom a opätovná chuť veriť populistom.

Dnes aj zo vzdoru voči iným populistom a z tuposti, ktorú v plnej sile na povrch u niektorých ľudí vytiahla najskôr izolácia a opatrenia proti šíreniu COVID-19 a následne vojna na Ukrajine rozpútaná idolom týchto jedincov, Vladimírom Putinom.

Fico znovu ide po ľahko komunikovateľnej téme  migrácie, lebo Fico skutočne mieri na tie najľahšie ovládateľné  ľudské pudy nehľadiac na následky pre celú spoločnosť.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Migrácia je problém, no nie Slovenský, ale celoeurópsky. Len Európska únia dokáže migráciu účinne obmedziť  a to ochranou vonkajších hraníc Senghenského priestoru, nie Slovensko, alebo ktorákoľvek krajina v jeho vnútri a samostatne.

Európska únia musí vykonať opatrenia, ktoré  odradia prevádzačov, a tak aj migrantov riskovať smrť na mori za spravidla požičané peniaze keď budú vedieť, že do EÚ vpustení jednoducho  nebudú.

Máme sa dobre, minimálne lepšie, ako drvivá väčšina sveta. Preto si konečne uvedomme –  bude horšie…

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Tupost treba hľadať v európskom parlamente. Kto organizuje a financuje migrantov vlastnia telefoni. Bohužiaľ migrácia je aj slovenský problém. Kto rozpútal vojny v krajinách odkiaľ prichádzajú?

  2. Majko,okrem toho že sem vypisuješ nezmysly,som sa dozvedel,že robert fico je predseda vlády SR. Zbohom zdravý rozum. Onedlho nastane velký den zúčtovania slniečkári😁😁😁

  3. 20.01
    A doma ako? Stale ste vsetci blbi?
    Popros psa nech ti vysvetli toho fica. Ano psa, lebo ludia u vas to nezvladnu. Ty doplnok

  4. 20,34 blbý si ty,robím si piču chápeš to? ty neoliberálna opacha:)) a psa nemám neni som kokot

  5. Ahoj opäť ťa pripojili na internet? Popros ošetrovateľku nech ti neobmedzuje časový interval prístupu k nemu aby sme mali čerstvé informácie

  6. Populistické zneužívanie je úplne jasné. Avšak Fico dokáže ochrániť Slovensko akurát pred ekonomickým progresom a zabezpečiť akurát rozklad štátu od najvyšších postoch riadenia republiky čo je najviac nebezpečné v prípade akéhokoľvek väčšieho problému čo počas jeho vlád exaktne dokázal.

    Keďže sme tak hrozná krajina že v nej nechcú zostať ani ľudia z rozvojových krajín a nie je prvá pre vstup do EÚ, čiže podľa aktuálne platných zákonov musí požiadať o azyl v prvej bezpečnej krajine, by som sa problému s migrantami v dohľadnej dobe neobával.

  7. Keby si tam nestrcil to ockovanie bol by si len taky obycajny poloblby dezolat, ale takto si kompletne jebnuty nebetycny chuj. Mozno ,,popudeny,, , ale chuj.

  8. Práve Kollar v TV hovoril aký prínos majú Nemci s migrantov. Veľká časť je nepoužitelná treba ich chovat.

  9. Pri progresivnej vlade nieje problem s migraciou, len som zvedavy ci aj ich si ubytujete doma ako ukrajincou a budeme sa na to skladat???

  10. Prečo mazete komentáre ktoré vám nevihovuju??? Hnoj ako všetky médiá.a nestranné,nezávislé.

  11. Administrátorom sú stiahnuté do archívu, teda nie zmazané, výlučne komentáre, ktorými sú (spravidla) systematicky porušované pravidlá diskusie.

  12. Neviem ako miganti, ale Kolar by urcite nepohrdou nejakou prsatou migantkou.
    ALe to uz ti zapredane media nepovedia ze?

  13. Majko má v tomto prípade pravdu, či sa vám to páči alebo nie. Škoda, že jediní ľudia, ktorí by vedeli riadiť národné hospodárstvo, sedia v krčme pri pive. Choďte do krčmy a netrepte tu voloviny.

  14. Europska unia ohladom migrantov nic nevyriesila a ani nevyriesi. Frustraciu a nedoveru voci politikom tu svojimi atomovkami zasial jedine Igor Matovic a jeho chore psychopaticke napady.

  15. Folklor Lebo Fico pokracuje 11. septembra 2023, 23:48 – a kto ho vyriesi Fico? Ktory s Kalinakom v 2018 priniesol zakon č. 108/2018 Z. z.
    Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony
    Platnosť od 13.04.2018
    Účinnosť od 01.05.2018

    Minister vnútra Robert Kaliňák predložil zákon o pobyte cudzincov (10.01.02018)

    Alebo Uhrik? Ktory chce vystupit s EU, ale na bilboardoch sľubuje Slovákom európske platy?

  16. Tak si ten zákon poriadne prestuduj ty chmulo.Ten predsa neprikazuje nikomu,aby dával nejaké potvrdenia človekovi bez totožnosti.To je,ako keby teba načapali bez vodičáku,a občianskeho,a ty by si im povedal,že si Janko hraško z Galanty,a oni by ti vystavili hneď na mieste nový.Tu sa jednoducho vytvárajú z nelegálnych emigrantov legálny.A s tým si nevedia pomôcť,naša vláda,?veď inak tiež porušujú všeličo.Len aby trucovali( lebo Fico),tak nestrazia hranice.A nakoniec,Shengen mimoriadne situácie povoľuje.Tak tu netrepte.Proste nechcú.Poziadat o Azyl je jedna vec a nelegálna migrácia je druhá vec.Nemozu žiadať o azyl tisíce ľudí s tým istým menom,s tým istým dátumom narodenia atď.Ved to je ozaj nonsens,ako sa správaju naše úrady.

  17. Akosi nám tí migranti včera zrazu zmizli. Vo Veľkom Krtíši je momentálne viac dezolátskych politikov ako migrantov, chceli by sa s nimi fotiť a akosi nie je s kým. Ešte že ten náš spasiteľ ficko si stihol urobiť s nimi foto.

  18. Anonym 12. septembra 2023, 8:21 – chmulo je ten co ta vychoval urazat bez dovodu.

    Nech sa paci, studuj chytrak, osobitne predpisy a znenie vsetkych paragrafov ti vyhladavat uz nebudem, vynaloz nejake usilie, aby si argumentoval svoje tvrdenie:

    61a Zotrvanie štátneho príslušníka tretej krajiny na území Slovenskej republiky
    (1)
    Štátny príslušník tretej krajiny, ktorý sa zdržiava na území Slovenskej republiky neoprávnene, môže zotrvať na území Slovenskej republiky počas
    a)
    trvania prekážok administratívneho vyhostenia podľa § 81,
    b)
    poskytovania ústavnej starostlivosti súvisiacej s neodkladnou zdravotnou starostlivosťou,
    c)
    trvania karanténneho opatrenia,
    d)
    výkonu väzby alebo výkonu trestu odňatia slobody,
    e)
    lehoty na vycestovanie podľa § 83 ods. 1,
    f)
    trvania dôvodov podľa § 84 ods. 4,
    g)
    zaistenia podľa § 88 alebo § 88a, alebo uloženej povinnosti podľa § 89; to neplatí, ak je žiadateľ o azyl oprávnený zdržiavať sa na území Slovenskej republiky podľa osobitného predpisu78a) alebo
    h)
    prípravy a výkonu administratívneho vyhostenia, alebo návratu podľa osobitného predpisu,85) ak nejde o štátneho príslušníka tretej krajiny podľa písmena g).
    (2)
    Zotrvanie na území Slovenskej republiky sa nepovažuje za pobyt podľa tohto zákona. Na účely § 19, 31, 38, 44 a 52 sa zotrvanie na území nepovažuje za oprávnené zdržiavanie sa na území Slovenskej republiky.
    (3)
    Ustanovenie odseku 1 písm. b) a c) platí len, ak bola štátnemu príslušníkovi tretej krajiny poskytnutá ústavná starostlivosť alebo nariadené karanténne opatrenie počas oprávneného pobytu na území Slovenskej republiky.
    (4)
    Štátny príslušník tretej krajiny podľa odseku 1 písm. b) alebo písm. c) je povinný vycestovať z územia Slovenskej republiky do siedmich dní po odpadnutí dôvodov, pre ktoré mohol zotrvať na území Slovenskej republiky. Policajný útvar môže v odôvodnených prípadoch rozhodnúť o skrátení lehoty podľa predchádzajúcej vety.
    (5)
    Policajný útvar, v ktorého územnej pôsobnosti sa štátny príslušník tretej krajiny podľa odseku 1 písm. a), e), f) alebo písm. h) nachádza, môže tomuto štátnemu príslušníkovi tretej krajiny uložiť povinnosť podľa § 89 ods. 1 písm. a).
    (6)
    Policajný útvar, v ktorého územnej pôsobnosti sa štátny príslušník tretej krajiny podľa odseku 1 nachádza, vydá tomuto štátnemu príslušníkovi tretej krajiny písomné potvrdenie o možnosti zotrvať na území Slovenskej republiky; to neplatí, ak je štátny príslušník tretej krajiny podľa odseku 1 vo výkone väzby, výkone trestu odňatia slobody alebo ak je zaistený podľa § 88 alebo 88a.
    (7)
    Štátny príslušník tretej krajiny podľa odseku 1 nemôže podnikať.“.

  19. Anonym 12. septembra 2023, 8:21 – a este nieco chmulo. Ako vlada moze zato, ze poslanci neotvoria mimoriadnu schodzu? Z 76 potrebnych na otvorenie vcera bolo 51! A hadaj ci tam boli Ficovci, Saskari a vsetci co najviac kricia okolo migrantov? Scul bud mudry chmulo

  20. naco sa snazis. naco reagujes na toho chmula? staci pozriet na ten blud o vodicaku a vies odkial fuka.

  21. Anonym 12. septembra 2023, 9:10 – lebo tymto legalnym blbom treba ukazat ze su blbi. Chmulo si pozrie v mediach uryvok z Ficovej tlacovky a vobec nerozmysla nad obsahom, vnima len jemu sympaticke suvetia.
    Ved keby chceli riesit problem s migrantmi, aky by bol jediny dovod neprezentovat sa na mimoriadnej schodzi? Aj ked nesuhlasim z navrhom mimoriadnej schodze, mozem predniest svoj navrh ak je lepsi.
    Lenze chmulom staci, ked zabliaka na tlacovke, miesto toho aby v parlamente na mimoriadnej schodzi predlozil navrh.

  22. Tak ešte raz,dokiaľ nie je zistená totožnosť emigranta,tak všetky tieto nariadenia a zákony si môžeš strčiť za klobúk.To je prosím pekne predpoklad,aby si mohol určiť,prečo sa tu osoba nachádza a aké zákony pre ňu platia,či neplatia.Ale,tým mudrlantom,čo všetko na svete odôvodňujú lebo Fico,sa nedá vysvetliť nič.Som zvedavý,keď ich tu budú Státisíce,ako budete argumentovať potom.Ked tento dotyčný má prvý doklad zo Slovenska,tak bude ako sa povie “ naš“ a každý ho môže poslať späť na Slovensko,to je druhoradé z akých dôvodov.Tak veľa šťastia s nimi.A čo by stačilo? Na určitú dobu strážiť hranice.To je všetko.Tak sa majte.

  23. Anonym 12. septembra 2023, 9:46 – argumenty podlozene faktami ziadne, len domienky aj to nie vlastne, napocuvane s tlacovky dona Roberta.
    Chmulo moze konat vsetko co mu zakon nezakuzuje, napr. pisat blbiny na internet. Urady, policia, vlada mozu konat len na zaklade zakonov (“spoza klobuka”) co mu prikazuju. A aj na pripad, ked stat nevie zistit totoznost obcana tretej krajiny existuje zakon ako postupovat.

    No vysvetli mi ty nemudrlant, preco Fico a spol sa neprezentovali na mimoriadnej schodzi a nepredlozili taky navrh, aby sa strazili hranice a miesto toho len o tom bliaka pred novinarmi?

    Aky nas? Co to trepes? Videl si taky doklad? Im sa nevydava Slovensky obciansky preukaz, ani povolenie na pobyt ci uz prechodny alebo trvaly. Stale su obcania tretej krajiny. Ale ved naco sa aj snazim… vsak ich tu bude statisice 😅

  24. a urcite donesu novy covid, a sa zaockuju, a do dvoch rokov pokapu.
    ato je prauda a mvoj nazor. a citaj kym to nezmazu.

  25. No ja dávam na rozdiel od teba len fakta.Takze ešte raz.Ak si zahodia a zničia svoje dokumenty,majú na to dôvod,a ten je,že nie sú z krajín,kde je vojna,alebo kde im hrozí iné nebezpečenstvo.Ked sa nedá zistiť totožnosť,tak ich musia zaistiť( Medveďov,Sečovce), a to aj na jeden rok.Ked sa nejakým spôsobom zistí totožnosť,tak potom sa postupuje tými zákonmi,ktoré sú už dávno plátne.Ak má raz osoba potvrdenie,že sa môže voľne pohybovať po Slovensku,teda aj automaticky v E U,je teda registrovaná a to u nás.Kazdy štát môže legálne tohto človeka odsunúť k nám.Lebo zákon hovorí,že o azyl môže požiadať len v tej krajine,kde bol registrovaný.Uplne logické a úplne normálne.A prečo chcú riešiť tie potvrdenia.? Veď tie sú dávno vyriešené,a to od roku 2015,treba postupovať podľa zákona,jasné,ale vláda ho sama porušuje tým,že tých migrantov registruje,s tým,že oni idú predsa ďalej.Ale Poliaci nám ich už vracajú,a nebude trvať dlho,a Česi a Nemci tiež.Takto to je a nie ako ty tu mudrujes,len preto,lebo to tvrdia tvoji favoriti.Treba strážiť hranice,ľudí zaisťovať a po mesiaci bude po migrácii,nájdu si inú cestu,tak ako to bolo 2015.

  26. Anonym 12. septembra 2023, 11:43 – ty si ozaj chmulo.

    8:21 si pisal: “ Tak si ten zákon poriadne prestuduj ty chmulo.Ten predsa neprikazuje nikomu,aby dával nejaké potvrdenia človekovi bez totožnosti.”

    11:43 uz pises: “ Ked sa nedá zistiť totožnosť,tak ich musia zaistiť( Medveďov,Sečovce), a to aj na jeden rok.Ked sa nejakým spôsobom zistí totožnosť,tak potom sa postupuje tými zákonmi,ktoré sú už dávno plátne.”

    Ja vychadzam zo zakonov a nie z favoritov, na rozdiel od teba. Uviedol som ti ten zakon vyssie, takze studuj aby si nebol aj nadalej za chmula, ktory papagajuje po svojom favoritovi. Pritom opakujem prave Fico s Kalinakom predlozili paragraf aj dane tlacivo z odovodnenim, ze si to vyzaduje aplikacna prax.

    Co sa tyka Polska neviem, ale s Cechmi si zas strelil chmulovinu. Cesi nelegalnych migrantov zo Syrie zadrziavali, vracali na SVK, ale ceske sudy vyhodnotili to ako nesuladne z medzinarodnym pravom a Cesi k takym krokom uz nepristupuju.

  27. Pokiaľ ste sledovali v debate Matoviča, ten sa pýtal, aká je ochrana vonkajších hraníc EÚ, potom to oni podporujú kampane určitých strán?

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované