back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Bádame, hľadáme fakty, zhromažďujeme dobové materiály a dokumentujeme minulosť. Pridajte sa k nám!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Manipulácia s faktami z našej histórie začína byť nebezpečnou v momente, kedy vo verejnosti je zmanipulovaných informácií viac a sú výraznejšie, ako fakty a vedecky podložené poznatky.

Hlavne v období Covidu-19 a následne vojny na Ukrajine došlo k tak závratnému šíreniu dezinformácií a prispôsobovaniu ich obsahu vlastným cieľom (prokremelská propaganda, znevažovanie vedeckého poznania, klamlivé vykladanie histórie a to aj okupácie ČSSR v roku 1968, velebenie socializmu a totalitného režimu a pod.), že značná časť spoločnosti sa v množstve informácií stráca, sociálne siete ich užívateľov izolujú v tej „ich bubline“ a prinášajú im správy vzbudzujúce dojem, že iné informácie sú minoritné a vlastne nepodstatné. Žiaľ, algoritmy sociálnych sietí ani internetových vyhľadávačov nerozlišujú relevanciu obsahu správ, ale ich žiadanosť.

Ľudia následne prestávajú mať prehľad v tom, čo je pravda a čo sú fakty. Dokonca sme svedkami cieleného a systematického šírenia dezinformácií rôznymi alternatívnymi médiami a hlavne webmi veľakrát bez možnosti identifikácie vydavateľa, teda bez akejkoľvek zodpovednosti.

Práve z týchto dôvodov sme sa rozhodli zmapovať niektoré zaujímavé a kľúčové udalosti a momenty z histórie mesta a bývalého ČSSR, na ktoré akosi nikomu „nezostal čas“, resp. do mapovania, dokumentovania a tým uchovania dnes ešte relatívne dostupných faktov, písomností, iných artefaktov a výpovedí pamätníkov sa nepustil pre nedostatok záujmu či  energie.

Alebo možno len preto, lebo ide o prácu nikým nezaplatenú – opačne, trvale tvoriacu náklady.

Možno práve Múzeum totality.online a Socializmus.sk sú platformami, pod ktorými trvale verejnosť, potomkovia aktérov danej doby a udalostí, ako aj študenti histórie nájdu všetky potrebné informácie a to takpovediac na jednom mieste.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Pri mapovaní histórie môžete pomôcť aj vy. Stačí len prezrieť rodinné albumy a hľadať tie správne fotografie. A následne umožniť ich archiváciu, vystavenie, alebo aspoň scanovanie do digitálnej podoby, aby pre ďalšie generácie skutočne mohli zostať zachované.

Ďakujeme.

– – –

Digitalizované sú už desiatky tisíc čiernobielych a farebných negatívov a diapozitívov. Čítajte napr. tu:

http://www.seredonline.sk/2021/12/29/volno-prazdniny-a-lockdown-vyuzivame-na-scanovanie-tisicov-archivnych-negativov-diapozitivov-a-fotografii/

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. takže sociálne siete dezinformujú ale články samozvaných novinárov sú vždy pravda. Rovno niektorým ľudom sa zaráčilo mať patent na pravdu. Toto sme tu už raz mali keď politické hnutia si mysleli že len oni budú hovoriť čo je pravda a čo nie. Dnes tieto maniere úspešne prevzali blogeri a aj časť novinárov.

  2. Anonym 14. augusta 2023, 10:13 -este by bolopotrebne doplnit, ze problemom tej jednoduchsej casti verejnosti je neochota / neschopnost pochopit napisany text, alebo v zaujme dosiahnutia svojho ciela zamer dezinterpretovat obsah textu po svojom.

    A nasledne vznikne prispevok ako ten Vas. Ignorujete podstatu a dokonca vytvorite nezmysel – staci ked uvediem tuto zakladnu vetu:

    „Žiaľ, algoritmy sociálnych sietí ani internetových vyhľadávačov nerozlišujú relevanciu obsahu správ, ale ich žiadanosť.“

    Keby neslo o tak vaznu temu, Vas prispevok by bol prehliadnutny ako vacsina nezmyslov vyprodukovanych Vam obdobnymi individuami…

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované