back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Pripomíname si Svetový deň životného prostredia

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

SAŽP |MM| Pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia si Slovenská agentúra životného prostredia pripravila pestrý program. Jeho súčasťou sú podujatia pre verejnosť a školy v hlavnom sídle v Banskej Bystrici, ale aj v Stredisku environmentálnej výchovy SAŽP Dropie. Všetky aktivity spája spoločný cieľ – vzdelávať verejnosť a zvyšovať jej záujem o životné prostredie.

K Svetovému dňu životného prostredia pripravila Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) niekoľko zaujímavých podujatí. Prvým z nich bol obľúbený Festival Zeme, na ktorom sa v Mestskom parku v Banskej Bystrici stretlo približne 400 žiakov materských a základných škôl a široká verejnosť. Už 25. mája sme si tak prostredníctvom hravých environmentálnych aktivít pripomenuli právo človeka na priaznivé životné prostredie. Ďalším symbolickým podujatím, ktoré ešte len pripravujeme v hlavnom sídle SAŽP v Banskej Bystrici, bude Deň otvorených dverí. Záujemcov o problematiku životného prostredia pozývame 21. júna na Tajovského ulicu číslo 28. V rámci programu vám činnosť predstavia zamestnanci odboru environmentálnej výchovy a odboru informačných systémov. Dozviete sa o aktivitách projektu ClimaBest, zameraného na zmenu klímy. Stredoškolákov a vysokoškolákov môže zaujať práve spojenie IT a životného prostredia.

Rozmanitý program k Svetovému dňu životného prostredia pripravuje aj Stredisko environmentálnej výchovy (SEV) SAŽP Dropie, ktoré sídli v Zemianskej Olči. Pre 1. stupeň žiakov zo Základnej školy Zemianska Olča je 5. júna určený príbeh o tom, ako vieme zmeniť „zabudnutý odpad“ na „ostrovy života“ a podporiť biodiverzitu v našom okolí. Súčasťou príbehu bude aj separácia odpadu, upcyklácia odpadového a prebytočného materiálu. Pre deti z materských škôl Okoč a Zemianska Olča je 6. až 7. júna nachystané pozorovanie a skúmanie biodiverzity hmyzu v záhrade. S deťmi budeme poznávať hmyz zblízka a pomáhať mu rôznymi úkrytmi, ale aj potravou. Poobedný program 7. júna bude venovaný workshopu Mladých reportérov pre životné prostredie. Budúci novinári a reportéri budú počas neho robiť rozhovory a spracovávať rôzne témy – udržateľné poľnohospodárstvo, chránené územia NATURA 2000, aktivity a prínos SEV SAŽP Dropie v regióne či udržateľný turizmus v Podunajsku. Na Slovensku program koordinuje trenčianske Centrum environmentálnych aktivít, garantom je sieť environmentálno – výchovných organizácií Špirála.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Záverečné podujatie venované Svetovému dňu životného prostredia bude Slnovrat na Dunaji, súvisiaci s Medzinárodným dňom Dunaja. Počas 23. a 24. júna je v SEV SAŽP Dropie vítaný každý, koho zaujíma život v Podunajsku či náš areál plný zvierat a enviroaktivít pre malých aj veľkých.

Ďalšie detaily k programu budú postupne zverejňované na webovom sídle www.sazp.sk, viac informácií o podujatiach SEV Dropie nájde verejnosť tu: https://dropie.sazp.sk/sk

Svetový deň životného prostredia je spomienkou na prvú konferenciu OSN o životnom prostredí, ktorá sa konala v dňoch 5. až 16. júna 1972 v Štokholme pod heslom Je len jedna Zem. Štokholmská konferencia upriamila pozornosť svetovej verejnosti na potrebu riešiť problémy životného prostredia v záujme zachovania existencie ľudstva na planéte Zem. Problémy životného prostredia nadobúdajú globálny charakter presahujúci hranice štátov a kontinentov, a preto aj ich riešenie si vyžaduje spoluprácu na medzinárodnej úrovni.

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované