back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Ľubomír Veselický: Hra o transparentnosti na SOL

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ľubomír Veselický / Miestne médium SOL vyrobilo kauzu a 10 júla 2023 primátor vo videu presviedčal vlastníka SOL, že je všetko v poriadku. Scenár ako z našich profesionálnych médií. Vrátane implantácie názorov na vytváranie verejnej mienky.

Citujem druhý odsek textu úvodného článku Miloša Majka k videu: „V každom prípade je ale potrebné vždy vychádzať z faktov, akými sú nastavenie spôsobu chodu úradu a aj napr. samotného kosenia, technické zázemie, vybavenie mechanizmami a údržby verejných priestranstiev samosprávou. K tomu došlo za bývalého vedenia a teda počas 12 rokov riadenia samosprávy bývalým primátorom Tomčányim.“   Citát má každého presvedčiť,, že  oneskorenia kosby v roku 2023  zapríčinil spôsob chodu úradu nastavený bývalým primátorom. Koniec, bodka. Ani náhodou otázky. Bol systém kosby z roku 2022 prevzatý aj pre rok 2023? Ak bol nastavený zle, tak v čom? Zmenili ste ho a priniesla zmena zlepšenie?

Ešte zaujímavejšie je Majkovo tvrdenie v piatom odseku: „Z prístupu niektorých zamestnancov prijatých na úrad za bývalého vedenia, výsledkov práce a spôsobu jej vykonávania si dokonca dovolíme tvrdiť, že v niektorých prípadoch nejde len o neschopnosť, ale dokonca možno až o úmyselné sabotovanie niektorých činností a tým vytváranie podmienok minimálne na kritiku úradu ako takého.“  Toto môže znamenať iba jedno.  Zoznam doteraz uvoľnených  zamestnancov mesta ešte stále nezodpovedá predstavám Miloša Majka. Keby bol v TOS-ke  kádrovčíkom, titul Hrdina socialistickej práce by ho neminul. Žiadnemu z terajších zamestnancov mesta neschopnosť alebo sabotovanie  nejakých činností  nedokázal,  ale primátorovi a samozrejme aj verejnosti maľuje obraz fiktívnych neprajníkov nového vedenia mesta . Ozaj.  V mene koho ďalšieho sa vyjadruje slovami: … si dokonca dovolíme tvrdiť…“, keď nehovorí  ja, ale my?

K videu samotnému.  Téma č. 1 Faktúra na 3 000 €

Miloš Majko vo videu hovorí: „Dva dni dozadu sme boli informovaní o faktúre , zverejnenej faktúre mestom Sereď, na ktorej je napísané, ide o 3 000 eur vyplatených mestom Sereď za titulnú stránku nových Seredských noviniek. Keď sa pozrem na Seredské novinky, ktoré som si našiel v schránke, a na to, že by táto titulná stránka mala stáť 3 000 eur, ak by som musel povedať, celé zle. Neviem si predstaviť ako človek, ktorý sa dlhodobo venuje grafike, že by som za niečo takéto vyfakturoval 3 tisíc  eur.  Keďže teda išlo o faktúru zverejnenú na mestskej stránke, myslím si že najlepšie nám vysvetlí  o čo ide priamo pán primátor. Pán primátor, pozreli sme si tú faktúru zverejnenú a skutočne tam tá čiastka, vysvetlite občanom k čomu došlo.“

No a primátor vysvetľoval. Popísal predmet zmluvy tak ako je na faktúre napísaný. Jej obsah prikladám ako  prílohu k článku.

- Článok pokračuje pod reklamou -

A teraz na rovinu. Táto časť videa  mala iba jeden cieľ. Dať primátorovi možnosť povedať iba to, čo bolo na faktúre zverejnené 3. 7. 2023.  Takto bola demonštrovaná komunikácia o probléme, ktorý vôbec problémom nebol. Kto  zúžil otázku na tri tisíc za obálku novín?  Ako to Majko vo videu hovorí?  …, že by táto titulná stránka mala stáť 3 000 eur,.. A čo je predmetom faktúry? … návrh novej obálky tlač.podoby Sered.noviniek,konzultácie, návrh a tvorba obsah.štruktúry, návrh a vyrobenie graf.layoutu, zalom.a vysad,1.vydania, odovzdanie šablóny pre ďal.interné spracovanie.

Najčerstvejší názor Miloša Majku na miestne noviny –  otočka o 180 stupňov

Vo videu z 10 júla 2023 hovorí:

„Seredské novinky by mali asi podľa všetkého výrazne viacej odzrkadľovať materiály týkajúce sa Serede, života v meste Sereď a tá skladba asi bude snáď na redakčnej rade alebo ako plánujete v budúcnosti toto riešiť.“

Nebolo to tak vždy

Citát z listu Miloša Majka z 25. augusta 2011 „ Nepovažujem za správne, aby mesto samotné bolo tvorcom novín – doba v obecnom ponímaní problematiky jednoznačne ukázala, že informácie podávané mestom v ich novinách v mnohých prípadoch nie sú objektívne, sú prikrášľované a účelové.“

Miloš Majko | 23-01-2012 21:03:09

Ziadne mesta a samospravy by nemali vydavat svoje noviny, resp. by ich obsah nemali mat pod kontrolou. Dlhodobo zastavam nazor, ye obcania – volici chcu spravodajstvo aj z akcii mestskych, z diania na MsU, zo zasadani MsZ a zo vsetkeho, co sa deje v meste, kde ziju. Nemaju vsak zaujem o spravodajstvo z jedneho uhlu pohladu. Obcan obecne nema zaujem platit zo svojich penazi de facto dlhodobu predvolebnu kampan kohokolvek. Mam za to, ze samosprava by mala robit veci tak, aby aj nezavisle a nezaujate medium dokazalo, resp. mohlo o diani informovat pravdivo a teda vo veciach pozitivnych pozitivne a negativnych negativne. Je ulohou media, aby zabezpecilo vyvazenost informovania verejnosti a poskytovanie sprav aj o citlivych temach s rozumom a respektom k zodpovednosti za tvorbu verejnej mienky.

Záver k téme číslo l. Kto mal skutočný záujem a pozrel si na webovej stránke mesta zverejnenú faktúru na 3 000 eur,  muselo  mu byť jasné, že to nie je iba cena za návrh titulnej strany. Nafúknutá bublina však vydala na 16 minút rozhovoru plného „transparentnosti“.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Téma číslo 2 –  dátový analytik za 4 000 eur

Otázka M. Majka: „Na vyhotovenie finančnej analýzy bol iba nedávno prijatý na mestský úrad pracovník, ktorý bol ale na základe odporúčania hlavnej kontrolórky Zuzany Horváhovej prepustený. Medzi občanmi sa šíri informácia, že vyplatených bolo 4 000 eur a za tieto peniaze mesto nemá žiadne výsledky Pán primátor, ako  je to? Je to naozaj pravda, že za 4 000 eur mesto nemá žiadne výsledky? Môžeme si to vôbec dovoliť? “

Odpoveď primátora bola ako prednáška na vysokej škole : „Samozrejme že takéto niečo by sme si nemohli dovoliť. A nie je to pravda. Výsledky máme, nie sú v takej forme, ako by som očakával, pretože naozaj ak zamestnáte nejakého finančného analytika alebo dátového analytika, tak on má spravený harmonogram nejakých prác a k čomu sa má dopracovať. Keď mu to ukončíte v rámci toho časového intervalu a stopnete, tak asi nebude mať spracované všetko, čo sme od neho očakávali a to na čo bol prijatý, avšak samozrejme neukončil som  s ním ten pracovný vzťah, ktorý bol riešený formou dohody.  Neukončil som s ním pracovný vzťah v čase, kedy by nič nedokázal odovzdať, čiže máme nejaké čiastkové výstupy, ktoré vieme ďalej používať a ktoré vieme ďalej napĺňať. Sú to vlastne excelovské tabuľky, ktoré zhromažďujú informácie za prvé z jednotlivých oddelení mestského úradu a za druhé aj z rozpočtových organizácií mesta Sereď a mestom zriadených organizácií .Čiže určité veci, máme už od neho výsledok, sú tam niektoré zaujímavé zistenia, na ktoré sa budem musieť pozreť, a veľmi rád by som bol, keby tak odborne zdatných ľudí mesto dokázalo zabezpečiť a dokázalo zaplatiť. Poviem k tomu len toľko, že už aj štát sa snaží v tomto správať hospodárne a ekonomicky a už pár rokov dozadu pochopili, že narábanie s verejnými financiami je aj o správnych rozhodnutiach a o manažérskych rozhodnutiach , a že preto jednotlivé ministerstvá majú dátové tímy, alebo analytické tímy, ktoré spracovávajú podklady, vyhodnocujú jednotlivé údaje a dávajú vlastne podklad k rozhodovaniu. Toto je niečo, čo by sa malo preniesť aj do samosprávy, pretože hospodárime s verejnými financiami a informácie, ktoré aj odzneli na ostatnom zastupiteľstve o tom, že je to nehospodárne nakladanie, tak ja si dovolím tvrdiť, že opak je pravdou, pretože pokiaľ sa snažíme správať ekonomicky a hospodárne, tak musíme mať dostatočný prehľad a musíme mať informácie..“

Takto pokračovala výpoveď primátora ďalej. Napriek  veľkému množstvu slov som sa nedozvedel nič, čo by prínos dátového analytika  potvrdilo. Škoda, že M. Majko nepostupoval ako skutočný novinár, a nepožiadal o stanovisko k veci hlavnú  kontrolórku Zuzanu Horváthovú. Možno by sme sa dozvedeli viac.  Otázkou len je, či by sa s ním vôbec bavila. Výstupy  práce dátového analytika sľúbil primátor sprístupniť. Dúfam, že po ich zverejnení, bude druhá otázka z  videa zodpovedaná jasnejšie.

Faktúra_č. 2023058

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. a kedy komunikoval brucho? mal by si písať a kritizovať jeho a nie toho kto aspoň ako tak ma záujem komunikovať 🙃

  2. Veslo aké výsledky mal JUDr.Jozef Sotolař ktorému mesto za „právne služby“ zaplatilo 5773€? To ťa netrápilo keď si spokojne sedel v teplej kancelárií na úrade, že mesto sa pustili do prehrateho súdneho sporu a vysolilo za to skoro 6 tisíc eur??? A prečo? Lebo tvoj majiteľ a ten čo sa z teba vysmieval na celom úrade si museli pohonit ego voči človeku, ktorý im liezol na nervy tým, že odhaľoval ich kšefty?

  3. veslo, co keby si sa naucil pliest kosiky, alebo pestovat chryzantemy a uz prestal smrdet na roznych forach. nie je ti blbo? takto sa zhovadovat.

  4. Lubos, plne chapem nervozitu Tvojho sefa a vlastne celeho timu, pre ktory si pracoval za NEZAKONNE vyplacane odmeny a vlastne pracujes aj dnes. Dnes uz ale len ako typicky „uzitocny idiot“ a ver mi, ze mi Ta je luto.

    Asi si davas otazku, preco stale nemame problem Tvoje uvahy prebrat a publikovat. Nie si sam, kto to nechape. Ale tak tomu bolo aj v minulosti, kedy ste nechapali, preco som neprijal ponuku „nekomplikovat vam to a byt milionarom s vami“.

    Lubos, SoL bolo a zostane nielen aktualnym mediom mapujucim dianie online, ale aj archivom dokumentujucim vyvoj v mestskej samosprave, konanie konkretnych volenych zastupcov a ich moralne a eticke nastavenie – v pripade Teba a Tvojich majitelov uplne zbludene.
    (inak to oznacenie „Tvoj majitel“ sami paci a verim,ze mi bude jeho autorom odpustene dalsie pouzivanie)

    Lubos, z pohladu vyvoja v meste je mimoriadne dolezite, aby ludia videli, nielen kto a ako mesto ovladal, vyciciaval,zneuzival informacie ziskane z pozicie funkcie ale DNES a v buducnosti uz HLAVNE aby identifikovali moment a osoby, ktore su k pokracovaniu tohto konania pripravovane a kedy ma prist ich cas.

    Ide o ludi s genetickou preddispoziciou parazitovat na inych a presvedcenim, ze vsetci okolo su hlupaci – nastastie oni inak rozmyslat nevedia a nech urobia cokolvek, vzdy to nakoniec dopadne rovnako. Lebo sledovane ciele, sposoby, ale aj na ich dosiahnutie pouzivanych tych istych otrokov maju rovnake.

    Lubos, vo vztahu Teba k mestu povazujem za smutne, ze ani na dochodku po takmer dekade presluhovania a nahanania vyssieho dochodku, nie si schopny odist do historie s akou takou ctou a hrdostou…

  5. Majko,my Seredč ani,či bývali,alebo dnešní,Vás poznáme obidvoch,takže ozaj nechápem,o čo sa tu snažíš.Preco tu vlastne uverejňuješ Veselickeho clanky,a potom už neviem po kolkate,tam dáš pod to defakto to isté.To už nie je ani vtipné.Necham na ľuďoch,aby si urobili svoju vlastnú mienku.

  6. Počuvaj Truhlík. Prečítal som si tvoj článok z linku a spomenul som si ako tvoj majiteľ vo volebnej kampani sľuboval napríklad letnú pláž, ktorú nikto nikdy nevidel. Čo ty na to Truhlík? Alebo si už na to zabudol?

  7. Na margo príspevkov.
    Anonym 11. júla 2023, 22:19!
    Z návštevy Borisa Kollára som si prdel nerobil. No podľa informácií z mesta žiadal primátor o vyňatie úseku R1 pri Seredi ministra dopravy Pavla Lančariča a ten žiadosti vyhovel. Spoluúčasť Borisa Kollára na tomto rozhodnutí nie je vylúčená, ale ani potvrdená. Osobne sa počinu ministra teším.
    Anonym 11. júla 2023, 22:24!
    Veľký prieskum spokojnosti: Sereď, Martin Tomčányi Mesto/obec: Sereď Politický subjekt: NEKA Páči sa vám, čo pre vás robí primátor Martin Tomčányi v meste Sereď?
    Áno – 67,16 % Nie 32,84%
    Toľko prieskum z roku 2022.

    V prvom volebnom období robil samostatné stretnutia s občanmi aj primátor Tomčányi.
    https://www.seredskenovinky.sk/clanok/2014-05-06-majove-stretnutie-s-obyvatelmi
    https://www.seredskenovinky.sk/clanok/2014-06-05-junove-stretnutie-s-obyvatelmi
    https://www.seredskenovinky.sk/clanok/2013-06-04-obcania-maju-zaujem-o-stretnutia-s-vedenim-mesta
    Ich efektivita bola otázna. Ukázalo sa ale, že pri pravidelných stretnutiach či s členmi Denného centra pre seniorov, na stretnutiach záujmových organizácií alebo na stretnutiach s obyvateľmi, ktorí prichádzali za bývalým primátorom , dostával oveľa viac podnetov ako na samostatných stretnutiach s občanmi. Preto v ďalšom období tieto stretnutia nerobil.
    Je iba otázkou času, kedy sa intervaly stretnutí s občanmi aj u nového primátora budú predlžovať, kým sa nestanú skôr raritou, ako jeho pravidelným programom.
    Ak sa niekto pýta, kedy bývalý primátor komunikoval s občanmi, tak iba dokazuje, že dianie v meste v minulosti nikdy poriadne nesledoval a teraz iba tára.

    Anonym 12. júla 2023, 8:27!
    Služby JUDr. Sotolářa v prípade, ktorý opisujete som neobjednával, a táto vec nebola predmetom rozhodovania poslancov. Štatutár mesta konal vo vlastnom mene a mal na to svoje dôvody.
    https://www.seredskenovinky.sk/clanok/2021-02-22-primator-reaguje-na-ospravedlnenie-ako-to-bolo-cele-s-michalom-hanusom

    Anonym 12. júla 2023, 19:39!
    Ak niekoho zaujíma plnenie predvolebných sľubov, je logické, že by sa mal pýtať toho, kto tie sľuby dával. Aj na odchod autobusa sa normálni cestujúci pýtajú na dispečingu SAD a nie zmrzlinára, ktorý je pár metrov od dispečingu.

    Skutočnosť, že diskutujúci k veci ,o ktorej je nejaký článok , predmet opisovaný v článku obchádzajú, je špecialitou SOL. Mierne preženiem. Na článok o nevhodných podmienkach pre ochranu zelene sú schopní reagovať poznámkou, že včera bolo veľké teplo.
    Tak si páni diskutujúci skúste sami položiť otázky:
    Sú problémy s kosením zelených plch v Seredi v tomto roku zapríčinené nastavením systému kosby v roku 2022?
    Bolo dosť času, aby nové vedenie mesta „nevyhovujúci „ systém v prvých štyroch mesiacoch roku 2023 , kedy ešte trávy nerástli, zmenilo?
    Je normálne, aby bez preukázania chýb v konaní zamestnancov mesta „redaktor“ infikoval primátora podozreniami o úmyselnom sabotovaní ich pracovných povinností?
    Na čo bolo dobré hovoriť o troch tisíckach za prvú stranu Seredských noviniek, keď zverejnená faktúra jasne pomenovala predmet fakturácie?
    Presvedčilo Vás vyjadrenie primátora o prínose prijatého a následne uvoľneného dátového analytika?
    Dobrá polemika sa zakladá na argumentačných schopnostiach účastníkov. Aj keď je pravdou, že na SOL je hodnotný príspevok skôr výnimkou, ako pravidlom. Na rozdiel od tých nenávistných.

  8. v tom tvojom komentári som prečítal namiesto NEKA, NAKA. neviem prečo., to možno tým bruchom

  9. Veslo, ďakujem za odpoveď, takže kedy napíšeš článok o tom aby si vyzval ex-statutara aby vrátil do mestskej pokladne takmer 6-tisic eur, ktoré minul na neúspešný súdny spor?
    Pripomeňme, že ex-statutar a stále tvoj majiteľ mal k dispozícii stanoviská:Zmos, Ministerstva vnútra a hlavnej kontrolorky a ďalšie komentáre renomovaných právnikov z ich publikácií kde bolo jasné, že právny názor JUDr.Sotolara je mylný. Napriek tomu vec zobral na súd a vyhodil 6 tisíc eur len tak do luftu.
    To ťa už výsledky a hospodárnosť nezaujíma?
    Alebo inak, aj len čiastočné výsledky finančného poradcu/dátového analytika za 4 tisíc eur sú menej ako prehratý súdny spor JUDr Sotolarom a jeho chybným právnym názorom?
    Tvoje kognitívne schopnosti su tak flexibilné, že ak Ficova a Bugarova chrbtica závidia….

  10. Som zvedavá, aký článok dohodne vedenie mesta a „mediálneho“ magnáta, ohľadom prepúšťania úradníkov na základe konšpiračných a vymyslených príbehov.. tešíme sa ,toto bude na dlho.

  11. počúvaj moja nejako sa snažíš. Vypisuješ pod každÿm článkom. Zdá sa že jankulárovsko bruchatej úderke skončila dovolenka

  12. „Moja“ , neviem kto je jankulárovsko bruchatá úderka ,ale dovolenku už mám tretí rok.. Som na dôchodku a už môžem len sledovať ako nám taký ako ty kážu , ako žiť lepšie a mať názor ten tvoj ,lebo ten je ten pravý . Žiadna objektivita ,nijaká slušnosť len nadávky a vyhrážky. Nikto nepriloži ruku k dielu. každý len kritizuje a vyhráža sa pod „Nikom“ Dostali sme sa tam kam sme chceli.. bohužiaľ.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované